АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Медреформа: що буде після розформування обласних та міських лікарень?


22-03-2023, 19:00 |

Українці вже повністю відчули на собі плоди реформування вітчизняної медицини. У березні розпочався черговий етап медреформи. Що зміниться для пацієнтів та лікарів?

 

Як має змінитися медичне обслуговування, і чи збережуть у межах реформи сільські лікарні?

 Що буде замість обласних і міських лікарень?

Новий етап медичної реформи передбачає відмову від поділу лікарень на обласні, міські та районні. Замість старої системи мають бути створені шпитальні округи. Зауважимо, що Порядок створення шпитальних округів було затверджено ще у 2019 році, але втратив свою силу у зв’язку з ухваленням наприкінці лютого цього року нової Постанови Кабміну*.

Шпитальні округи – це території, в межах яких населенню буде забезпечено надання комплексної медичної допомоги. Своєю чергою шпитальний округ мають поділити на кластери. Іншими словами, шпитальний округ охопить територію області, а шпитальні кластери – території її районів.

При їх створенні враховуватимуться:

  • географічні особливості регіону і стан автомобільних доріг;
  • поточна і прогнозована чисельність населення;
  • структура захворюваності та смертності;
  • оптимальні клінічні маршрути пацієнтів для своєчасного доступу до медичної та реабілітаційної допомоги;
  • навантаження на медичних працівників і спеціалістів з реабілітації.

Лікарні розділять за рівнями і профілями

Медустанови шпитального кластера розділять за видами допомоги, що надається ними. На його території мають працювати надкластерні, кластерні та загальні лікарні.

Загальні лікарні

Найпростіші випадки захворювань лікуватимуть якомога ближче до пацієнта – у загальних лікарнях. Їх мають розмістити з розрахунку одна медустанова на 50-80 тисяч населення. У цих лікарнях займатимуться діагностикою пацієнтів, даватимуть консультації та плануватимуть лікування.

У складніших випадках пацієнтів повинні доставляти до кластерних і надкластерних лікарень, де їм нададуть високоспеціалізовані послуги.

Кластерні лікарні

Це багатопрофільні медзаклади. Вони визначаються з розрахунку одна лікарня на 150 тисяч населення. Дістатися до такої лікарні треба буде не більше ніж за годину.

Як показує практика європейських країн та США, зазначає глава МОЗ Віктор Ляшко, такі лікарні набагато краще справляються з поставленими перед ними завданнями. Вони мають великий набір пакетів медичних послуг, багато фахівців. А також можливість підстрахувати одне одного або надати в тій же лікарні додаткову консультацію, необхідну пацієнтові.

Надкластерні лікарні

Надкластерна медустанова може бути як багатопрофільною, так і вузькопрофільною. Така лікарня мусить мати спеціалістів та медобладнання для надання медичної допомоги у випадках найбільш складних та рідкісних захворювань.

– Вузькопрофільні медустанови – це насамперед установи національного рівня, – уточнює Віктор Ляшко. – Під час кластеризації ми хочемо їх залишити, але лише певного профілю: наприклад, онкологічні, кардіологічні, інфекційні, фтизіопульмонологічні.

***

Де лікуватимуть інфаркти та інсульти?

Пацієнти з інсультами та інфарктами зможуть отримати медичну допомогу тільки в кластерних і надкластерних лікарнях, а також у кардіологічних центрах.

*Постанова Кабміну «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я» № 174 від 28 лютого 2023 року

Вероника Полищук


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.