АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ДИВО ПОСЕРЕД АДРІАТИКИ: БІЙ ЗА ЖИТТЯ


28-11-2019, 12:00 |

Венеція пережила надзвичайний стан і найвищий рівень небезпеки. Ще б пак: 118 островів посеред Адріатичного моря пішли під воду. Мер міста Луїджі Брюгнаро підписав указ про призупинення навчання в школах, з перебоями працював міський транспорт — річкові трамвайчики і гондоли. Багато суден затопило або винесло на набережну. Сильна течія зірвала з причалів і знищила десятки гондол та човнів — а це основні джерела заробітку тамтешнього люду. Кілька островів залишилися без електроенергії. У Венеції закрили дитячі садки, частину навчальних закладів і магазинів...

«Це не просто надзвичайна повінь — це катастрофа. Нам потрібна допомога всіх, щоб пережити кілька наступних днів — вони стануть для нас випробуванням» — коментував ситуацію Луїджі Брюгнаро.

За його словами, серйозної шкоди зазнала базиліка Святого Марка. На її відновлення, як і інших культурних об’єктів міста, знадобляться мільйони… Вода затопила більшість популярних визначних пам’яток: площу Сан-Марко, Палац дожів, готелі і ресторани. Їх закрили для туристів і відвідувачів.

Уряд Італії вже ухвалив рішення про виділення 20 мільйонів євро компенсації постраждалим від водяної стихії. Приватним особам — по 5 тисяч євро, підприємцям і магазинам — по 20 тисяч.

«Боляче бачити, що місто настільки зруйноване, його мистецьку спадщину підірвано, його комерційна діяльність стоїть на колінах», — визнав прем’єр-міністр країни Джузеппе Конте.

Через сильні сезонні дощі увечері 12 листопада Венецію накрила найбільша за останні 50 років повінь. Рівень води піднявся до рекордних 187 сантиметрів, затопивши майже 80 відсотків острівної частини міста.

Чи то за збігом обставин, чи зі злої долі, того дня, 12 листопада, члени міської ради обговорювали регіональний бюджет на 2020 рік. Виділити гроші на боротьбу зі зміною клімату більшість депутатів не схотіла (йшлося про фінансування відновлювальних джерел енергії, заміну дизельних автобусів, утилізацію печей, що забруднюють повітря, зниження впливу пластику тощо).

Й от через дві хвилини після того, як партії більшості відхилили поправки про боротьбу зі зміною клімату, зал засідань затопило. Про це 13 листопада написав у Фейсбуці член міської ради Венеції Андреа Заноні. Вражає і лякає: будівлю ради затопило вперше в історії Венеції.

У номері «Чорноморських новин» за 11 травня ц.р. авторка цих рядків ділилася враженнями і захопленням від відвідин цього міста. «Велична Венеція, якою знає її світ сьогодні, постала з розпачу й безвиході» — мовилося в першому реченні. У публікації зазначалося, що Венеція завдячує великій воді, яка заховала і прихистила італійців від гострих мечів варварів, і водночас наголошувалося: ці безмежні води заганяють венеціанців у безвихідь. Море, яке колись рятувало їм життя, тепер є для них смертельною небезпекою.

Мер Луїджі Брюгнаро впевнений: причиною стихійного лиха стала зміна клімату. Масштаби катастрофи через затоплення поки що важко оцінити. «Потужна повінь у Венеції, що спричинила підтоплення значної частини італійського міста, є прямим результатом зміни клімату. Тепер уряд повинен прислухатися. Це наслідки зміни клімату... втрати будуть великими», — сказав він.

Повінь для Венеції — то звична річ. Місцеві щороку до цього готові морально, фізично й фінансово. За кілька годин до стихії над містом чути виття сирен, а на Кампаніле Сан-Марко з’являється червоне світло. Жителі прибережних островів і нижніх поверхів мають підготуватися до негоди: прибрати меблі, техніку, особисті речі й переодягнутися. Проте, не до всього може бути готова людина…

Наймасштабніша повінь накрила Венецію 4 листопада 1966 року. Тоді гігантські хвилі увірвалися на площу Сан-Марко, змітаючи все на своєму шляху. Рівень води піднявся до рекордних 194 сантиметрів. Через стихію тисячі венеціанців залишилися без даху над головою, люди масово виїжджали з міста. Були зруйновані будинки, підприємства, магазини, майстерні і навіть мости…

У грудні 1979-го Венецію знову накрила руйнівна повінь. Тоді рівень води піднявся до 160 сантиметрів. Третя за потужністю стихія спіткала Венецію 1 грудня 2008-го, коли вода у лагуні піднялася на 156 сантиметрів. Остання серйозна повінь була у Венеції торік: рівень води в місті знову піднявся на 156 сантиметрів, затопивши 75 відсотків вулиць і площ.

Й ось тепер, у листопаді 2019-го, венеціанці вкотре вступили у бій зі стихією. А що далі?..

Інна ЯКИМЕНКО.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.