АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Хто такий Петро Розумовський на честь кого названо вулицю в Одесі


6-03-2023, 13:00 |

Вулиця Розумовська тягнеться від старого центру Одеси до вулиці Балківської. Колись вона мала ім’я Орджонікідзе, але потім їй повернули історичну назву. На чию честь її названо, знають не всі жителі Одеси.

 

 

А назва її має пряме відношення до знаменитого українського козацького роду Разумовських, один із представників якого жив і помер в Одесі.

Граф Петро Олексійович Розумовський був старшим і улюбленим онуком Кирила Разумовського, останнього гетьмана запорізького війська, який у 19 років став президентом російської академії наук.

Петро Розумовський народився в Петербурзі і, за традицією, був записаний в лейб-гвардійський Ізмайлівський полк. Закінчивши спеціальний навчальний заклад, де викладали ад’юнкти Петербурзької академії наук, він продовжив навчання у Німеччині, Англії та Італії, звідки повернувся вольтер’янцем та лібералом. У столиці Петро трудився при дворі як камер-юнкер, був записним модником і витрачав величезні гроші на вбрання. Однак він наробив неймовірну кількість боргів, і батько відправив його з очей геть — до генерал-губернатора Рішельє до Одеси.

 садиба Петра Розумовського в Одесі

 

Тут Розумовський допомагав герцогу в закладці Дюківського парку, виписуючи рослини з-за кордону та Умані. Оселився граф на Молдаванці, між сучасними вулицями Розумовською та Колонтаєвською, але до нашого часу його будинок не зберігся. Місце це було примітним — з обох боків балки Розумовський збудував палаци в італійському стилі, а на схилах яру наказав розбити розкішний парк. Під палацами було влаштовано підземелля, частина з яких повідомлялася з палацами, частина вела до катакомб.

Палаци граф обробив з воістину царською розкішшю: картини, скульптури, величезна бібліотека, високі скляні стіни, за якими жили екзотичні птахи.

Петра Розумовського оточували численні слуги та коханки, які його нещадно обкрадали. Спілкувався граф лише з герцогом Рішельє, а після його від’їзду до Франції Розумовський узагалі припинив виходити за межі садиби. Часом, коли хотів побути на самоті, Розумовський вирушав жити у підземелля. Там він влаштував собі кімнату в східному дусі, куди вхід був заборонений всім, навіть слугам.

 

на цьому місці стояла садиба Розумовського

Влітку 1835 Розумовський, передчуваючи швидкий кінець, випустив на волю улюблених птахів, і 18 липня помер. Поховали його на старому християнському цвинтарі Одеси. При прощанні одесити з подивом помітили, що труна була покрита «непроникною кисеєю». Після смерті графа у столиці почали поширюватися найнеймовірніші чутки. Одні розповідали, що графа нібито понівечили та вбили розбійники, які облюбували його підземелля. Інші вважали, що похорон був фальшивим, а сам граф біг за кордон, з усіма своїми багатствами. Періодично Одесою тинялися чутки про заховані в катакомбах скарби Разумовського, але знайти їх поки що нікому не вдалося.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.