АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЧВЕРТЬ ЛІКІВ — ПІДЛА ПІДРОБКА


20-07-2021, 19:00 |

Заходячи до аптеки, де, як правило, все стерильно чисто, акуратно, все на своїх місцях, ми підсвідомо довіряємо уважним провізорам, які нам відпускають ліки. А їх ми найчастіше купуємо, перебуваючи у стані стресу: переживаємо за власне здоров’я, тривожимося за своїх рідних та близьких.

 

Заходячи до аптеки, де, як правило, все стерильно чисто, акуратно, все на своїх місцях, ми підсвідомо довіряємо уважним провізорам, які нам відпускають ліки. А їх ми найчастіше купуємо, перебуваючи у стані стресу: переживаємо за власне здоров’я, тривожимося за своїх рідних та близьких.

Ліки — щомісячна стаття витрат практично кожної другої сім’ї, про що каже статистика. Відтак нам і на думку не спадає, що в аптеці нами можуть маніпулювати: йдеться ж бо про святе — про здоров’я. Однак, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна, на превеликий жаль і сором, є міжнародним центром виробництва та реалізації фальсифікованих лікарських засобів, обсяг яких складає до 25% від загального показника продажів. Тобто кожна четверта пачка пігулок чи ампул і наших аптеках — то нагла підробка, яка, може, й не прискорить чиєсь спорядження на той світ, але точно не допоможе організму впоратися з проблемою.

На засіданні колегії облдержадміністрації саме і йшлося про попередження та припинення незаконної реалiзацiї лiкарських засобів, виявлення й перекриття каналiв надходження фальсифікованих медичних препаратів.

Зважаючи на актуальність і злочинну поширеність проблеми, до розмови були запрошені керівники обласних підрозділів: Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками — Валерія Ляшенко-Щербакова, кримінальної поліції ГУ НПУ — Олександр Ганжа, УСБУ — Віктор Доровський, управління боротьби з наркозлочинністю ДБН НПУ Сергій Вереітін.

За інформацією Валерії Ляшенко-Щербакової, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками вкрай стурбована станом справ, пов’язаним із незаконним розповсюдженням медичних препаратів поза аптечними закладами. На жаль, зважаючи на вимоги чинного законодавства, служба не може самостійно проводити перевірку місць провадження господарської діяльності з реалізації засобів, не внесених до ліцензійного реєстру.

На території Одеській області, за словами посадовиці, масштабні заходи щодо виявлення фальсифікованих лікарських препаратів правоохоронні органи востаннє проводили ще в 2017 році. То була справді потужна спецоперація. Так, у квітні 2017-го співробітники СБУ, Генпрокуратури і Нацполіції припинили масштабне виробництво та реалізацію фальсифікованих лікарських засобів в Одесі. Правоохоронці встановили, що організатори нелегального бізнесу виготовляли і фасували препарати в одному зі складських приміщень обласного центру в антисанітарних умовах, а збували їх через власну та інші аптечні мережі Одещини та в інших регіонах. За експертними оцінками, тоді було продано фальсифікату на 30 з лишком мільйонів гривень. А ще на складах співробітники СБУ виявили лікарські засоби, незаконно завезені в Україну з-за кордону.

За словами Валерії Ляшенко-Щербакової, обмежені повноваження Держлікслужби та її територіальних органів дозволяли реагувати лише на повідомлення органів досудового розслідування, коли вилучені лікарські засоби у суб’єктів господарювання, що здійснювали їх незаконну реалізацію, передавалися на дослідження.

У 2017—2020 роках за результатами проведених досліджень Держлікслужба видала 18 розпоряджень про заборону обігу фальсифікованих лікарських засобів, які стосувалися 15 найменувань (11 — українських та 4 — іноземних). Було заборонено обіг 16 серій препаратів. У двох випадках серії не зазначалися, 4 випадки стосувалися таблетованих форм лікарських засобів, 11 — розчинів для зовнішнього застосування, ще три — розчинів для ін’єкцій/інфузій.

Окремо пані Ляшенко-Щербакова звернула увагу на проблему, яка сьогодні існує на ринку України стосовно дієтичних добавок, що реалізуються як аптечними закладами, так і в супермаркетах, на заправках, через інтернет-торгівлю. За її словами, в окремих випадках вказана продукція містить активні фармацевтичні інгредієнти, тобто фактично є лікарськими засобами, проте належ-ним чином не контролюється державою, оскільки не зареєстрована у встановленому порядку і відтак не проходить відповідні етапи контролю.

Навела й конкретні приклади. Так, аналіз, проведений впродовж 2019—2020 років, показав, що аптечні заклади продають дієтичну добавку «Валеріановна» (капсули 300 мг №10, виробництва «Омніфарма», Київ), яка містить у 10 разів більше діючої речовини (екстракт валеріани сухий), ніж лікарський засіб «Валеріана» — таблетки, вкриті оболонкою, по 30 мг виробництва АТ «Софарма» (Болгарія), а дієтична добавка «Мемокор» (капсули, №30 виробництва ТОВ «Валартін Фарма», Україна) містили діючу речовину пірацетам — 190 мг, хоча лікарські засоби з такою діючою речовиною підлягають відпуску за рецептом лікаря. Правоохоронні органи виявляли також випадки торгівлі дієтичними добавками з вмістом психотропних речовин (для схуднення або ж як протипухлинні препарати).

Скільки людей попалися на такі небезпечні підробки, що видавалися за цілком безпечні біодобавки? А таких підробок — тисячі найменувань.

Під час засідання колегії торкнулися і такої гострою проблеми, як порушення працівниками фармацевтичної галузі та лікарями встановлених правил обі-гу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Цьогоріч працівники правоохоронних органів виявили на Одещині 10 фактів таких порушень (ст. 320 КК України). На даний час відкрито 26 кримінальних проваджень, зареєстрованих за фактами порушень у сфері легального обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Зокрема, щодо факту злочинної діяльності трьох лікарів одного з приватних медичних закладів, розташованих в Одесі, які незаконно видали 1297 рецептів за формою №3 на право придбання наркотичних та психотропних лікарських засобів (вилучено 1652 пігулки).

Задля оптимізації спільної діяльності державних органів влади щодо незаконної реалiзацiї лiкарських засобів створено профільну робочу групу, до складу якої увійшли представники обласних підрозділів Держлікслужби, ГУНПУ, управління боротьби з наркозлочинністю, управління стратегічних розслідувань, управління СБУ, ГУ Держпраці та департаменту охорони здоров’я ОДА. До спільної роботи підключаться медичні співтовариства та волонтерські організації, а також громадські активісти.

До слова, МОЗ України презентувало новий модуль безкоштовного мобільного додатку «Ліки Контроль», що дозволить пацієнтам перевірити наявність призначених їм препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів. У списку — 427 препаратів, які держава безкоштовно гарантує хворим під час лікування в стаціонарі. Завантажуйте цей додаток і користуйтеся ним.

Підготувала Яна СТАСІНА


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.