АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Загадуйте бажання – падають зірки!


19-04-2024, 11:00 |

Так, з 14 по 30 квітня Земля перетинає метеорний потік Ліриди.Пік активності — у ніч із 21-го на 22 квітня.За прогнозами Міжнародної метеорної організації очікується до 18 метеорів за годину.

 

Напрямок приходу метеорів – радіант знаходиться у сузір'ї Ліри. Протягом ночі він все вище підніматиметься над горизонтом, так що найбільш сприятливий час для спостереження з 22 годин і до світанку.

Ліриди - це один з найстаріших метеорних потоків, що спостерігаються і щорічно, утворений кометою C/1861 G1 Тетчер. Наша планета у квітні проходить крізь шлейф пилу, який утворив за багато століть хвіст цієї комети. Пилові частинки та більші включення кометного хвоста входять в атмосферу нашої планети на висотах 100–120 км зі швидкістю близько 49 км/сек., а потім гарно та яскраво згоряють. Ці спалахи світла ми бачимо як метеори. Кожен метеор, що падає, подає свій власний голос, який можна реєструвати спеціальними приладами.

Найсильніший зорепад Лірид спостерігався 1922 року. Тоді відзначалося до 2 тисяч «зірків, що падають» на годину!

У суботу, 20 квітня, в Одеському планетарії на території астрономічної обсерваторії ОНУ імені І. І. Мечникова буде проведено сеанси, присвячені «зірковому дощу». Відвідувачі матимуть змогу почути голоси метеорів! Початок сеансів – о 17 та 19 годині. Подробиці в інтернеті: https://www.facebook.com/planetarium.odessa, https://www.instagram.com/planetarium_odessa/.


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.