АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Новітній «рентген» для ріки


5-07-2019, 11:00 |

У Кілії до Дня Дунаю презентували нову систему моніторингу поверхневих вод. Йдеться про аналіз екологічного ДНК, розчиненого у воді, що дозволяє визначити всі живі істоти, присутні в річці протягом останніх трьох днів. Крім того, в рамках заходу представили ще одне дослідження - нецільовий скринінг хімічних речовин, який дає можливість проаналізувати сотні токсичних речовин у воді, не включених в регулярний моніторинг.

Організаторами презентації стали Державне агентство водних ресурсів України, Міністерство екології та природних ресурсів України спільно з Кілійською ОТГ, проектом ЄС «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства» (EUWI +) та проектом ЄС - ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи».

Серед гостей, які відвідали Кілію задля проведення моніторингу якості води, представники Європейського союзу в Україні, Міністерства екології України, Управління водних ресурсів, члени центрів Дунайських і Чорноморських досліджень, а також тематичний лідер з комунікації EUWI +. Також відбулася демонстрація накопиченого мікропластика в пробовідбірник, встановлений вперше в Україні. Результати досліджень європейських річок показують, що частинки пластику повсюдно присутні в воді. Отримані дані дозволять визначити рівень забруднення Дунаю мікропластиком і «внесок» кожної країни.

- Нам пощастило жити на березі найдовшої річки Європи - Дунаю! Для нас це не просто водойма, або позначка на карті, а джерело життя та улюблене місце відпочинку, - зазначив голова Кілійської ОТГ Павло Бойченко. - Цей день покладе початок плідній співпраці між Кілією та організаціями Європейського Союзу щодо очищення дунайської води.

Неофіційна частина заходу складалася з конкурсу дитячого малюнка, екологічного квесту і музичних виступів. Відзначимо, що День Дунаю - ключова подія, яка є частиною найбільшого спільного міжнародного моніторингу Дунаю від верхів’я до гирла. Спільні Дунайські дослідження - це одночасне вивчення якості вод по всій довжині Дунаю, яке проводиться кожні 6 років за участі 13 країн басейну за підтримки Міжнародної комісії із захисту річки Дунай. Додамо, що Проект Європей­ського Союзу «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства» надає підтримку Україні та іншим країнам Східного Партнерства у наближенні їхнього законодавства до вимог ЄС в сфері управління водними ресурсами, зокрема у питаннях управління транскордонними річковими басейнами. Проект ЄС - ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи» (EMBLAS-Plus) надає підтримку Україні та іншим Чорноморським країнам у збереженні моря.

Тетяна Корнілова


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.