АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 «Зернові коридори»: перші підсумки


19-08-2022, 15:00 |

З України "зерновими коридорами" з початку серпня вже вивезено 563 тисяч 317 тонн агропродукції, серед якої майже 451,5 тисяч тонн кукурудзи, 50,3 тисяч тонн соняшникового шроту, 41,6 тисяч тонн пшениці, 11 тисяч тонн сої, 6 тисяч тоннсоняшникової олії, 2,9 тисяч тонн насіння соняшника.


Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на звіт Спільного координаційного центру у Стамбулі, дані якого оприлюднив телеканал TRT Haber.

“З 1 по 15 серпня було дозволено рух по “зернових коридорах” 36 суден. Загалом 21 судно, яке прямувало з України, перевезло 563 тис. 317 тонн продовольства. Протягом цього періоду рух було надано дозвіл 21 судну на вихід та 15 – на вхід до портів України”,

– зазначає телеканал із посиланням на звіт Спільного координаційного центру.

З порту Одеси вийшли 11 суден, із порту «Чорноморськ» – 6, «Південний» – 4. Загалом було вивезено 451 тис. 481 тонн кукурудзи, 50 тис. 300 тонн соняшникового шроту, 41 тис. 622 тонни пшениці, 11 тис. тонн сої, 6 тис. тонн соняшникової олії, 2 тис. 914 тонн насіння соняшника.

Також зазначається, що 26% вантажів вивезено до Туреччини, 22% - до Ірану, 22% - до Республіки Корея, 8% - Китаю, 6% - Ірландії, 5% - Італії, 4% - Джибуті, 2% - Румунії. Для 5% збіжжя маршрут ще не визначено.

За вказаний період було проведено 27 перевірок судів. Як повідомляв Укрінформ, 16 серпня, караван із п'яти балкерів з українською кукурудзою та пшеницею вийшов із двох портів Одеської області.

Водночас, ФАО продовжує підтримувати українських фермерів та сільське населення.

Раймунд Йеле, керівник регіональних програм ФАО у Європі та Центральній Азії, здійснив свій перший візит до України з початку ескалації війни, щоб висловити готовність ФАО продовжувати надавати екстрену сільськогосподарську підтримку найбільш вразливим верствам населення та забезпечувати стійкість місцевого та світового постачання сільськогосподарської продукції.

Раймунд Йеле зазначив, що з 24 лютого ФАО збільшила свою спроможність і окрім програми реагування на надзвичайні ситуації, відновлює проєкти, які були розпочаті до війни. Він також наголосив на важливості своєчасного розв'язання проблем, пов’язаних із підтримкою критично важливого виробництва харчових продуктів і усунення порушень функціонування ланцюжків постачання агропродовольчої продукції.

«Ми продовжуємо підтримувати Україну та тісно співпрацювати з урядом України, зокрема, з Міністерством аграрної політики та продовольства, місцевими адміністраціями, щоб забезпечити стабільність і розвиток сільського господарства в цей нелегкий для країни час, – зауважив Раймунд Йеле. – Діяльність ФАО в Україні зосереджена на наданні екстреної допомоги сільськогосподарським домогосподарствам, усуненні дефіциту зберігання, підтримці розвитку ланцюжків доданої вартості, адаптації до зміни клімату та боротьбі з деградацією ґрунтів».

Після початку війни ФАО розробила та оновила свій План швидкого реагування та закликає виділити 115,4 млн доларів США для надання підтримки майже 1 млн жителів сільської місцевості через надання сільськогосподарської допомоги та забезпечення продовольчої безпеки для тих, хто найбільше постраждав внаслідок війни. У межах цієї програми ФАО вже надала допомогу для 80 000 осіб у 13 областях України та продовжує надавати багатоцільову грошову допомогу для покриття основних потреб для понад 5 000 сімей у найбільш постраждалих регіонах на сході та півдні України.

Окрім цього, найближчим часом ФАО надаватиме корми для тварин, а також пілотуватиме програму з надання ваучерів для закупівлі необхідних матеріалів у сільськогосподарських цілях. Підтримка надаватиметься переміщеним особам та приймаючим сім’ям у сільській місцевості, а також найбільш незахищеним верствам населення.

 

На додаток до цих заходів, ФАО співпрацює з Міністерством аграрної політики та продовольства України над реалізацією Стратегії щодо підтримки зберігання зерна для вирішення поточного дефіциту зерносховищ в Україні з метою надання аграріям необхідного обладнання для зберігання зерна протягом 2022-2023 років. Це зміцнить продовольчу безпеку та захистить засоби до існування на побутовому та національному рівнях в Україні, а також забезпечить країни, що залежать від імпорту зерна, доступом до достатніх запасів зерна за прийнятною ціною. 

 

«Спільно з Міністерством агрополітики ФАО впроваджує Стратегію щодо зберігання зернових, відповідно до якої ФАО планує забезпечити зберігання 4.07 млн тонн зерна, що становить 25% від загальнонаціональної потреби. Ми вже завершили тендер і визначаємо потенційних постачальників для закупівлі рукавів для зберігання зернових із допоміжним обладнанням, а також модульних зерносховищ, – додав Пʼєр Вотьє¸ голова офісу ФАО в Україні. – Однією з важливих вимог для отримання обладнання для тимчасового зберігання буде реєстрація в Державному аграрному реєстрі».

Завдяки тісній співпраці з урядом України та нашими партнерами, а також щедрим внескам від донорів, ФАО продовжуватиме надавати допомогу для збереження життя та засобів до існування по всій країні.


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.