АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Їжа, обряди та будівництво: чим Одещина збагатила українську культурну спадщину


11-07-2022, 13:00 |

Двадцять один елемент було внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Є серед елементів і такі, що представляють Одеську область.

 

Цієї події передувала тривала дослідницька робота з виявленню, фіксуванню та описанню кожного з них. Сім із них належать Одеській області:

  • Особливості виконання клезмерської музики Подільського (Кодимського) району Одеської області (елемент переважно побутує у м. Кодима, с. Загнітків, с. Шершенці, с. Грабове, с. Лабушне, с. Івашків, с. Олексіївка)
  • Різдвяний обряд «Мошул (обряд чоловічої коляди) (с. Орлівка Ренійської міської громади)

 

  • Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки (Місто Біляївка)
  • Міліна – знання, навички та звичаї (Село Зоря Саратської селищної громади, с. Делжилер Татарбунарської міської громади, с. Ново-Трояни Городненської сільської громади, с. Делень Арцизької міської громади, с. Кирнички Суворовської селищної громади, с. Василівка Василівської сільської громади, с. Баннівка Василівської сільської громади, с. Калчева Василівської сільської громади)

  

 

  • Культура приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика (Села Нові Каплани та Василівка, село Семисотка)
  • Культура приготовления и потребления плацинды в селах долины реки Фрумушика (Села Новые Капланы и Васильевка, село Семисотка)


 

 

  • Музей традиційного народного мистецтва як інтерактивний простір нематеріальної культурної спадщини Одещини

Цей перелік ведеться із 2012 року і до цього часу в нього було включено 26 пунктів. Це означає, що кожен з цих елементів буде знаходитися під особливою увагою Міністерства культури, додатково вивчатися та популяризуватися через фестивалі, майстер класи,  виставки, акції, публікації. Наприклад, завдяки дослідженню плацинди на базі екотуристичного маршруту “Тарутинський степ” був задуманий фестиваль плацинди та спеціальний маршрут,  де туристів навчали готувати це блюдо за різними техніками та начинками.

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України ведеться на виконання ст.12 Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році.

 


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.