АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Вимережений космос нації


16-05-2019, 13:00 |

Свято української національної культури і традицій започатковане у  Чернівцях у 2006 року,  а з 2010-го набуло широкої популярності в Україні та за її межами. 

Культурологічні акції, присвячені ук­ра­їнській вишитій сорочці, вже прово­дяться у країнах Європи, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії. 

Широко відзначається воно і на нашій багатонаціональній Одещині.

Убрання, прикрашене орнаментованою вишивкою, на території України з'явилися ще за доби скіфів (VII—III ст. до н. е.) і дійшло до наших часів. Тож вишивка, освячена тисячоліттями, є нашою національною святинею, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають, як безцінну реліквію. Біла вишита сорочка —  символ здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності. Це й оберіг людини від лихого ока та злих духів.

Науковці переконані, що у національному вбранні народ кодує свої «щастя і долю, життя і волю», як про те ідеться в обрядових (традиційних) піснях.

Вишиванка — ще й ознака національної ідентичності. Тож носімо на долю і щастя вишиванку, це наш український космос і наш національний оберіг…

Юрій Федорчук


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.