АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 «Слуга народу» йде на пенсію. Нова партія Зеленського вже створена?


5-06-2023, 15:00 |

У президентському оточенні роблять ставку на розкрутку нового партійного проєкту. Після того, як тріумфатор минулих парламентських виборів – партія «Слуга народу» – вичерпала себе, для команди Зеленського вирішено створити інший політичний дах, повідомляє «Главком».

 

За попередніми даними, нова партія або блок буде носити назву «Дія» за аналогією з популярним державним мобільним додатком. За інформацією джерел «Главкома» в керівництві «Слуги народу», займатися реанімацією пропрезидентської сили під новим брендом буде віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров, що був головним розробником вищезгаданого додатку.

Політична партія з модною зараз назвою «Дія» вже зареєстрована у славнозвісних Горішніх Плавнях Полтавської області. Заснована вона була 21 грудня 2021 року і належить до когорти численних так званих сплячих партій. Жодних слідів її політичної діяльності знайти не вдалося.

 

Директором партії «Дія» є Олена Михайлівна Басок. Згідно з даними з відкритих реєстрів, вона також є бенефіціаром та директором компаній «Промтехнологіка» та «Гідравлікоптіма». Обидві вони зареєстровані у Кривому Розі, яке є рідним містом президента.

«Дія» є не першою партією, що записана на Басюк. Раніше вона була керівником ПП «Партія гармонійного розвитку», яка в 2017 році перетворилася на партію «Рух нових сил», а та в свою чергу – у «Рух нових сил Михайла Саакашвілі».  

Басюк в коментарі «Главкому» заперечила, що її партія «Дія» якось пов’язана з президентською командою: «Я не маю до цього жодного відношення, ніхто до мене з приводу цієї партії не звертався. Нею в мене займався син, але, на жаль, він зараз став інвалідом».

Попередньою ж партією, яка була записана на Олену Басюк, за її словами, займався її покійний чоловік. Щодо перспективи свого нинішнього «політичного проєкту» жінка відповіла: «Війна закінчиться, там буде видно».

Нагадаємо, що партія «Слуга народу», яка тріумфувала на виборах 2019 року, з’явилася набагато раніше, ніж Володимир Зеленський прийняв рішення балотуватися в президенти. Раніше вона мала іншу назву «Партія рішучих змін» і провела ребрендинг у 2017 році.

Інформація про новий політичний проєкт президентської команди вже просочилася у ЗМІ. Так, видання Zn.ua зазначає, наприклад, що базою для майбутньої партії Блок Володимира Зеленського «Дія» може стати офіційна платформа для об'єднання волонтерських і державних ініціатив «СпівДія», що була створена у перший місяць війни. Платформа діє за підтримки Офісу президента та профільних міністерств, а відкриття гуманітарних хабів по всій країні курують голови обладміністрацій. 

Про це у статті "Війна і вибори. Яка перемога важливіша?" пише журналістка ZN.UA Інна Ведернікова. 

"Там усе — гуманітарка, медицина, психологи, волонтери, міжнародні гранти, численні сервіси допомоги… Хаби відкриваються по всій країні. Курирують особисто губернатори. На майданчик активно залучають молодіжні організації. Все весело і з вогником, попри все. Вам це нічого не нагадує? - коментує Ведернікова. - Отож. Тільки, знову ж таки, додайте сюди залізобетонний адмінресурс; маріонеточність парламенту, уряду та правоохоронного блоку; концентрацію влади; концентрацію управління грошима з допомогою цілковитого контролю над усіма гілками влади; концентрацію контролю над найбільш масовим засобом інформації — телебаченням… Вам усе ще цікаво, коли пройдуть вибори?"

Зеленський технологічно й очікувано поставить на успішні й перспективні кейси, вважає авторка. На людей, у яких високий рейтинг і низький антирейтинг.

"Ефективні міністри Федоров і Кубраков, голова Агентства відновлення, який обіцяє повну прозорість, і ЛОМ Мустафа Наєм, прем'єр Шмигаль (сірість можна продати як імідж європейського технократа), губернатори Кім, Синєгубов… Усе це прізвища людей, які можуть очолити окремі проєкти — частини блоку (планується внести зміни у Виборчий кодекс) і бути в першій десятці загального списку. До того ж волонтери й військові, яких вдасться залучити в команду",

- пише Ведернікова. 

Нагадаємо, тема проведення виборів під час війни останнім часом активізувалося. Днями президент ПАРЄ Тіні Кокс заявив, що Україна має знайти можливість провести вільні та чесні вибори навіть в умовах воєнного стану. Кокс нагадав, що таке зобов’язання Україна взяла за статутом Ради Європи. Водночас Володимир Зеленський в інтерв'ю The Washington Post дав зрозуміти, що парламентські вибори, які мали б відбутися в жовтні 2023 року, відкладуть, якщо в Україні триватиме воєнний стан. Згідно з опитуванням Центру Разумкова, переважна більшість громадян (61,6%) висловилася за продовження повноважень чинної Верховної Ради до закінчення воєнного стану.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.