АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Жоліо-Кюрі: на честь кого названо цю вулицю в Одесі


20-03-2023, 19:00 |

Вулиця Жоліо-Кюрі пролягає у Суворовському районі Одеси. Вона названа на честь французького фізика, лауреата Нобелівської премії Фредеріка Жоліо-Кюрі, який одним із перших вказав на можливість практичного використання атомної енергії.

 

19 березня 2023 року виповнюється 123 роки з дня народження вченого.

Разом з дружиною Ірен Кюрі він відкрив явище штучної радіоактивності і одним з перших вказав на можливість практичного використання атомної енергії. При цьому Жоліо-Кюрі виступав за її застосування виключно з мирною метою і став ініціатором Стокгольмського звернення, присвяченого безумовній забороні атомної зброї.

Зі спорту в науку

Жан Фредерік Жоліо народився в Парижі, і здобув освіту в провінційному ліцеї Лаканаль. Спочатку він більше цікавився не наукою, а спортом: був одним із найкращих футболістів ліцею, захоплювався лижами, джиу-джитсу, тенісом, любив риболовлю. Проте він мав і свої кумири — над його столом висів портрет подружжя Кюрі, вчених і батьків його майбутньої дружини, який він вирізав із газети.

У 1920 році Фредерік вступив до Вищої школи фізики та прикладної хімії в Парижі, закінчив її з відзнакою і почав працювати в Інституті радію. Там він зустрів Ірен Кюрі, з якою і зробив відкриття, що стали справжнім проривом у науці.

У 1930 році Жоліо-Кюрі був відзначений докторського звання за дослідження електрохімічних властивостей полонію. А 1935 року Фредеріку та Ірен спільно було присуджено Нобелівську премію з хімії «за виконаний синтез нових радіоактивних елементів». У своїй Нобелівській лекції Жоліо-Кюрі розповів про ланцюгову реакцію поділу ядра і попереджав, що цей процес може становити небезпеку для всього світу. Пізніше він не раз виступав із критикою накопичення та створення атомної зброї.

Підпільна діяльність під час Другої світової війни 

З початком Другої світової війни та окупації Франції Жоліо-Кюрі продовжував працювати в паризькому Інституті радію. Він очолював підпільну організацію «Національний фронт» та використав усі можливості інститутської лабораторії для виготовлення вибухівки та радіоапаратури, яку передавав борцям Опору.

Фашистам було вигідно, щоб Жоліо-Кюрі офіційно займався науковою роботою, оскільки це був своєрідний піар-хід: раз всесвітньо відомий учений продовжує свої дослідження, отже, в окупованій третім рейхом Франції все спокійно. Після арешту Поля Ланжевена, вчителя Жоліо-Кюрі, той пригрозив закрити свою лабораторію, і німці були змушені відпустити вченого. Потім Фредерік змушений був піти у підпілля, де працював до визволення Франції.

Після війни Жоліо-Кюрі переконав Шарля де Голля створити Комісаріат з атомної енергії Франції, а через три роки особисто керував запуском першого в країні ядерного реактора.

Робота з радіоактивними речовинами принесла користь мирній науці, але знищила вчених: у 1956 році від гострої лейкемії, викликаної радіацією, померла Ірен, а в 1958 році пішов з життя і Фредерік.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.