АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Вітамінний сезон: як обійтись без неприємних сюрпризів


25-05-2019, 12:30 |

Наскільки безпечна  перша полуниця та інша весняна продукція теплиць та городів? За відповіддю на це питання наш кореспондент вирушив до фахівців Одеського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я.

Саме тут дослідження свіжих овочів, фруктів і зелені поставлено на потік. Перед тим, як ця продукція потрапить в торгові мережі, її перевіряють на вміст шкідливих для людського організму речовин, зокрема, нітратів. 

Днями співробітники лабораторії перевіряли на цей інгредієнт свіжу зелень, для цього взяли дванадцять проб, три з яких показали підвищений рівень нітрату. 

Шпинат, кріп і базилік, як виявилося, рекордсмени з нітратів, - на цю обставину Марія Скриннік, лікар-лаборант-гігієніст вищої категорії Державної установи «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», звертає особливу увагу. 

 Що стосується першої полуниці, яка сьогодні почала з’являтися на прилавках торгових точок, то фахівець радить не поспішати балувати себе і тим більше дітей ранньої ягодою: 

- З полуницею не треба поспішати, насолоджуватися нею можна, коли вона стане дешевшою у ціні і більш поживною за якістю, добре дозріє, - вважає Марія Скрипник. 

Нітрати сьогодні далеко не єдиний інгредієнт в харчових продуктах, який може заподіяти шкоду здоров’ю людини. Хімічна наука не стоїть на місці і винаходить все нові добавки, виявити які не завжди вдається навіть в лабораторії. 

 - Кількість випадків перевищення показника нітратів наразі зменшилася. Фермери вживають добриво, яке змінило свій склад. Воно стало набагато дорожчим, але контроль за його якістю посилився, тому виробникам не залишається нічого іншого, як самим контролювати вміст нітратів, - пояснює ситуацію, яка склалася в аграрному секторі, Марія Скринник.

- У нашій практиці іноді буває й таке. До центру приходить людина і скаржиться, що поласувала кавуном і їй стало зле. У такому випадку наші фахівці у першу чергу аналізують вміст нітратів у смугастій ягоді. І тут з’ясовується, що кавун нітратів не містить, а людина почувається недобре. Нітратів немає, але можуть бути інші шкідливі для здоров’я споживачів речовини. Такі випадки унікальні, але ми володіємо методикою, як визначити ці небажані елементи. 

Однак, далеко не тільки молоді фрукти і ягоди можуть виявитися небезпечними для людини. Часом навіть в найдорожчих продуктах, куплених в кращих супермаркетах, можуть міститися неприємні сюрпризи. 

Найбільш непередбачуваною для споживача виявилася м’ясна продукція – ковбаси, сосиски. У цьому випадку дуже важливо, щоб виробник не тільки клав м’ясо в свою продукцію, але і робив це відповідно до державних стандартів. 

На перевірку до лабораторії везуть і продукцію хлібобулочних підприємств, міні-пекарень. Адже навіть в простому хлібі сьогодні можна виявити шкідливі складові. Хоча, за словами фахівців, це буває рідко. 

 Ведеться контроль за фізико-хімічними показниками, щоб вони відповідали нормі. Усі види та сорти хліба, чи то житній, чи то білий пшеничний з борошна вищого ґатунку, французький багет - на кожен вид продукції розроблено і встановлено відповідну норму, і вона перебуває під постійним контролем фахівців лабораторії. Особливо важливо, щоб на обідній стіл в дитячих і лікувальних установах - садках, школах, лікарнях - потрапляли тільки якісні продукти. І річ не тільки в шкідливих добавках, а й у тому скільки корисних речовин міститься в продуктах. 

 - Нам привозять проби обідів з дитячих установ, інтернатів, зі шкіл, наші співробітники займаються визначенням їхньої калорійності, додатково визначаємо коефіцієнт та рівень приготування цих страв. Заклади харчування в дитячих і дорослих колективах, лікарнях, санаторіях, зацікавлені у нашій оцінці - пояснює лікар-лаборант-гігієніст Марія Скриннік.

 Сьогодні перевірити продукти і замовити ті чи інші дослідження має змогу будь-яка приватна особа. Все залежить від бажання і фінансових можливостей замовника. 

Якщо ви не впевнені в якості купленого продукту, можете віддати його нам на перевірку. А краще, ні в якому разі не купуйте продукт, що викликає у вас підозру,- радить лікар.

Ще кілька порад і застережень з приводу продуктів харчування нам дала завідувачка відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень того ж таки Одеського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України Олена Варецька.

 -  Опитування одеситів свідчать, що  багато людей відчувають себе беззахисними перед шкідливими речовинами, що містяться у ранніх овочах. У кращому випадку містяни володіють деякими навичками самозахисту, які, як самі зізнаються, вживають через раз, від випадку до випадку... І живуть з відчуттям, що захистити їх геть нема кому...

 - Наш центр як раз і займається лабораторними дослідженнями сільськогосподарської продукції, яку вирощують на полях області та  купують за кордоном і реалізують на наших ринках. 

 Необхідно сказати, що особливу увагу надано саме азоту, адже він бере безпосередню участь у природному круговороті речовин і, як наслідок, присутній у ґрунті. У якій кількості? На це питання ми даємо відповідь, постійно проводячи необхідні дослідження. 

