АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Три десятки характерів і доль


28-05-2019, 16:00 |

У стаціонарному відділенні територіального центру соціального обслуговування громадян нині перебуває 30 мешканців. Наймолодшому з них всього 43 роки, а найстаршому – 90 літ. У кожної людини своя життєва історія і причина, через яку вона змушена вікувати в так званому будинку милосердя. Але найчастіше сюди потрапляють одинокі чоловіки і жінки, які виявилися нікому не потрібними на старості років. А є й такі, що при живих і дужих дітях змушені шукати прихистку в державній установі.

На сьогодні у терцентрі створені всі умови для нормального проживання мешканців – є кімнати на одне, два або максимум три ліжка. Директор установи Тетяна Гамарц одразу ж погодилася продемонструвати нам, як живуть і чим займаються її підопічні. Здебільшого люди відпочивають у своїх кімнатах – читають книжки та періодику, слухають радіо та дивляться телевізор. Серед жінок є любителі рукоділля, чоловіки можуть зіграти між собою у карти. Всюди – затишок і зразкова чистота. Прилегла територія теж сприяє спокійному дозвіллю – можна посидіти у затінку дерев та поспілкуватися між собою. 

Усі, з ким мені довелося спілкуватися того дня, лише із вдячністю відгукуються про життя у терцентрі: «У себе вдома такого добра я не бачила, – розчулено сказала одна літня жінка. – Тут нас дуже добре доглядають, перуть наш одяг, щодня до кімнати заходить медсестра і лікар. А годують чотири рази на день! Хіба я могла таке дозволити собі у своєму домі? Бувало, зготую якогось супу – та й їм декілька днів лише його. А тут кухарочки щодня печуть свіженький хліб, ліплять вареники, пиріжки, вертути, штрудлі. А який смачний у них виходить печінковий паштет – теж самі готують. У нас постійно на столі перші гарячі страви, молочне, компоти, свіжі овочі, фрукти, солодощі. Словом, ми дуже задоволені всім, що зараз маємо».

– Ми намагаємося наблизити щоденне меню до домашнього, – розповіла Тетяна Гамарц. – На прохання мешканців подаємо навіть картоплю в мундирах з тюлечкою і часником. А на свята кухарки готують традиційні страви до того чи іншого торжества – холодець, пасочки, кутю, запечений сир, крашанки, олів’є, голубці тощо. В нас живе жіночка, яка не їсть макарони. Тож спеціально для неї готується одна порція картоплі чи чогось іншого. Я вважаю, що з харчуванням у нашому закладі все гаразд.

Що стосується фінансування територіального центру, то держава оплачує лише квитанції за комунальні послуги і виділяє кошти на зарплату персоналу. Решта витрат покривається за рахунок пенсій мешканців – 75 відсотків іде на харчування, одяг, медикаменти і засоби особистої гігієни, а 25% людина отримує на руки, щоб мати можливість щось придбати собі за бажанням.

Переважна більшість підопічних територіального центру (а їх всього 30 чоловік) отримують мінімальну пенсію, тож у середньому на одного мешканця припадає 40 гривень на день. І саме на ці кошти персоналу треба примудритися нагодувати, пролікувати та одягнути людину. Тим паче, що спонсорів, які надавали хоча б продукти харчування, у закладі нема. Тож доводиться розраховувати лише на власні сили. 

Окремих слів вдячності за добросовісну працю заслуговують санітарочки. Заступаючи на добову зміну, вони мають виконувати значний обсяг роботи – помити жильців і виконати всі гігієнічні процедури, змінити постільну білизну, нагодувати важкохворих, вимити посуд після їжі, прибрати у кімнатах тощо. Цілий день вони зайняті по самі вінця. Буває, що й самі мешканці терцентру виявляють бажання допомогти на кухні чи підмести віником у дворі. Але далеко не всі прагнуть бути корисними у загальному гурті таких же знедолених людей. Трапляються й зовсім негарні вчинки підопічних (зловживання алкоголем, сварки тощо), тож і з цими явищами персоналу доводиться якось боротися. Адже кожен мешканець має свій характер і своє минуле, які накладають відчутний відбиток у повсякденному житті.

Щодня колектив терцентру може спостерігати за взаєминами своїх підопічних – свого часу дві пари, які зустрілися тут, вирішили зв’язати свої долі, і їх повінчав місцевий батюшка. «Молодятам» виділили окрему кімнату для спільного проживання, і вони жили як подружжя. Були й сцени ревнощів, і нерозділене кохання, й неймовірна романтика. Тобто, все відбувається так, як у звичайних сім’ях. Тільки родина тут – не декілька осіб, а цілих три десятки різних характерів і доль.

Є у закладі й чимало проблем побутового характеру – необхідно полагодити дах приміщення, обладнати протипожежну сигналізацію (припис від служби з надзвичайних ситуацій лежить серед паперів вже кілька років), оновити меблі у кімнатах мешканців терцентру. Але на все це бракує коштів, тож доводиться чекати лише сторонньої допомоги або державного фінансування.

Олена Харченко


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.