АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Без нічного тарифу і вода – не по кишені


13-08-2019, 17:30 |

Через борг перед енергетиками, який сягнув майже 200 тис. грн, КП «Ананьїв-водоканал» замість цілодобового централізованого постачання води запровадив погодинне - ранкове та вечірнє. 

Керівник підприємства  Юрій Маналатій повідомив, що скасування Кабміном з січня 2019 року пільгового, так званого «нічного» тарифу, призвело до різкого збільшення водоканалом витрат на електроенергію. Крім того, значна частина городян, отримавши субсидії на комунальні послуги, не поспішає розраховуватись за спожиту воду. А чимало ананьївців-боржників, накопичивши неоплачених платежів на декілька тисяч гривень, не реагують на попередження про відключення оселі від водомережі. 

—  Ще й літня спека призвела до різкого збільшення споживання питної води. Значна її частина витрачається людьми, які займаються овочівництвом, на несанкціоноване поливання своїх городів, — зауважив Юрій Маналатій.  — Тож в цей період ми змушені перейти на подачу води за графіком. Це - непопулярне рішення, але воно дасть нам можливість стабілізувати ситуацію і не накопичити ще більше боргів. В разі необхідності ми готові підвозити воду в проблемні мікрорайони Ананьєва. Ці та інші заходи запроваджені  тимчасово, після цього ми  повернемося до звичайної подачі води в цілодобовому режимі. 

Ананьївський міський голова Павло Маковецький у своєму коментарі зазначив, що сьогодні один кубометр води коштує в Ананьєві 20 грн., а водовідведення – 22 грн. При цьому собівартість транспортування 1 куб. метра живильної вологи до крана споживача обходиться міській казні у 45 гривень. А борг абонентів перед КП «Ананьїв-водоканал» сягнув майже 300 тис. грн. Раніше на закачування води у систему діяв нічний тариф на споживання електроенергії - він становив 1,5 грн. за 1кВт. год.  На думку мера, скасування «нічних» тарифів на електроенергію – ще один удар під дих українцям. Адже, насамперед, скасування диференційованих тарифів стосується зовнішнього освітлення населених пунктів, централізованого водопостачання та водовідведення, а також забезпечення тепловою енергією закладів освіти та інших бюджетних установ. Також будуть зупиненні проекти зі збільшення кількості точок зовнішнього освітлення у населених пунктах.

Довідка «ОВ»: одним з кроків щодо запровадження роздрібного ринку електричної енергії стало скасування постановою НКРЕКП за № 1597 від 4 грудня 2018 року диференційованих (дво- та тризонних) тарифів на електричну енергію. В результаті підприємства житлово-комунального господарства та органи місцевого самоврядування, які активно використовували такі тарифи, змушені скоротити обсяги надання послуг та збільшити видатки з місцевих бюджетів на оплату електричної енергії.

У зв’язку з цим в Україні щомісячні додаткові витрати підприємств водопостачання зросли щонайменше на 150 млн. грн., а на забезпечення зовнішнього освітлення — на 80 млн. грн.

Юрій Федорчук


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.