АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЄС зможе скасовувати транші за програмою для України на 50 млрд євро: від чого це залежить


7-03-2024, 15:00 |

Програма реформ від ЄС Ukraine Facility міститиме близько 140 умов-індикаторів, кожен із яких матиме свою "ціну". За відсутності реформ гроші просто "згорять".

 

Остаточний проект документа ще не готовий, але РБК-Україна вдалося ознайомитись із його проміжною версією.

Основними напрямками реформ у програмі стануть: держуправління, держфінанси, система правосуддя та боротьба з корупцією. Економічні реформи потрібно буде провести практично у всіх сферах, зокрема: енергетика, транспорт, сільське господарство, ІТ-сфера та діджиталізація.

Вже відомо, що якщо індикатор не буде виконано вчасно, то транш скоротиться на відповідну суму.

Наприклад, якщо для отримання чергового траншу на 600 млн євро Україні до певного терміну потрібно буде виконати 3 індикатори, а дедлайн буде порушено, припустимо, по одному з них, то сума грошей скоротиться пропорційно - на третину, до 400 млн. Щоб отримати решту. 200 млн, прострочений індикатор потрібно буде виконати максимум протягом року, інакше гроші просто "згорять".

Програма ЄС

Нагадаємо, 28 лютого Рада ЄС остаточно схвалила програму Ukraine Facility, в рамках якої Україні нададуть до 2027 року 50 млрд євро довгострокових кредитів. Перший транш на 4,5 млрд євро очікується у березні.

Як повідомляло РБК-Україна, інструмент контролю за використанням коштів ЄС для України за чотирирічною програмою Ukraine Facility на 50 млрд євро матиме три рівні.

Як зазначається у статті, контролюватиме витрати аудиторська служба України. Уряд буде зобов'язаний публікувати дані про фізичні та юридичні особи, які отримують суми понад 100 тисяч євро на реалізацію реформ та інвестицій.

По-друге, буде організована незалежна Аудиторська рада, яка зможе проводити перевірки у будь-який момент реалізації програми та повідомлятиме Єврокомісію про можливе нецільове використання коштів.

По-третє, окремо щоквартально контроль за витратою коштів проводитиме Єврокомісія. Вона надаватиме Європейському парламенту та Раді щорічну оцінку використання коштів, наданих Україні.

Причини контролю

Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук вважає, що посилений контроль за виконанням програми обумовлений тим, що це не просто програма підтримки економіки в період війни, а й інструмент, щоб стимулювати наближення України до стандартів ЄС.

"Єврокомісія несе велику політичну відповідальність за повне виконання Україною умов кредитування. Очевидно, є бажання зробити так, щоб ніхто з опонентів програми не міг дорікнути, що вона не досягла цілей. Звідси й бажання та необхідність встановити чіткий контроль за виконанням умов",

- заявив він.

Джерело

Джерело


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.