АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Український шлях на Брайтон-Біч


5-09-2022, 15:00 |

Тепер їм може пройти будь-який гість Нью-Йорка, що приїхав до Брукліна, в район легендарної та багаторазово оспіваної Брайтон-Біч авеню.

Трохи більше місяця тому інформаційне поле буквально вибухнуло новиною про перейменування двох вулиць у Брукліні на Ukrainian Way.

Першим цю новину повідомив Сергій Кислиця, постійний представник України за ООН. І слід зазначити, що в тій інформації була... неточність.

На жаль, багато хто просто не знає, що в Нью-Йорку існує практика присвоєння вулицям другої назви. Багато вулиць міста отримали назви на честь пожежників, поліцейських, медичних працівників, простих городян, які загинули внаслідок трагічних подій 11 вересня 2001 року. Часто вулиці називають на честь політиків, що пішли. Причому іноді назва дається не всій вулиці, а якійсь її ділянці, часто одному кварталу чи взагалі перехрестю. При цьому оригінальна назва вулиці залишається незмінною. Мешканцям вулиці не потрібно змінювати свої документи, листоноші не потрібно шукати нові адреси. Але якщо хтось захоче надіслати послання на адресу з новою (другою) назвою вулиці, то лист чи посилка впевнено знайдуть адресата.

Але повернемось до Українського шляху.

В оригінальному рішенні міськради Нью-Йорка йшлося про те, що назва Ukrainian Way буде присвоєна одному з перехресть Брайтон-Біч та Коні-Айленд (Brighton Beach Avenue and Coney Island Avenue).

А ось тут потрібно зробити уточнення.

Коли ми говоримо про перехрестя, то в принципі йдеться про чотири кути. Так ось, один з кутів Brighton Beach Avenue і Coney Island Avenue з боку Chase Bank вже багато років зветься Joel Samuels Plaza.

Джоел Семюелс був відомим громадським діячем у районі Брайтона. У 1977 він став віце-президентом Brighton Neighborhood Association, а пізніше був співвиконавчим директором цієї організації. Він також був членом правління Shorefront Y, який знаходиться у кварталі від перехрестя, названого сьогодні ім'ям Джоела Семюелса.

Ще один із чотирьох кутів, по сусідству з Manhattan Bank, названий Valeriy «Larry» Savinkin Street — ім'ям Валерія Савінкіна, багаторічного президента Одеського земляцтва Нью-Йорка, громадського діяча, який мешкав по сусідству з цим перехрестям.

Одразу хочу звернути увагу. На честь Джоела Семюелса в назві використано слово рlaza (площа), і вказівник розташований під кутом 45 градусів до назв обох вулиць перехрестя. На честь Валерія Савінкіна використано слово street. Покажчик суворо паралельний назві Coney Island Avenue.

Отже, ділянка вулиці від Brighton Beach Avenue до моря названа на честь одесита.

 

У День незалежності України, 24 серпня, о 10.00 відбулося урочисте відкриття таблички під назвою Ukrainian Way на ще одному з кутів перехрестя вулиць Coney Island Avenue та Brighton Beach Avenue.

Ініціатором цього найменування виступила депутат міськради, представник республіканської партії Інна Вернікова. На відкритті були присутні представники української громади Нью-Йорка, зокрема група українських дітей у національних костюмах з національними прапорами. Напис «Ukrainian Way» строго паралельний табличці «Brighton Beach Avenue». Отже, мінімум квартал до Brighton 11th Street отримав нову додаткову назву.

Бентежить тільки те, що ось уже багато років район, який колись називався Little Odessa (Маленька Одеса), ще недавно прикрашали (причому після 24 лютого) транспаранти з написом "Welcome to Brighton Beach Little Russia by the Sea".

Сподіваюся, що сьогодні їх уже немає. 

Едуард АМЧИСЛАВСЬКИЙ. Фото Олександра Сиротіна


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.