АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Як дати притулок бездомній тварині?


8-12-2022, 19:00 |

Зараз важко не лише людям, але й безпритульним тваринам. Вони опиняються на вулиці з різних причин і їхня доля найчастіше трагічна.

Як дорослі чотирилапі, так і кошенята або цуценята гинуть, бо не здатні себе захистити. Їм нема чого їсти, ніде зігрітися, а крім того, без людини вони зовсім безпорадні.

Без нашої допомоги вони не виживуть

Багато які люди бояться брати тварин з вулиці – хтось боїться заразитися, хтось побоюється, що на утримання не вистачить грошей, хтось вважає, що разом із твариною в домі з’явиться безлад та антисанітарія. Однак при мінімальному догляді всі ці побоювання, як правило, виявляються марними, і задоволення від появи хвостатого друга перевершує всі незручності. Крім того, можна взяти тварину в притулку, як правило, там вони вже виліковані та стерилізовані.

Вихованець, якого ви підібрали на вулиці, зазвичай не вибагливий у їжі, менше хворіє і розумніший за породистих тварин. Адже дурні у місті не виживають. Крім того, багато які бездобні тварини, якщо їх відмити, ні в чому не поступляться породистим побратимам.

Подружитися допоможуть терпіння і ласка

Після першого контакту з твариною протріть руки хлоргексидином і сходіть до ветеринара. Він огляне вихованця, призначить протиглистові та протиблошині препарати, а також щеплення. Якщо тварина дуже слабка, перед тим, як робити щеплення, вам доведеться дочекатися, коли вона зміцніє. Якщо до цього у вас ніколи не було тварин, попросіть ветеринара провести невеликий лікнеп і пояснити, як доглядати нового вихованця. Крім того, пам’ятайте, що будь-яке захворювання успішно лікується, тому якщо вам шкода покинуту тварину і є можливість їй дати притулок, не проходьте повз.

Мити «підобранця» відразу не слід – це для нього стане сильним стресом, краще обтерти мокрим рушником. Якщо у вас є домашні тварини, не знайомте з ними новачка відразу. Намагайтеся ізолювати його на тиждень-другий, щоб він звик. Якщо спочатку він поводиться апатично або агресивно, не лякайтеся – це нормальна реакція на стрес. Не чіпайте його, якщо він знайшов безпечне місце, наприклад, під диваном. Дайте йому час звикнути до нового дому і зрозуміти, що він безпечний. Поставте йому окрему посудину і миску з водою, а коли ви потоваришуєте, не забувайте привчати його до лотка або вигулюйте в один і той же час.

Тварину можна годувати сухим або вологим кормом. Якщо ж ви вирішили годувати вихованця натуральною їжею, тоді йому не можна давати корм, оскільки для перетравлення кожного з цих двох видів їжі потрібні свої ферменти. При цьому пам’ятайте, що тварину, яка довго голодувала, не можна відразу перегодовувати.

Подбайте про бездомних тварин

Якщо у вас немає можливості надати тваринам дах над головою, постарайтеся хоча б підгодовувати їх. На вулиці їм доводиться набагато гірше, ніж нам з вами, тому що в місті їхнє життя повністю залежить від людей. У жодному разі не годуйте дворових кішок і собак курячими кістками – гострі уламки можуть викликати прорив внутрішніх органів, і тварина помре болісною смертю. Подбайте про те, щоб вони мали питну воду, бо їм її взяти ніде. Обладнайте тваринам якийсь сухий будиночок, обкладіть його старими ганчірками і пінопластом.

Диких тварин залишати вдома не можна

Диких тварин – птахів або білок – вдома тримати не можна. Якщо ви підібрали поранену тварину, її потрібно вилікувати і випустити на волю, тому що вони не зможуть жити у квартирі і все одно побоюватимуться людей.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.