АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Від пляжів і до фестивалів


14-09-2019, 17:00 |

Люди на завжди довгоочікувану свою відпустку покладають чимало надій. Хтось увесь рік накопичує гроші, щоб поїхати раз на рік до моря. Хтось зупиняється у рідних чи друзів, бажаючи змінити обстановку. В Одеському регіоні, як завжди, туристів вистачало. Але чимало зовнішніх чинників, на жаль, цього літа зіпсували відпочинок багатьом людям. Одні люди повернулися до своїх домівок незадоволеними сервісом та цінами, а дехто й взагалі не повернувся. Так чим же запам’ятався нам курортний сезон-2019? Чи є перспективи розвитку туризму в області? І які шанси на те, що «перлина біля моря» не залишиться одним лиш пісенним епітетом?

Останнім часом я все частіше чую думку, що Одеса нічим не вабить потенційного туриста. Архітектура - в занедбаному стані, пляжі - брудні, ціни - зависокі. Одні люди, приїхавши до Одеси вперше, дають собі клятву сюди ніколи не повертатись. Інші щороку мандрують саме сюди, попри доступність курортів Єгипту та Туреччини (ціни на які подекуди значно нижчі за відпочинок в наших широтах). Ми спробували подивитися об’єктивно, з якими проблемами можуть зіштовхнутися наші відпочивальнику влітку. Але при підготовці матеріалу пересвідчилися, що по закінченню літнього сезону для Одещини все тільки починається.

І у воді, і у вогні

Проблеми для курортників почалися з перших днів літа. Однією з речей, яка зіпсувала дозвілля відпочивальників та повітря навколо, було цвітіння водоростей модулярій. Ці живі організми, за надмірного розмноження, становлять небезпеку для інших біологічних видів. Розвиваючись, ці  синьо-зелені водорості виділяють токсичні речовини, які завдають серйозної шкоди іншим мешканцям Чорного моря. Такі випадки вже були в 2010 році, що пов’язувалось з глобальним потеплінням та забрудненням води. В 2019 році люди, що купались у морі в межах міста, ще раз переконались, що Чорне море більш ніж виправдовує свою назву.

Цьогоріч забруднення було таким масштабним, що відповідні інстанції навіть рекомендували не заходити до води, хоча багато людей ігнорували ці попередження.  Експерти брали до уваги санітарні норми та правила охорони прибережних зон. Зазвичай, на перший план виходять хімічні показники, які були цілком в нормі. Але вистачало інших причин, за якими час від часу десяток одеських пляжів визнавався несприятливими для купання. Щоправда, це не заважало більшості відпочивальників купатися в морі. Можливо, вони не знали про заборону спеціалістів, але може й знали, але вважали, що якщо вже приїхали до моря – варто купатись попри все. Принаймні, на одеських муніципальних пляжах жодних попереджувальних табличок не було. Всі перестороги залишились в стрічках новин та на сайті Держспоживслужби.

- Я вперше приїхала до моря і якось по іншому його собі уявляла, - ділиться зі мною враженнями львів’янка Олена. – Думала, вільніше буде, а тут так багато людей. Хоча сама Одеса мені подобається Я приїхала сюди на запрошення подруги, яка тут живе. Місто дуже гарне, архітектура красива і стільки котиків на вулицях! В нас такого, на жаль, немає. Взагалі, коли я казала колегам по роботі, куди їду, мені багато казали - навіщо та Одеса, краще вже Туреччина чи Єгипет. І дешевше навіть з перельотом, і море чистіше. Але з останнього нічого не скажу – нема з чим порівнювати.

Наприкінці літа виявилось, що гіршим за брудну воду може бути тільки чистий вогонь. Пожежа в готелі «Токіо Стар», яка спалахнула в ніч на 17 серпня, забрала дев’ять людських життів. Серед них були десятирічна дитина, літня громадянка Австралії, закохані молоді пари, в яких попереду було ціле життя… Але об’єднує всіх цих людей те, що вони були приїжджими – хто на відпочинок, а хто – у справах. Людям, яким пощастило вижити у цій трагедії, теж довелося багато натерпітися, починаючи від страху за життя та закінчуючи бюрократичною тяганиною з відновленням документів. Вони отримали другий шанс та змогли повернутися до своїх домівок. Але чи захочуть вони колись повернутися до Одеси, чи будуть вони рекомендувати її друзям та знайомим – питання риторичне.

Не літом єдиним

Говорити про підсумки туристичного сезону о цій порі - неправильно. Адже Одеса є туристичним містом, яке розвивається та привертає увагу мандрівників цілий рік. Місцева влада над цим системно працювала протягом тривалого часу, щоб всі сприйняли та зрозуміли, що Одеса - це те місто, до якого можна і потрібно приїжджати будь-якої пори року. Відбувається популяризація міста, збільшилась фінансова підтримка комунального підприємства «Туристичний інформаційний центр». Додаткове вливання коштів було обумовлене підвищенням мінімальної зарплатні, згідно якої треба було збільшити зарплату  співробітникам..

