АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Одеса також може бути центром протезування


6-10-2022, 17:00 |

Війна, що почалася 24 лютого, продовжує нести і калічити людські життя.З кожним днем зростає кількість людей як серед військових, так і серед цивільного населення, які потребують різних форм протезування.Волонтерські організації почали відправляти постраждалих за кордон.Але по цих каналах організувати отримання необхідної допомоги можна лише для небагатьох людей, а реальна потреба набагато вища.

Проекти глобальної допомоги На державному рівні було презентовано два великі проекти, реалізація яких можлива лише у тісній співпраці з колегами з європейських країн та США. Так, у Львові збудують Національний реабілітаційний центр України «Незламні». На його базі планують виробляти та встановлювати протези, проводити операції та надавати психологічну допомогу. Центр увійде до структури Першого медоб'єднання Львова, засновником якого є Львівська міськрада. Німеччина постачатиме протези, ліки. Фахівці Німецької асоціації лікарів мають намір навчати українських колег та переймати їхній досвід, здобутий під час військових дій.

Крім того, у Львівській області шляхом модернізації та переобладнання вже існуючої державної лікарні створять спеціалізовану клініку протезування та реконструкції Superhumans. Основними напрямками її діяльності стануть проведення протезування дорослих та дітей, операцій з реконструкції та відновлення тіла та особи, а також лікування посттравматичного стресового розладу. Ініціатором реалізації проекту став український бізнесмен, одесит Андрій Ставніцер.

Управління клінікою здійснюватимуть незалежна рада директорів та медична рада. До складу правління увійшла перша леді України Олена Зеленська, а до медичної ради — міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка. До роботи в новому медичному закладі планують залучати найкращих медичних фахівців із США та ЄС — у ньому працюватимуть понад 100 лікарів. На базі Superhumans також з'явиться освітній тренінговий центр для медиків з України та світу, оскільки наші медики накопичують унікальний досвід лікування військових травм, яким зможуть поділитись із закордонними колегами. На етапі проведення реконструкції старої лікувальної установи буде залучено кошти благодійників.

Плюси та мінуси концентрації

З усього сказаного випливає, що вітчизняним центром протезування постраждалих під час воєнних дій стануть Львів та Львівська область. Але на розгортання будь-яких масштабних проектів потрібен час — а він і є найціннішим, коли йдеться про протезування, особливо первинне, постраждалих. Дуже важливо зробити його вчасно та ще й пам'ятати, що перший протез є пробним.

Це чудово, що в Україні з'являться сучасні центри протезування та реабілітації, що ґрунтуються на своїй роботі на високих міжнародних стандартах. Але з урахуванням складнощів з транспортним сполученням, самим транспортуванням постраждалих, відсутністю у людей коштів для проживання в іншому місті (більшості тих, хто відправляється на протезування, потрібен супроводжуючий), не обійтися без центрів протезування та в інших регіонах України. В іншому випадку через відсутність можливостей дістатися Львова, багато хто може залишитися без необхідної допомоги.

Прекрасно розуміючи все це керівництво Одеського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства Міністерства соціальної політики України звернулося з офіційним листом до Одеської обласної військової адміністрації. У ньому, зокрема, йдеться:

«Підприємство, відповідно до постанови КМУ від 05.04.2012 р. № 321 із змінами «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення та виплати грошової компенсації за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів», забезпечує технічними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, учасників АТО/ООС, які потребують або забезпечені технічними засобами реабілітації, у тому числі протезами.

Первинне та складне протезування та ортезування осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб здійснюється у стаціонарному відділенні підприємства на безоплатній основі.

Стаціонар розрахований на 24 ліжко-місця з 3-разовим харчуванням. На його базі пацієнти мають можливість пройти медико-технічну та психологічну реабілітацію. Висококваліфіковані спеціалісти підприємства не лише виготовляють протези рук та ніг, а й навчають, як ними повноцінно користуватися. Медико-технічні бригади у складі лікарів-ортопедів та техніків-протезистів для надання допомоги виїжджають до місць проживання громадян. Звернувшись до нас, пацієнт отримує безкоштовну консультацію лікаря-ортопеда, техніка-протезиста, проходить комп'ютерну діагностику, для нього виготовляють індивідуальне ортопедичне взуття, устілки, корсет або бандаж.

Технічні засоби реабілітації виготовляються за призначенням лікаря, за індивідуальним замовленням, новітніми технологіями з використанням натуральних матеріалів.

Підприємство гарантує якісне та своєчасне виконання своїх зобов'язань. При підприємстві працює фірмовий магазин із широким спектром протезно-ортопедичних виробів та засобів реабілітації власного та імпортного виробництва. Заздалегідь вдячні за співпрацю щодо розповсюдження інформації про підприємство серед осіб, які потребують протезно-ортопедичної допомоги».

Але поки що жодної відповіді на свою пропозицію колектив підприємства не отримав. Як і не дали результатів звернення до одеських міських та обласних лікарень, санаторно-курортних установ.

— Сьогодні на ринку працює багато фірм, які пропонують послуги з протезування, — каже директор підприємства Олексій Русавський. — Але протезування — особлива сфера. Кожна людина індивідуальна, її проблема теж. Тому успіх протезування майже повністю залежить від цього, наскільки точно виріб враховує індивідуальні особливості людини. У цьому ми маємо величезну перевагу — стаціонарне відділення первинного та складного протезування. У стаціонарі створено всі умови для різнобічної медико-технічної та психологічної реабілітації пацієнтів із ампутацією нижніх кінцівок. Простора зала для лікувальної фізкультури оснащена необхідним обладнанням для повноцінних занять. Коли людина перебуває у нас у стаціонарі, є можливість правильно виміряти все, виготовити протез, точно його підігнати, і навчити пацієнта правильно користуватися протезом. Без такого ретельного підходу протез може виявитися зовсім непотрібним — так, красивим, але таким, що користуватися ним людина не зможе. На жаль, саме з такими проблемами до нас частенько звертаються люди, які раніше придбали протез у приватній структурі, особливо не акцентуючи увагу на вимірах, припасуванні, навчанні навичок користування протезом. Виправляти допущені прорахунки непросто, на це йде чимало часу.

Врахуйте ще й те, що в стаціонарі людина починає освоювати протез в оточенні людей, які роблять те саме. Я неодноразово бачив, як пацієнти починають змагатися між собою, у них з'являється азарт. Та й труднощі сприймаються легше, оскільки людина бачить, що вони виникають у нього. Вдома ж рідні та близькі не завжди правильно реагують на труднощі людини у поводженні з протезом, можуть почати панікувати, вганяючи пацієнта у необґрунтовану депресію та позбавляючи його віри у те, що в нього все вийде.

До сказаного Олексієм Петровичем складно щось додати. Медичну допомогу, у тому числі допомогу з протезування, ортезування та реабілітації треба наближати до пацієнта. У цьому полягає чимала запорука її успіху. І з цього погляду неправильно ігнорувати чудові можливості та багаторічний досвід Одеського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства.

Світлана Комісаренко

 


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.