АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою


17-06-2023, 15:00 |

Опустелювання є результатом циклу деградації земель, коли  родючі землі перетворюються на непродуктивні. Опустелювання є наслідком надмірної експлуатації земель в умовах інтенсивного землеробства, вирубування лісів для одержання палива та деревини, а також вибивання пасовищ худобою. Таким чином, опустелювання має на увазі не стільки самі пустельні та посушливі райони, скільки наслідки надмірного використання ресурсів Землі.

 

Продукти, які ми їмо, одяг, який ми носимо, будинки, де ми живемо, є частиною земельних ресурсів.

Опустелювання – це глобальне явище, що негативно позначається на умовах життя 900 млн осіб на всіх п’яти континентах і представляє третину світових загроз біорізноманіттю. У зв’язку з цим проблема опустелювання вимагає загальної уваги.

Щоб звернути увагу на проблему, Генеральна Асамблея у 1995 році створила Всесвітній день боротьби з спустошенням та посухою (World Day to Combat Desertification and Drought). Відзначають його 17 червня, саме цього дня 1994 року було прийнято Конвенцію ООН про боротьбу з опустелюванням.

Щорічно людство продовжує втрачати 12 мільйонів гектарів земель та 75 мільярдів тонн родючих ґрунтів, на яких можна було б отримувати 20 млн тонн зерна. Від опустелювання деградації земель та посух безпосередньо страждають близько 1,5 мільярдів людей, а від нестачі води — до 40 % населення земної кулі. Щохвилини у світі деградує 10 га ґрунтів; опустелювання зазнають 23 га земель; емісія вуглецю підвищується на 6150 тонн; від голоду вмирає 16 людей, з яких 12 дітей.
Згадані проблеми є надзвичайно гострими в Україні. Водною та вітровою ерозією уражені близько 57 відсотків території країни; понад 12 відсотків земель страждають від підтоплення. За різними критеріями забрудненими є близько 20 відсотків українських земель. Щороку фіксується майже 23 тис. випадків зсувів. Внаслідок абразії руйнується до 60 відсотків узбережжя Азовського і Чорного морів та 41 відсоток берегової лінії дніпровських водосховищ. Більш як 150 тис. гектарів земель порушені внаслідок гірничодобувної та інших видів діяльності. Кількість підземних і поверхневих карстопроявів становить близько 27 тисяч.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.