 У всіх районах області, підкреслюю, в усіх без винятку, у нашого центру є  постійні точки відбору проб ґрунту, ми проводимо їх щорічно на договірних засадах з сільгосппідприємствами, особливо навесні і влітку, з одним наміром - захистити споживача від впливу нітратів. 

- Овочевий сезон щойно розпочався. Люди особливо цінують ранні овочі та фрукти і з задоволенням купують та вживають весняні дари теплиць. Ви досліджуєте цю продукцію?

 - Незважаючи на початок сезону, центр вже встиг провести деякі дослідження. Саме на вміст нітратів у нас  досліджено понад сорок проб листових рослин: це петрушка і кріп з найбільшого постачальника цієї продукції - підприємства у Біляївському районі, традиційно славному овочевим розмаїттям. У нас з виробниками укладено довгостроковий договір. Щомісяця вони здають необхідні проби до нашого центру на дослідження. 

- І які ж результати?

- Позитивних проб не виявлено. Крім того, цього року ми досліджували близько сорока проб імпортних овочів  від приватних підприємств, які закупили і реалізують таку продукцію. Нічого, щоб викликало занепокоєння, не  помічено. Проби імпортної полуниці, зокрема, виробництва Греції, теж виявилися, так би мовити, чистими. Ви розумієте, що сезон тільки почався, і основні дослідження ще попереду. 

- Усі ми знаємо, принаймні, чули про те, що вміст нітратів у різних частинах овочів і фруктів, як правило, нерівномірний. Де найбільша концентрація нітратів у овочевих та фруктових плодів? 

- Така градація існує. Ось, наприклад, у листових рослинах, таких як  петрушка, кріп, селера, накопичення відбувається у стеблах. Вважається, що нітратів саме у стеблах у два рази більше ніж у листі.

 У огірках і  редьці - це шкірка і хвостики. У капусті - качан, у цвітній капусті найпоширеніше місце вмісту нітратів - це суцвіття, а ось у моркві, саме у серцевині, майже на вісімдесят відсотків нітратів більше, ніж у інших частинах рослини. 

- Які  мінімальні запобіжні заходи, яких слід дотримуватися при вживанні ранніх овочів і фруктів? 

- Ми повинні турбуватися про те, як знизити вміст  нітратів у зеленині та городині, особливо - ранній. Правила прості - звичайно ж, ретельно мити і видаляти  всі місця, про які я вже згадувала, саме ті, де спостерігається найбільше скупчення нітратів.     

Рекомендується замочити овочі хвилин на п’ятнадцять у холодній воді, при цьому краще зрізати шкірку, у тому числі - і у молодої картоплі. 

 Вважається, що при варінні руйнується більша частина нітратів. Необхідно  відразу ж злити розчин, у якому ми  варили страву, а саму її посолити. 

- Існує думка, на перший погляд, парадоксальна, що  нітрати самі по собі не є небезпекою. 

- Нітратна форма азоту - це  звичайний елемент живлення рослин, і, в принципі, вміст нітратів у ґрунті - це допустиме і нормальне явище. Єдине, що цієї речовини у ґрунті не повинно міститися більше норми. 

 - Без добрив сьогодні неможливо уявити агрокультуру. Саме від них залежить, чи буде врожай тих же овочів щедрим.

- Добрива, у будь-якому випадку,  використовуються у сільгоспвиробництві, але існує застереження, що вони повинні  вноситися до ґрунту у раціональній  кількості. 

Наші фахівці  досліджують на вміст нітратів і сам ґрунт, тобто, це наше планове дослідження, ми його проводимо постійно. 

- Так що ж завдає шкоди організму споживача, так би мовити, безпосередньо?

- Не дивуйтеся, це  не самі нітрати, а нітрити, у які перетворюються нітрати в організмі. Саме вони  окислюють залізо, і  гемоглобін у крові перетворюється в метгемоглобін, який вже не може переносити кисень організму у достатній кількості. Тому виникає ефект кисневого голодування, який і сприяє виникненню головного болю та інших порушень серцево-судинної системи. 

 Що цікаво, причину того ж таки весняного авітамінозу частково  становлять саме нітрати в ранніх овочах і фруктах. Чому? 

Нітрати однозначно знижують вміст вітамінів в організмі, а  при тривалому вживанні зменшують кількість йоду в організмі, що може впливати на порушення функції щитоподібної залози.      

Крім того, нітрати, як вважають деякі вчені, сприяють розвитку онкологічних захворювань. 

- Тобто, на сьогодні це справді велика проблема. У центрі кожної проблеми, особливо пов’язаної з харчуванням, опиняються  наші діти… 

- У маленьких дітей ще не сформована ферментна система, яка сприяє травленню  їжі. Звичайно, потрібно стежити за тим, що їдять наші дітлахи.  Метгемоглобін у їхньому організмі важче і довше відновлюється до  стану гемоглобіну, тому їхньому організму доводиться витрачати більше часу на подолання шкоди, завданої нітритами. Батькам, звичайно ж, хочеться побалувати своїх чад чимось смачненьким, свіжим, вітамінним! Але треба пам’ятати, що весняна полуничка часто густо несе у собі небезпеку. Тож слід ретельно додержуватися правил раціонального харчування. Особливо навесні!

Катерина Віленська


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.