АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 У СВІТІ РУТКІВСЬКОГО


30-04-2021, 15:00 |

18 квітня Володимиру Григоровичу Рутківському сповнилося 84 роки. Дата не кругла, але значна. Український поет, прозаїк, дитячий письменник, новинар — це все він.

А ще — лауреат Шевченківської — за трилогію «Джури» та інших премій: імені Миколи Трублаїні — за роман «Сторожова застава», імені Лесі Українки за той же твір, «Звук павутинки» імені Віктора Близнеця — за трилогію «Сині води» та Книги року Бі-Бі-Сі — за ту ж трилогію.

Вітаємо Володимира Григоровича з днем народження і бажаємо йому здоров’я та нових книг!

Ми, представники центральної бібліотечної системи для дітей м. Одеси, попросили дитячих письменників відповісти на запитання: що для вас значить творчість Рутківського і він сам як особистість? Ось що почули.

Мені надзвичайно подобається, що у творах Володимира Рутківського пригоди глибоко переплетені з патріотичними мотивами. Причому все це дуже природне, адже Рутківський — умілий майстер побудови сюжетних ліній. І взагалі, його можна назвати дитячим літописцем козацької доби. Зрештою, Шевченківська премія за твір для дітей — це круто! Усім дитячим письменникам тепер є куди рости.

Леся МОВЧУН,
письменниця, мовознавець, член НСПУ.

Творчість Володимира Рутківського знаменувала собою постання новітнього канону вітчизняної літератури для дітей і юнацтва в Україні й назавжди залишиться однією зі знакових віх у її розвитку. Письменник витворив унікальні художні національні типажі та героїку, водночас нерозривно вплетені у духовне полотно людства й українського народу. «Від Рутківського» література для дітей і юнацтва в Україні остаточно й безповоротно на всіх рівнях — від профанного до академічного — нарешті стала визнаватися повноцінним художнім явищем, ЛІТЕРАТУРОЮ у повному обсязі значення цього слова.

Володимир Григорович — унікальний Творець і Учитель творців. Людина неймовірної сили, таланту, сердечності, людинолюбства та доброти. Завдячуючи йому, в Україні піднялася й «стала на крило» чимала плеяда дитячих письменників, розкрили свій дар ілюстратори й редактори. Він — огром і безмежжя «Світу Рутківського», де завжди сонячно та душевно і всім вистачає сил і часу для Творення.

Наталя МАРЧЕНКО,
кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень НБУВ,
провідний бібліограф НБУ для дітей, лауреат премії «Джури» В. Рутківського.

Володимир Рутківський — письменник із необмеженим ресурсом Фантазування та Любові! Іржа дорослості ніколи не торкалася його потужної дитячої вибухової уяви, а гіркий життєвий досвід і на мить не пригасив всеперемагаючої сердечності. Він пише поза «концептами» й «моделями», «вимогами ринку» й «настановами сьогодення». Пише від душі, від повноти Божого Дару та непідробної щиросердної цікавості до життя і людей. Книжки В. Рутківського обеззброюють і притягують дитячою відвертістю та чистотою, глибиною переживання «миті життя», відкритістю письменницького погляду на Людину та вірою у всеперемагаюче Добро у кожному з нас.

Для мене Володимир Григорович — Диво Господнє. Людина, якій вистачило Людяності й щиросердної цікавості стежити, як розтрощена до тла жіночка помалу — крихта за крихтою — згрібає докупи себе і «свій світ». І бачити в тому — ПОСТУП, заміс на нові хліби. І радіти. І вірити. І таки «виштовхати» ту виліплену з крихт «пташечку» з «гнізда» зневіри та відчаю у світ, у люди…

«Літописи Семисвіття» ніколи б не вийшли на світло з шухляди, коли б Володимир Рутківський так щиро не хотів знати: що буде далі? Він так любить життя, що мимоволі тим заряджаєшся і сам починаєш із цікавістю дивитися в майбутнє, і сподіватися на добре, і писати без оглядки й остраху — заради лише самої радості Творення.

Наталя САВЧУК,
письменниця.

Чому люди стають дитячими письменниками? Напевно, тому, що не хочуть розлучатися з дитинством і просто не можуть не поділитися з дітьми тими вражаючими світами, які народжуються у них в голові.

Ось і Володимир Григорович щедро ділиться з нами дивовижними історіями, найчастіше написаними на реальному історичному матеріалі. Романами і повістями, де головною дійовою особою є наші далекі предки.

А ще Володимир Григорович — весела людина і не може упустити випадку знайти для найбуденнішої події якийсь несподіваний поворот, який обов’язково розсмішить читача. Ще б пак, бо ж письменник багато років живе і творить в нашому чудовому місті — столиці гумору.

Вчені переконливо доводять: усмішка продовжує життя. Вона — дуже важливий засіб спілкування людей, допомагає знаходити друзів, зміцнює здоров’я, усміхнена людина виглядає красивішою. Тому читачі книг Володимира Рутковського — це добрі, щасливі люди, які живуть і радіють цьому світу багато-багато років.

Олександр МАКАРОВ,
журналіст, член НСЖУ та НСПУ.

Література — річ дуже індивідуальна, навіть інтимна.

Особисто для мене книги В.Г. Рутківського — еталон тих книжок, які нині відносять до «сімейного читання», тобто вони цікаві людям будь-якого віку. Це книги, які писала розумна людина з почуттям гумору та нестандартним поглядом на життя. Книги легкі та захоплюючі.

А в житті Володимир Григорович такий же, як і в своїх книгах: пустотливий, жвавий і по-хорошому непередбачуваний. З ним легко спілкуватися. І в той же час, якщо потрібно отримати пораду, то всі, хто з ним знайомий, знають, у кого таку пораду можна отримати.

Олексій НАДЕМЛІНСЬКИЙ,
дитячий письменник, член НСПУ.

Творчість Володимира Григоровича Рутківського для мене зразок кращої дитячої літератури. Із захопленням читаєш його гостросюжетні повісті, в яких багато гумору, фантазії і дуже добре виписані образи героїв. Коли потрапляєш в його світ казки, про все забуваєш.

А ще він надихає нас своїми ідеями. І завдяки йому ми створили об’єднання дитячих письменників, випустили вже чотири спільні збірки.

Він надихає нас на нові твори і допомагає адаптуватися в сучасній українській літературі. І будь-яка розмова з ним починається і закінчується жартом власного приготування.

Ось такий у нас є в Одесі чарівник казки Володимир Григорович!

Інна ІЩУК,
письменниця, журналістка,
член НСЖУ та НСПУ,
голова об’єднання дитячих письменників Одеси,
призерка фестивалю «Болдинська осінь в Одесі» та ін.

Коли мені запропонували написати ці «декілька слів», то я, чесно кажучи, злякалася. Я? Писати? Про Рутківського? Це ж живий класик! Його книги читають і діти, і дорослі. І цим сказано все.

Так склалося, що в 2020 році я стала одним із переможців міжнародного літературного конкурсу «Корнейчуковська премія», головою журі якого був Володимир Григорович. Мене вразили в цій людині дві риси — простота і доброзичливість до нас, авторів-початківців.

Здоров’я Вам, Володимире Григоровичу! Здоров’я і нових книг та фільмів!

Наталія КАВУН,
переможець конкурсу «Корнейчуковська премія» 2020 року.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.