АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Запам'ятайте ці імена


10-08-2022, 15:00 |

XVI літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль фінішував.У Банській Бистриці відбулася урочиста церемонія закриття цього найпрестижнішого молодіжного спортивного форуму Старого Світу.

 Пловець Микола Котенко (ліворуч)

За традицією вона розпочалася парадом країн — учасниць фестивалю, після завершення якого господарі змагань передали прапор Європейських олімпійських комітетів Словенії, яка вже 2023 року прийматиме змагання у Маріборі.

У Словаччині наша команда була представлена ​​46 атлетами у 6 видах спорту — бадмінтоні, велоспорті, дзюдо, легкій атлетиці, спортивній гімнастиці та плаванні — і зуміла зайняти у загальному заліку шосте місце, виборовши 6 золотих медалей, 6 срібних та 6 срібних.

Прапор України ніс володар найбільшої кількості нагород у Банській Бистриці-2022 Радомир Стельмах, який, до того ж, став автором першого «золотого» успіху українських атлетів на цьому ЄЮОФ. 16-річний гімнаст здобув перемогу в особистому багатоборстві. Набравши в сумі 79,900 балів, він на 0,05 бала випередив італійця Рікардо Віллу. Власник першої української золотої медалі фестивалю поділився із прес-службою Національного олімпійського комітету України своїми першими емоціями.

Радомир Стельмах

«Це було дуже зненацька, бо я не стежив за результатами суперників, а зосереджувався на власному виступі. І спочатку навіть до кінця не міг повірити, коли побачив перше місце на табло. А потім прийшла радість, коли почали телефонувати батьки, тренери. Це особливе «золото» для мене, адже хоча раніше я здобув перемогу на європейській першості, але це було в команді. Тепер маю індивідуальну нагороду такої гідності і хотів би присвятити її нашій рідній неньці-Україні. Це мій маленький внесок у нашу перемогу.

Запорізький атлет на цьому не зупинився, увійшовши до когорти мультимедалістів фестивалю. До «золота» у багатоборстві він додав два «срібла», здобуті у вільних вправах і вправі на коні. Крім того, в його активі дві «бронзи» ​​— за комбінацію на брусах та за 3-е місце у суперечці змішаних пар із Анною Лащевською. Ця дисципліна дебютувала на ЄЮОФ.

Почин лідера підтримали товариші за командою. Так, Дмитро Прудко зійшов на другий ступінь п'єдесталу у вправах на кільцях і таким чином отримав першу для себе медаль такого високого рівня. Такого ж результату досягла Ганна Лащевська, яка завоювала «срібло» у вправі на колоді. Таким чином, українські гімнасти сім разів піднімалися на п'єдестал фестивалю.

А першу медаль української делегації на стартах у Словаччині виборов дзюдоїст Назар Вісков, який виграв «бронзу» у ваговій категорії до 60 кг. Його коментар прес-службі НОК України:

«Бронзова медаль ЄЮОФ є однією з найважливіших нагород у моїй спортивній кар'єрі! Тренуватимуся ще краще, є над чим працювати, я усвідомлюю свої помилки. На наступних змаганнях постараюся здобути «золото». Присвячую цю медаль сильному українському народові! А нашим спортсменам бажаю якнайбільше нагород!».

Що ж, заклик Назара був почутий його друзями-дзюдоїстами! Станіслав Корчемлюк став чемпіоном у ваговій категорії до 81 кг, достроково перемігши у фіналі азербайджанця Ізмаїла Заманова. У ваговій категорії до 78 кг першою стала Єлизавета Литвиненко. У сутичці за золото вона теж достроково здолала представницю Ізраїлю Юлі Алма Мішинер. П'ятий день змагань став успішним для Діани Семченко (св. 78 кг). Пройшовши всю турнірну дистанцію без поразок, вона у фіналі не залишила шансів суперниці із Франції Бінтібе Ланг.

Бронзовим призером залишає Банську Бистрицю Іван Казіміров (73 кг). А заключну крапку у виступах українських спортсменів також поставили дзюдоїсти, які стали другим у командних змаганнях. Дорогою до фіналу українська дружина провела три зустрічі. У першій, дуже напруженій, наші дзюдоїсти з рахунком 4:3 перемогли Туреччину, далі взяли гору над Ізраїлем (4:1) та Грузією (4:2). Не під силу їм виявився лише один суперник - збірна Азербайджану, з якою вони зустрілися у боротьбі за золото (0:4). Віце-чемпіонами ЄЮОФ-2022 у командній першості стали Назар Вісков, Іван Казимиров, Станіслав Корчемлюк, Олексій Болдирєв, Федір Ярошенко, Тетяна Лімзаєва, Юлія Кузьменко, Єлизавета Литвиненко та Діана Семченко.

"Золотим" лауреатом фестивалю став 15-річний плавець Микола Котенко. У фінальному запливі на дистанції 200 м батерфляєм він показав результат 2 хвилини та 0,24 секунди, випередивши найближчого суперника на 2 секунди. Особистий рекорд встановив на стометрівці батерфляєм Іван Гарбарчук – 54,62 секунди. Цей результат дав йому срібну нагороду. Бронзовими медалістами стали Денис Мялковський (2:04.18, 200 м на спині) та Микита Кудінов (23,33, 50 м вільним стилем). Не залишилися без золота і легкоатлети. Його виграла Ольга Машаненкова. У бігу на 400 м із бар'єрами вона встановила особистий рекорд (59,49 секунди), випередивши румунку Олександру Стафанію на 0,16 секунди. Слово чемпіонці:

«Дуже задоволена, адже 59,49 — це мій найкращий результат у кар'єрі. Мені дуже хотілося цей результат показати. Не думала, що можу так пробігти, та змогла. Я присвячую цю перемогу Україні. Наші воїни захищають нас, за що ми повинні бути їм дуже вдячні і висловлювати велику повагу. Хочу подякувати мого тату Олегу, він зробив великий внесок у мою кар'єру. Також дякую всім, хто мене підтримував на трибунах, телефоном, усім, хто перед стартом бажав успіху. Загалом дуже вдячна всім, хто допомагав нашій команді представляти Україну на Європейському юнацькому олімпійському фестивалі».

Загалом у стартах фестивалю взяли участь 3600 спортсменів із 48 країн Європи. Запам'ятайте імена переможців та призерів: за кілька років ви їх напевно побачите на п'єдесталі «великих» Олімпійських ігор. І насамкінець ще одна важлива новина. Завдяки клопотання президента НОК України Сергія Бубки, ЄОК та Фонд олімпійської солідарності ухвалили покрити внесок України за участь у ЄЮОФ-2022, який становить понад 2 мільйони гривень. Таке рішення ухвалено на засіданні виконкому Європейських олімпійських комітетів (ЄОК).

Анатолій Ведерніков


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.