АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2025.
Top.Mail.Ru


 Без абрикосів і персиків?


Учора, 15:00 |

В Україні тривало різке похолодання: температура впадала із 19 градусів тепла до мінусових значень. У деяких областях уночі зафіксовано 5—6 градусів нижче нуля. Як наслідок — під загрозою замерзання опинилися фруктові дерева, картопля, цибуля, які вже встигли висадити аграрії, посіви зернових. Холоди і заморозки тривали ще тиждень.

 

 

В інтерв’ю «Главкому» (https://glavcom.ua) очільниця відділу агрометеорології українського Гідрометцентру Тетяна АДАМЕНКО пояснює причини нинішнього різкого похолодання, називає найвразливіші культури: ті, які підмерзнуть, але виживуть, і ті, які слід терміново пересівати.

— Наскільки для вас було неочікуваним, що на більшу територію України прийшло різке похолодання аж до заморозків? Чи можна взагалі казати про якусь аномалію?

— Для мене особисто нічого несподіваного не сталося. Це, звісно, неприємний період, проте такі погодні умови трапляються досить часто. Тут нема нічого екстраординарного. Були такі роки, коли в цей час було холодніше і явищ погодних (снігу й дощу) було більше.

Негативний вплив такої зміни погоди залежить від того, що було напередодні. Через те, що ми у березні мали майже квітень (дуже теплу погоду), то на початку квітня повернулися до погодних умов, притаманних березню.

— Від заморозків найбільше страждають абрикоси, персики… На яких культурах ще позначаються заморозки?

— Найбільше — на сходах ранніх овочевих культур, які дуже вразливі до таких знижень температури. Позначаються на всьому, що квітне й утворює зав’язь. Це абрикоси, які ви згадали, це інші плодові, які у деяких районах дуже рано почали квітнути. Тут урожай однозначно буде втрачений, якщо не було застосовано якихось засобів щодо зменшення негативного впливу від цих заморозків.

Усе залежить від того, якої інтенсивності був заморозок, від тривалості його дії. Якщо було зниження до 0 градусів, як у Дніпропетровській чи Полтавській областях, і це тривало дві-три години — тоді це мінімальні пошкодження. Але якщо зниження температури тривало шість години поспіль, як на Рівненщині, коли температура була –5 градусів, то загинуло практично все, що вже утворювало зав’язь. Тож усе залежить від морозостійкості культури, від інтенсивності морозу. На жаль, абрикос, у зв’язку з глобальним потеплінням, стає у нас екзотичною культурою.

— Якщо говорити не про дерева, а, скажімо, про кущі винограду, — вони постраждають?

— Так. Виноград сформував бруньки, на півдні країни у нього вже квітки з’явилися, то він може загинути при температурі від 0 до –1 градуса. Зокрема, на Одещині подекуди вже зафіксовано –2 градуси.

Річ у тім, що це — інерційні процеси. Для того, щоб оцінити розмір лиха, потрібно, аби пройшов певний час. На жаль, шкідлива дія може проявитися не на третій день від заморозку, а на сьомий або десятий. І навіть якщо говорити не про плодові культури, а про сільськогосподарські. Якщо у ранніх ярих культур уже з’явилися сходи, то через морози відбувається сповільнення процесів росту. Для деяких культур — це відставання у розвитку. І це негативний вплив на урожайність.

— Якщо подивитися прогноз погоди, то заморозки, особливо в західних областях, упродовж найближчого тижня будуть суттєвими: до –5 градусів…

— Саме так. Це дуже негативно позначиться на сільськогосподарських культурах. Наприклад, для озимої пшениці таке зниження температури у тій фазі розвитку, в якій вона перебуває, не є загрозливим. Десь листя підмерзне, але потім відросте. Головне, аби ще колос не сформувався.

Якщо, не дай Боже, була б посіяна кукурудза й вона б дала сходи, то загинула б. Різні культури мають різну морозостійкість. Різні частини культур також пошкоджуються і гинуть при різних рівнях заморозків. Взагалі, кукурудзу слід сіяти у другій половині квітня.

