АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Три райони – громада одна


17-09-2019, 14:00 |

Маяківська ОТГ є унікальною. Вона об’єднала три села з різних районів, які межують між собою. Маяки були приписані до Біляївського району, Надлиманське - до Овідіопольського, а Удобне – до Білгород-Дністровського. Коли громада вперше подалась на об’єднання в такому форматі – їй відмовили.   Бо в законі про добровільне об’єднання хоча й було чітко прописано - в межах області, але ЦВК на той час не мала розуміння, як згідно закону призначити там вибори. Однак за поданням Верховної Ради прийняли закон, що врегулював це питання. Вже в жовтні 2017 року відбулись перші вибори, й громада стала працювати.

«Палка» зустріч

Коли делегація Асоціації міст України приїхала знайомитися з досягненнями Маяківської об’єднаної територіальної громади, то першою зупинкою стала школа. Голова ОТГ Віктор Дяченко запросив гостей саме сюди, щоб вони на конкретному прикладі побачили, як змінюються села після об’єднання. І тут почалося …

«Увага, шановні працівники та гості. Адміністрація повідомляє, що в приміщенні виникла пожежа. Просимо вас зберігати спокій та спуститися сходами на перший поверх і вийти на вулицю». Таке оголошення почули люди, які перебували в актовій залі Маяківського навчально-виховного комплексу. Ніхто не панікував, всі залишились на своїх місцях і не зважали на загрозливе попередження. На дворі, куди пропонували вийти, стояло літо, учнів не було, а оголошення було лише перевіркою пожежної системи перед новим навчальним роком. 

Відвідувачів зустріли просторі приміщення, спортивна зала, яка, на перший погляд, була не меншою за пришкільний стадіон. Важко повірити, що ще кілька років тому тут була обшарпана тісна будівля. Капітального ремонту цей навчальний заклад не знав понад сорок років. Тому створення нового освітнього простору на базі сучасних технологій було вкрай необхідним для громади. 

Новому поколінню – нова школа

Приміщення зробили енергоефективним, пристосованим для дітей, які мають особливі освітні потреби. Вартість будівництва двоповерхового корпусу для учнів початкової школи перевищила 60 мільйонів гривень. Гроші виділили Державний фонд регіонального розвитку та місцеві бюджети, зокрема - Одеська обласна рада. В Маяківській громаді вдалось організувати освітній простір за  усіма сучасними вимогами.

- Нам дуже пощастило, що ми маємо нову будівлю, - каже заступниця начальника з виховної роботи Маяківського НВК Надія Гук. - Впровадження освітньої реформи збіглося з тим моментом, коли нам побудували новий освітній заклад, і ми отримали перші класи, що пішли навчатися за програмою Нової української школи. Діти прийшли до оновленої будівлі, до світлих просторих класів. Всі батьки задоволені, бо раніше в нас було дуже мало місця, і всі переживали, як нам бути далі. Кабінети маленькі, діти туди вже просто не вміщувались.  Коли ми перейшли в приміщення, де учням було просторо, одразу спростився навчальний процес. 

В  Маяківській школі зараз навчається понад 800 дітей, а вмістити вона може 1100 учнів. Принаймні, зараз все йде до того, що майбутніх школярів тут  ставатиме більше. Голова громади Віктор Дяченко жартома дякує прикордонникам за покращення демографічної ситуації. Молоді люди приїжджають працювати на контрольно-пропускний пункт (в Маяках проходить кордон з Молдовою), одружуються на місцевих дівчатах, народжують дітей і залишаються жити в громаді. Тому центр громади має всі приводи для того, щоб з оптимізмом дивитись в майбутнє. Але паралельно з цим намагаються не забувати й про навчальні заклади в усіх селах ОТГ.

В школах інших населених пунктах учнів менше. В Удобному навчається 200 дітей, в Надлиманському – 250, але це не дає приводів ігнорувати їхні освітні потреби. В одному місці ремонти зробили, в іншому -шукають можливості покращувати життя дітей. Адже мета дорослих  -  надати їм старт, щоб вони бачили, за яких умов можна сьогодні жити та навчатися. Бо це майбутні лікарі, вчителі, голови громад, врешті-решт. Соціальна сфера працює, ніхто нікого не звільняв. Більш того, не вистачає робочих кадрів. В громаді запрошують людей на роботу, зросли зарплати в сфері дошкільної освіти, проводяться ремонти в садочках. Уже три дитсадка відремонтували, робиться проект четвертого. Все це стало можливим завдяки реформі децентралізації, після якої з’явилась Маяківська громада.