- Наша кухня, наші оздоровчі можливості, театри та музей - це все ті аспекти, на які варто звертати увагу, - каже директор департаменту культури і туризму Одеської міської ради Тетяна Маркова. - Що стосується високого сезону, то він пов’язаний з курортною складовою. Спека, море поруч, велика кількість сонячних днів влітку робить регіон привабливим для відпочивальників. Якщо говорити про іноземних туристів, то вони їдуть не до моря, а за архітектурою, за колоритом, іншими культурними можливостями. Сімейний відпочинок на морі в основному цікавить саме наших співвітчизників, людей з найближчого зарубіжжя. 

В середині липня одеські держслужбовці, перерахувавши свій одноденний заробіток, організували відпочинок для дітей із соціально-незахищених верств населення. Близько сотні дітей віком від 6 до 16 років отримали можливість побачити Чорноморське узбережжя. Відпочинок на десять днів став доступним  дітям-сиротам і дітям, позбавлених батьківського піклування. Разом з ними провели чудовий липень діти, які мають проблеми зі здоров’ям, чиї батьки брали чи беруть участь в бойових діях, діти-біженці та діти, що проживають на лінії зіткнення. На їхнє життя випало багато випробувань, а їхні батьки чи опікуни, через складні життєві обставини, не можуть їх вивозити на море власним коштом.

Організація оздоровлення та відпочинку дітей є однією з пріоритетних галузей діяльності обласної влади. Тому програму для маленьких туристів намагаються щороку зробити цікавішою та насиченішою. Цьогоріч діти побували на виставі Одеського дельфінарію «Немо», побачили Одеський морський вокзал під час оглядової екскурсії. Їх познайомили з побутом та історією Одеси, дали можливість відвідати етно-парк «Нью Васюки» в Овідіопольському районі. Також організовувалися майстер-класи з катання на каяках, приїзд машини зі смачним морозивом.  Програма оздоровлення дітей із зони проведення Операції об’єднаних сил (з Донеччини та Луганщини) була започаткована ще в 2017 році. За цей час встигли оздоровитися сотні дітей. Вони повернуться додому з гарними спогадами про Одесу і, коли виростуть, можливо, колись приїдуть сюди із власними дітьми.

Від Одеси – до області

Говорячи про туристичний потенціал Одещини, не варто обмежуватися одним лише обласним центром. Чимало населених пунктів нашого регіону мають для мандрівників багато цікавого. В кожному містечку, районі чи об’єднаній територіальній громаді знайдуться свої цікавинки. Всюди є місця відпочинку, де охоче проводять дозвілля місцеві жителі. Десь є гарне урочище, цікавий музей або місце для спокійної рибалки. Хтось не має туристичних пам’яток, але може запропонувати традиційні народні страви, що не лишать байдужими вишуканих гурманів.

Саме на цих речах акцентує увагу культурно-мистецький проект «Малі міста - великі враження». За підтримки Міністерства культури, маленькі населені пункти отримують підтримку на реалізацію різноманітних фестивалів, що відтворюють культурні особливості тих місцин, де вони проводяться. Одеський регіон в 2019 році став одним із рекордсменів за кількістю схвалених заявок-переможців.  Від півдня до півночі дев’ять населених пунктів області отримали можливість проявити свій культурний потенціал. Так вже 14 вересня в Красносільській ОТГ заплановане проведення етнографічного фестивалю «Чумацький шлях». І це тільки найперший захід, що очікується цієї осені.

- На нашу думку, конкурс був проведений чесно, між всіма громадами-учасницями  була сильна конкуренція, й кожна змогла проявити себе з найкращого боку, - каже  радник Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Бондарук, який допомагав учасникам оформлювати заявки. – Цей конкурс передбачає не стільки реалізацію туристичних програм, скільки використання культурної спадщини для розвитку населених пунктів. Ось, наприклад, в Любашівці здавна робили ковбаси, й тепер там в рамках проекту організовують ковбасний фестиваль. Тому й справді туристичний аспект тут теж задіяний, бо учасники активно запрошують в гості своїх сусідів, прагнучи заявити про себе. 

Розвиток туризму поза Одесою має багато перспектив. Тому в 2016 році обласною радою була затверджена «Програма розвитку туризму та курортів в Одеській області на 2017-2020 роки». Для її реалізації  потрібно понад 45 мільйонів гривень, половина з яких надійде від обласного бюджету. Проект включає в себе розробку найрізноманітніших туристичних маршрутів. Одні будуть орієнтовані на любителів вина та смачної кухні, інші – на шанувальників зеленого туризму. Значна увага надаватиметься пошуку цікавинок в усіх куточках області - від Балти до Рені. Планується виготовити й встановити вказівники, інформаційні щити та знаки до туристично-екскурсійних об’єктів. Останній проект реалізовуватиметься на умовах співфінансування обласної та районних рад. А від його вдалого старту -виграють всі.

Марія Шевчук


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.