АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Щоб вік не став діагнозом...


7-11-2023, 13:00 |

У нашому суспільстві ще з радянських часів побутує стереотип, що жінка після 45 років приречена на хвороби — для неї «все пропало, життя закінчилося». Але ж у цивілізованих країнах ми бачимо багато жінок, ікон стилю, яким далеко за 80. Вони ведуть активне життя, радіють йому та зовсім не виглядають виснаженими.

 Оксана Скиталінська

Щоб поважний вік був у радість, необхідно максимально підготувати своє тіло. Як це зробити — розповідає відома українська лікарка-дієтологиня Оксана СКИТАЛІНСЬКА.

У коментарі «Укрінформу» вона радить дівчатам і молодим жінкам, насамперед, берегти своє тіло.

«Тренуйте його. Треноване тіло ущільнює кістки, і коли вам буде за 50+, вони набагато повільніше ставатимуть пористими та крихкими, і набагато повільніше розвиватиметься остеопороз. Також бережіть свою печінку. Вона — «королева» метаболізму та синтезу величезної кількості важливих для життя і довголіття молекул, зокрема різних видів холестерину. Багато хвороб старшого віку починаються із порушення роботи печінки. Порушують її роботу солодощі, особливо — поєднані з нездоровими жирами. Солодкі напої, тістечка з кремом, якщо вони часто у раціоні, поступово руйнують печінку. Не вживайте солодощі на фруктозі, бо вона спричиняє накопичення жиру в клітинах печінки, підвищення тригліцеридів у крові. Печінка дуже любить фосфоліпіди, лецитин, омега-3 та омега-9 жири. Це — рідкі жовтки, зварених на м’яко, яєць, зародки пшениці, оливкова олія, насіння льону. А ще — трохи свіжої капусти, буряка, кави та ягід», — наголошує лікарка.

Діятологиня закликає вживати протизапальну їжу: «З віком в організмі зростає так зване стерильне (системне) запалення, на фоні якого порушується робота судин, суглобів, розвиваються аутоімунні хвороби і багато інших, зокрема серцево-судинні, онкологічні. Протизапальні їжа та напої — це зелень, капуста, ягоди, горіхи, зелений чай, настій ромашки. Вживайте також їжу, багату на кальцій: кисломолочні продукти, твердий сир типу пармезану, капусту, петрушку, різне насіння (кунжуту, маку). Цим додасте щільності та міцності кісткам, хребцям і заодно — більше здорових років життя».

Для здоров’я організму обов’язково слід підтримувати стабільні рівні вітаміну Д. Це важливий вітаміногормон, який забезпечує багато біохімічних процесів на хорошому рівні.

Оксана Скиталінська підкреслює, що жіночому здоров’ю наздвичайно шкодить тютюнопаління та алкоголь: «Не куріть і не вживайте алкоголь. Так збережете ресурси здоров’я, які знадобляться, коли почнеться менопауза і довгі роки після неї, зменшите ризики мутацій, погіршення роботи судин. Нема безпечних засобів для куріння і нема безпечної дози алкоголю. Регулярно перевіряйте стан здоров’я, відвідуйте гінеколога та мамолога, не допускайте хронічних інфекцій, особливо — горла, носа і зубів. Сьогодні вже відомо, що хвороби зубів пов’язані із ризиком хвороби Альцгеймера у старшому віці».

Окремо лікарка-дієтологиня дає пораду жінкам, яким 50+.

«Дотримуйтеся режиму сну, роботи та відпочинку. Це нормалізує хроноритми і всі клітини тіла, органи почнуть економніше використовувати свої ресурси, без «надривів»: буде краще перетравлюватися та засвоюватися їжа при зменшеній з віком кількості ферментів, організм активніше відновлюватиметься, краще працюватиме імунна система. Будьте фізично активними. Не двічі—тричі на тиждень, а щодня. Розтяжки, швидка ходьба, легкий біг (якщо нема зайвої ваги), вправи з власною вагою і додатковими навантаженнями. Таким чином ви зберігатимете хоча б на постійному рівні м’язову тканину. З віком вона втрачається, а з нею — сила й енергія. Натомість же з’являється більше жиру», — пояснює лікарка.

За її словами, з віком жирові відкладення починають «наростати» — на животі, на руках, ногах, щоках, шиї, а також — у клітинах печінки, підшлункової залози, навколо серця та легенів. Щоб уникнути цього, дієтологиня рекомендує дотримуватися режиму харчування; пити тепло-гарячу воду між прийомами їжі; дотримуватися «Правила тарілки», але зі збільшенням кількості овочів, особливо наземних, і зменшенням вуглеводів, зокрема каш; не вживати їжу та напої, які спричиняють різкі стрибки цукру й жиру в крові.

«Збільште кількість клітковини: пектину, дрібно мелених висівок, насіння — ці продукти є природними сорбентами, які поглинають шкідливі та токсичні речовини з кишечника і не дають їм всмоктуватися в кров. Вживайте ферментовані продукти: квашені овочі, домашній квас, раз на тиждень — сир тофу (можна купити одну упаковку і розділити на чотирьох подруг, бо він швидко псується). Таким чином ви годуватимете «молоду» мікрофлору кишечника і залишатиметеся довго молодими. Ні дня без напою або страви, багатих на вітамін С! Цей вітамін необхідний для синтезу колагену, а колаген — це головний білок організму, це здорові судини, відсутність набряків, міцні кістки та хребці, здорові суглоби. Капуста свіжа та квашена, петрушка, перець болгарський, але найбільше — настій шипшини. Робіть по декілька ковтків протягом дня, на день достатньо однієї склянки неміцного напою», — радить Оксана Скиталінська.

А ще рекомендує постійно вживати корисні омега-3 жири (це — оселедець, скумбрія), маточне молочко (королівське желе), плоди граната, куркуму, настій із лушпиння цибулі.

«Особливо ретельно контролюйте свої показники метаболічного здоров’я: рівень глюкози крові натще, артеріальний тиск крові, тригліцериди, ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності, так званий «добрий» холестерин) та окружність талії (норма — до 88 см)», — наголошує лікарка-дієтологиня.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.