Селам - громаду, людям – перспективи

Після об’єднання села з різних районів стали господарями на своїй землі, завдяки чому отримали повноваження та ресурси вирішувати багато важливих питань. Бо тільки на місцях знають, де найбільш болючі точки. Але найголовнішим при об’єднанні є порозуміння очільників населених пунктів, що прагнуть співпраці. Маякам вдалося скооперуватися з Надлиманським та Удобним, хоча амбіції від початку були більшими. Представники громади приїжджали до Петродолинського, Миколаївки, Овідіополя, бажали приєднати населених пункти приєднати до Маяківської ОТГ. Опитували людей на вулицях, робили сходки, все як вимагає закон про добровільне об’єднання. В кожного населеного пункту були свої причини пристати на 

пропозицію або відмовити. Дуже часто одним з каменів спотикання був страх відповідальності перед людьми.

- На початку об’єднання було  багато непорозумінь з різними структурами, - згадує голова Маяківської ОТГ Віктор Дяченко. -  Ось приїхали ми до Прилиманського в Овідіопольському районі. А там - своє  управління освіти. Місцеві мешканці не розуміли, що їх очікує, хвилювалися, як відбуватимуться  зміни. Всі звикли до певних напрацювань, люди вже були знайомі один з одним.  Я бачу сільських голів і чудово їх розумію, бо всі вони  не  знають з чого почати. Не хочуть, щоб до них прийшли додому і сказали: «Що ти наробив, що стало гірше!»  Забудьте про це – після децентралізації стає тільки краще, зараз це найуспішніша реформа в нашій державі.

Потроху ситуація налагодилася, вдалося сформувати спроможну громаду. Сільські ради були ліквідовані, а людей, що були головами, призначили на посади старост. Все робилося для того, щоб отримати можливість розпоряджатися коштами відповідно до потреб місцевих жителів. Єдиний податок тепер повністю надходить до місцевого бюджету. Спочатку він був 500 тисяч, а після об’єднання сягнув трьох мільйонів.  Місцеві жителі почали реєструватися та офіційно сплачувати податки, бо побачили, куди вони йдуть. На питання: «Звідки гроші?» на виконання різних робіт, їм пояснювали, що це все робиться за рахунок  того, що вони сплатили. Тому люди отримали додаткову мотивацію фіксувати свої доходи.

Ламають і  будують

Загалом, наповнення бюджету після утворення Маяківської громади зросло втричі.  Додатково вдалося отримати освітню та медичну субвенцію від держави. Фінансування повністю пішло на користь людям та  покращило їх доступ до базових послуг. Зараз в Україні проводиться реформа сільської медицини. Виділялися кошти на будівництво амбулаторій, але вони даються тільки за умови часткового співфінансування. Тобто, селу треба дати частину грошей зі свого бюджету. Маяки отримали в тому році мільйонні кошти на будівництво амбулаторії за стандартними проектами, але ще три мільйони гривень їм треба було додати зі своїх надходжень.  Ці кошти вдалось знайти завдяки тому, що велика кількість податків залишилась в місцевому бюджеті.

Жителям Маяк  ще у 2018 році пообіцяли зробити новорічний подарунок: збудувати сучасну амбулаторію. Проте до самого відкриття мало хто сподівався, що проект вдасться втілити в життя. Стареньке приміщення. Фактично, знесли, а нового треба було чекати два місяці. Термін хоч і невеликий, але було чимало сумнівів, чи вдасться місцевій владі дотриматися дедлайну. Навіть лікарі були відверто налякані тим, що робилося, не вірили, що в них буде зручне робоче місце. На час реконструкції медиків перевели  до тимчасового приміщення, і розпочалось масштабне будівництво. Стареньку хатку, де розміщувалась амбулаторія, демонтували в середині жовтня, а вже 27 грудня на її місці відкрили новий медичний заклад.

- Нам зробили дуже гарну амбулаторію: тут світло, просторо, працювати значно приємніше, ніж на минулому місці, - каже медреєстраторка Раїса Іванівна. -  Раніше в нас було тісно, ту ж картку для пацієнта знайти було цілою проблемою. А зараз, якщо треба дістати – то все під рукою, чітко розставлене, й не витрачаєш марний час на пошуки. Ну й відвідувачі амбулаторії, само собою, задоволені. Поки очікуєш прийому, можна з комфортом посидіти в м’яких кріслах, телефон зарядити. Для малечі навіть є спеціальний куточок з олівцями та розмальовками, щоб діти не нудьгували в очікуванні.

Після завершення всіх робіт працівників зустріли не тільки рівні стіни, але й сучасна медична апаратура. Для сільської амбулаторії було закуплено найнеобхідніше обладнання для екстреної медичної допомоги. Тепер тут є кисневі концентратори, кардіографи, засоби для введення медичних розчинів, апаратура для вимірювання пульсу, функціональні ліжка. В складних випадках є можливість отримати консультацію від лікарів Одеської обласної лікарні через відеозв’язок. А найголовніше - в сільських мешканців з’явилась можливість пройти стандартні обстеження у себе вдома. Соціально-важливі послуги стають доступнішими для людей, і ця тенденція, на щастя,  характерна вже для багатьох українських  територіальних громад.

Марія Шевчук


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.