Кожен район, кожна територія має свій період заморозків. Потрібно подивитися на матері-али спостережень нашої метеорологічної мережі, коли відбувається останній заморозок навесні, і звідси порахувати 10 — 14 днів для того, щоби та культура, яку ти посіяв, утворила сходи. Слід орієнтуватися на такі дати. Не потрібно дуже ранніх посівів. З практики можу сказати, що коли дуже тепла зима, а в нас вона такою була, то обов’язково у квітні і, не дай Боже, ще й у травні спостерігаються заморозки.

— То які головні поради фермерам дасте? Коли і що треба пересаджувати?

— Тільки-но потепліє, усе це яскраво проявиться. Якщо ми говоримо про сільськогосподарські культури, то катастрофи не буде. Це будуть пошкодження, невеликий недобір запланованого врожаю.

Катастрофа з абрикосами? Те, що з року в рік ми не маємо урожаю абрикосів, — це класичний приклад впливу зміни клімату. У нас був один із найтепліших січнів за весь час спостережень. А абрикосу, персику, яблуні потрібна певна сума температур, після якої починається цвітіння (сума температур — це сукупність середньодобових температур повітря (вище певного порогу), накопичена за певний період часу. — Прим. «Главком»). Абрикоси найраніше зацвітають і цю суму температур вони собі ще у січні підхоплюють. Для абрикосів сума температур становить 88 градусів. У січні вони накопичили 70 градусів, лютий був холодним, тож вони призупинили розвиток. А як тільки сонце блиснуло у березні, вони додали в сумі температур і почали рано цвісти. Хоча для них зазвичай час цвітіння — середина квітня.

— З одного боку, фермери, звичайно, знають: якщо посадити дуже рано, то є небезпека пошкодження і втрат. З іншого боку, важливо не зайти в період з дефіцитом вологи, якщо посадити занадто пізно. Чи змінюють аграрії підходи з часом?

— Для України характерні ранні посіви. Цілком зрозуміло, що ранніми посівами люди хочуть захопити ту вологу, яка є на полях, аби утворилися сходи. А цього року з вологою не дуже склалося. Бо південні й центральні області не отримали 50% опадів від норми. Через це завжди є загроза виникнення ранньої весняної засухи. Наші синоптики дуже гарно спрацювали щодо точності прогнозів, буквально по годинах прогнозували і попередили про значні зміни в погоді.

— Ви сказали, що краще приморозки у квітні, ніж у травні...

— Найбільш вразливими до заморозків є овочеві культури, квасоля, баштанні. У травні вони здебільшого вже утворюють репродуктивні органи, тобто плоди, зерно. А вони пошкоджуються вже не при —3 градуси, а при нулі.

— Український клімат з кожним роком дедалі більше нагадує середземноморський. Для сільського господарства в цьому більше плюсів чи мінусів?

— Складно говорити — краще чи гірше. Це просто інша культура землеробства, інший набір культур, інші технології. У перспективі найближчого десятиліття я не бачу це як трагедію. Просто потрібно пристосовуватися до тих змін, які відбуваються.

— Солодкий виноград у Києві вже є реальністю, гранати на півдні України вже вирощують. З такою тенденцією можуть і банани скоро бути. Погоджуєтеся?

— Щодо винограду і гранатів — так. А от для того, щоби вирощувати банани, потрібно, аби середня річна температура повітря в нас була +18 градусів. А зараз норма — це +9 градусів. Хіба за 200 чи 300 років таке буде можливим.

— Якщо раніше найсоковитіші кавуни були тільки на Херсонщині, то невдовзі такі самі будуть виростати на Кіровоградщині?

— Кавуни — прекрасний приклад. Вони залежать від накопичення тепла. А в нас кількість тепла, якщо порівняти із 1990 роком, виросла у півтора раза.

— Тобто в перспективі, десь за п’ять років, це можливо?

— Абсолютно — Кіровоградщина, Миколаївщина. Трішки у цьому плані (тепла) відстає захід України. Раніше у західних областях кукурудза не визрівала тому, що їй бракувало тепла. Там сіяли тільки ранні сорти, маловрожайні. Інколи до вересня кукурудза так і не визрівала. Зараз урожаї прекрасні. Найбільші урожаї кукурудзи — у західних областях, бо там більше вологи і достатньо тепла. З теплом у нас в країні проблем нема. Все впирається у вологу.

Михайло ГЛУХОВСЬКИЙ

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.