АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Ось такі рецепти борщу, успіху та конкурсної перемоги


19-04-2019, 16:00 |

Журналістка «Одеських вістей» Марія Шевчук перемогла у Всеукраїнському конкурсі журналістських робіт, присвячених проблемам децентралізації.  Її стаття  «Великомихайлівська громада. Рецепти борщу та успіху» була опублікована на сторінках «ОВ» у листопаді минулого року. А цього четверга у Києві, в Будинку Уряду, відбулася церемонія нагородження переможців. Загалом  на конкурс  «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади» було подано близько трьохсот робіт з усієї України. Вони змагалися у чотирьох номінаціях: телебачення, радіо, друковані та онлайн-видання. Стаття Марії була визнана кращою  серед  друкованих мас-медіа.  Пишаємося цією перемогою і переконані, що вона варта невеличкого інтерв`ю з авторкою, яка більше звикла бути «по той бік диктофона». 

– Чи давно ти  розробляєш тему децент­ралізації?  Як вийшла на неї і чим вона тебе приваблює?

– Над  цією темою  я серйозно працюю з 2017 року. Все почалося з того, що один з моїх колег захворів, і мене відправили у прес-тур до Ма­раз­ліївської громади. Матеріал, який я опублікувала за підсумками цього візиту, отримав багато схвальних відгуків.  А вже потім так вийшло, що у відрядження до ОТГ  я їздила  сама. Крім статей для «Одеських вістей» багато досвіду дала спів­праця з порталом «Інформер». Думаю, ця регулярна практика теж принесла свій результат.

Сама тема приваблює  мене,  бо  я бачу, як люди власними силами змінюють своє життя на краще. Ми якось звикли чути, що все погано, все занепадає... А тут ти виїжджаєш за сотню кілометрів в область, спілкуєшся з людьми і чуєш, який громада їм зробила гарний парк, як на вулицях вперше за десятки років увімкнулись ліхтарі. Після таких розмов переконуєшся, що може в нас не все так добре, як хотілося б, але й не все так погано.

– Чому з уже досить значного доробку  ти вибрала саме цей матеріал? 

– Матеріал про Велику Михайлівку я  вже готувала з думкою про те, що саме його треба відправити на конкурс. Так склалося, що під час тієї поїздки  на Фестиваль Борщу мені вдалося не тільки  офіційно познайомитися з досягненнями громади, але  й багато  поспілкуватися з місцевими жителями,  тими людьми, заради яких і робляться реформи. Погодьтеся, просто  прочитати в сухому звіті, як реконструювали центральну площу міста, і почути про це з вуст бабусі-пенсіонерки, яка там постійно гуляє, – це зовсім інші враження.  Люди  висловили свої думки, я про це написала, і в підсумку вийшов непоганий матеріал. Судячи з результату, так подумала не тільки я одна.

– Наскільки очікуваним для тебе виявився твій результат?

– Результат був бажаним, але неочікуваним. Взагалі, це моя перша серйозна перемога в журналістських  конкурсах.  Я час від часу надсилала заявки, проте ніколи не посідала призових місць.  Цей конкретний конкурс проводився вже втретє, а я  брала у ньому участь вдруге.  В 2017 році теж подавалася, але тоді не пройшла. Минулий 2018 виявився успішнішим.

Коли я їхала на церемонію нагородження, то знала тільки те, що увійшла до числа фіналістів. А от розподіл місць залишався у секреті аж до самого моменту вручення дипломів. Звичайно, хотілося, щоб моя робота була кращою з кращих. Але всерйоз такої думки не припускала.

Я не бачила робіт інших учасників і не можу сказати, чому обрали саме мою статтю. Коли  була в Києві, то після церемонії нагородження зустріла одну досвідчену журналістку, яку  вважаю професіоналкою своєї справи і думку якої поважаю. Вона мене привітала і сказала, що моє перше місце цілком заслужене. Тому вже хай буде так.

Я б радила колегам-журналістам подаватися на конкурси. Воно не вартує особливих зусиль, а результат може приємно вразити. В моїй номінації були люди, які подалися вперше, ні на що особливо не розраховуючи, і зайняли високі призові місця.

– Нещодавно ти була нагороджена грамотою Кабміну  – саме за висвітлення децентралізації. І ось перемога в конкурсі. Яке з цих досягнень ти  вважаєш важливішим і чому?

– Мені здається що досягнення (якщо вони є) не можуть бути важливими і неважливими. На конкурс я подавалася цілеспрямовано і особисто , а у випадку з подякою від Кабміну мене «подала» Асоціація міст України. В кожному випадку приємно, коли твою роботу якимось чином відзначають. Це значить, що ти все робиш правильно.

– Що, по-твоєму, є головною перевагою децентралізації, і що є найбільшою проблемою у цьому процесі?

– Головною перевагою децентралізації є те, що вона дає людям можливості та ресурси покращувати життя на місцях. А головна проблема в тому, що не всі до цього готові, не всі мають бажання щось змінювати у себе та в собі. Збільшення повноважень на місцях веде за собою зростання відповідальності за вчинки перед громадою. Далеко не всі до неї готові.


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.