АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Ночівлі у притулках для бездомних та необхідність продавати майно, щоб не втратити допомоги: нові обмеження для українських біженців у ЄС


23-11-2022, 19:00 |

Деякі країни при виплаті допомоги біженцям вирішили враховувати все майно людей, у тому числі й на батьківщині.

 

Чим довше йде війна, тим більше обмежень та незручностей виникає для українських біженців, які втекли від війни до країн Європи. Розповідаємо, з якими ще труднощами доводиться стикатися українцям, які перебувають за кордоном.

У Бельгії немає доступного житла

У Бельгії украй гострою стала проблема доступного житла для українських біженців. Так вони зіткнулися з тим, що їм доводиться ночувати на Південному залізничному вокзалі або навіть у притулках для безпритульних.

Бельгійський телеканал VRT повідомляє, що в середньому для 40 зі 100 українських біженців, які щодня реєструються, немає житла. При цьому організації, які займаються біженцями та безхатченками, з житлом допомогти можуть далеко не завжди, тому розміщують людей у ​​нічних притулках. Як вирішуватиметься ситуація в майбутньому – поки що не ясно.

У Болгарії більше не нагодують

До 18 листопада у Болгарії офіційно зареєструвалися як біженці 10175 українців, яких розмістили у готелях за державною програмою. Проте уряд Болгарії вирішив змінити програму, виключивши з неї безкоштовне харчування.

Так, власники готелів вже перестали годувати українців, тому що кошти, що виділяються в рамках програми, не покривають витрати на продукти харчування. Наразі у перерахунку на українську валюту на одного українця виділяється близько 300 грн. на добу. А у деяких готелях українців просять платити 5 левів на день (близько 100 грн.) за харчування.

Через це без харчування залишилися найвразливіші категорії українських біженців: матері з дітьми, пенсіонери та інваліди, яким особливо важко знайти роботу на новому місці. У волонтерських організаціях не знають, скільки триватиме така ситуація.

При цьому, деякі власники готелів продовжили надавати харчування людям на благодійній основі безкоштовно.

«Ми даємо їм суп в обідню пору, щоб вони могли поїсти. Ми не беремо з них грошей. Мені дітей шкода, мені незручно… Це просто недобре»– пояснив один із власників готелів.

У Швейцарії доведеться продавати майно

Кантони у Швейцарії (так у них називаються адміністративно-територіальні одиниці) скасовують українцям можливість отримання соціальної допомоги, а також згорнули програму екстреного обміну валюти.

Обмеження із соціальної допомоги торкнеться насамперед тих біженців, які мають власні автомобілі. Так, у країні завжди діяло негласне правило: якщо в тебе є автомобіль – ти не бідна людина, а отже, соціальної допомоги не потребуєш. Спершу ця норма не застосовувалася до українців, оскільки передбачалося, що автомобіль є важливим для повернення в Україну. Однак у міру затягування бойових дій, через 12 місяців перебування у Швейцарії українці будуть змушені продати свої автомобілі, оскільки і отримувати соціальну допомогу, і користуватися власним автомобілем для них тепер буде неможливо.

Таке рішення розглядають не як питання ставлення до біженців, бо як питання рівного підходу держави до всіх, хто мешкає в країні. Зараз із приблизно 7 тисяч українських біженців у Швейцарії — автомобілі мають приблизно кілька сотень людей.

Крім того, з 2023 р. біженців у країні чекає ще одне посилення: їм доведеться довести, що вони витратили всі свої активи, у тому числі й ті, хто перебуває в Україні, – і лише потім можна буде претендувати на допомогу. При цьому наголошується, що людей не можна змушувати продавати будинки, в яких мешкають близькі до цих біженців люди. Ймовірно, це може означати, що власні квартири їм доведеться продати. Однак представники кантонів констатують, що реально оцінити обсяги активів, що перебувають у країні, де йде війна, буде дуже складно.

Нагадаємо, що у листопаді Єврокомісія направила додаткові 100 млн євро допомоги країнам, які приймають найбільше українських біженців. Гроші отримали: Польща, Словаччина, Чехія, Болгарія, Естонія, Латвія та Литва. Однак, як бачимо, у випадку з Болгарією додаткові гроші не допомогли позбавити біженців проблем.

За даними ООН, на початок листопада в Європі знаходилося близько 4,4 млн українських біженців. Найбільше їх у таких країнах:

  • у Польщі – 1,4 млн.;
  • у Німеччині – понад 709 тис.;
  • у Чехії – 438,9 тис.;
  • у Болгарії – близько 143 тис.;
  • у Великій Британії – 138,4 тис.;
  • у Франції – 105 тис.

Також ми розповідали, що з 2023 року українських біженців у Польщі мають намір позбавити безкоштовного житла, і писали про те, що і у Брюсселі українських біженців просять залишити центри тимчасового житла.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.