АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Унікальна будівля у стилі декоративного модерну: де вона знаходиться в Одесі


18-06-2023, 19:00 |

Пройти Пушкінською вулицею і не помітити цей будинок просто неможливо. Яскраве, святкове, з контрастними, але гармонійно поєднуючимися кольорами оздоблення, воно є одним із найкращих в Одесі, оформлених у стилі декоративного модерну.

 

Будинок цей розташований на вулиці Пушкінській, 7. Він був побудований за затвердженим у 1902 році проектом на замовлення Павла Ралі — представника відомого одеського сімейства засновників торгових та банкірських будинків. Сам Павло Ралі обіймав посаду голови правління Одеського облікового банку та проживав в іншому своєму будинку на Дерибасівській.

Будівництво чотириповерхового прибуткового будинку було доручено міському архітектору Василю Зуєву, який брав участь у забудові Французького бульвару, реконструкції Олексіївської площі та переплануванні інших міських районів.

Спочатку будинок складався з чотирьох крил, що утворюють замкнене подвір’я. Центральну частину фасаду прикрашають вставки з кахлів червоно-цегляного кольору, які надають будинку вигляд інкрустованої скриньки. Незвичайні балкони нагадують старовинні навіси на чотирьох стовпах — балдахіни, оздоблені картушами з монограмою ПСР, тобто Павло Степанович Ралі.

Завершують будинок фронтони зі скульптурами орлів. Щоправда, вони неунікальні — схожі зображення використовували й інші архітектори для будівництва будівель у центрі Одеси. Окрім орлів, фасадну частину будинку «оживляють» різні міфічні істоти.

У цьому дохідному будинку знімала службові приміщення агентурно-комісійна контора, проживали лікарі з лікування венеричних та шкірних хвороб, купці та працівник однієї з банківських установ.

Під час Другої світової війни задня частина будівлі була зруйнована, але пізніше на її місці було збудовано новий флігель, обробка якого повністю відповідала колишній. Змінилася лише відстань між поверхами, як того вимагали післявоєнні стандарти.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.