АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 «Одеса-2024: бізнес під час війни»


6-09-2024, 11:00 |

Регіональний форум з такою тематикою відбувся на прикінці минулого тижня в день професійного свята підприємців — Дня підприємця. Організатори — Всеукраїнська професійна асоціація підприємців (президент — Борис Емельдеш), Національна бізнес-коаліція, благодійний фонд «Рада міст», Українська рада бізнесу спільно з партнерами.

 

Народні депутати, представники уряду, бізнесу, аналітичних центрів обговорювали під час панельних дискусій ризики Національної стратегії доходів 2030 та доцільність економічного бронювання, стимули економічного відновлення прифронтових територій.

Запрошення на форум отримала і наша газета, розповімо про найбільш цікаві моменти дискусій, зокрема про позиції та пропозиції учасників з приводу заявлених організаторами тем.

Економічне бронювання — навколо цієї податкової новації останнім часом точаться розмови, є «за» і «проти». З цього приводу висловилася на форумі юристка Вікторія Валах, вона зазначила, що економічне бронювання, в основі якого збільшення видатків на заробітну плату та певних відрахувань до держбюджету, звісно, підтримка військової сфери. Але це призведе до збільшення видатків для роботодавців, тобто виникають ризики для малого і середнього бізнесу. Попередила юристка і про корупційні ризики:

«Малий та середній бізнес може опинитися в ситуації, коли він буде змушений вкладати додаткові кошти для уникнення призову працівників, що, на жаль, може стати непосильним тягарем для багатьох підприємців».

Про деталі економічного бронювання докладніше розповів голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

«Ми розуміємо потребу в людях на фронті, але не слід забувати про важливу функцію бізнесу: можна мобілізувати багато людей, але якщо не забезпечувати військо, то це буде просто армія з лопатами й граблями»,

— сказав голова комітету. За його словами, концепція «Воюй або працюй» має забезпечити баланс між мобілізацією та підтримкою бізнесу. З його виступу на форумі стало відомо, що економічне бронювання наразі підтримано Кабінетом Міністрів, і зміни у податковий закон вирішено прийняти через уряд, а не у парламенті — «щоб уникнути затримок». Яку саме модель економічного бронювання буде затверджено, а їх кілька, — поки не ясно.

Податкові зміни, які планує центральна влада задля поповнення державного бюджету, активно обговорювали під час панельних дискусій.

Народний депутат Степан Чернявський категорично проти скасування єдиного податку для аграріїв — а можливість скасування спрощеної системи оподаткування в цьому секторі економіки розглядають. Заступник голови Комітету з питань аграрної політики заявив, що це вб’є аграрний сектор, закликав шукати компромісний варіант.

«Потрібно шукати компроміс, щоб задовольнити і наше бажання запровадити європейські закони, і щоб у нас і аграрії були на таких умовах, на спрощених. Тому особисто моя позиція і багатьох членів Комітету, щоб ми не скасовували саме цей єдиний податок»,

— сказав Степан Чернявський.

Бізнес під час війни стикається з безліччю труднощів, а підприємці, які працюють на деокупованих теріторіях і на тих, що наближені до бойових дій, взагалі наражаються на дуже серйозні ризики. За словами президента Асоціації приватних работодавців Олександра Чумака, найбільший ризик — руйнування майна внаслідок бойових дій: «один приліт — і склад або цех згорить». Що робити? Страхувати майно. Але, як зазначив Олександр Чумак, страхові компанії на таке не наважуються. Також, за словами президента асоціації, не діє на небезпечних територіях програма кредитування 5-7-9% — у цьому випадку не ризикують банки. Для такого бізнесу потрібні спеціальні програми страхування та кредитування, зауважив Олександр Чумак.

Грунтовна та часом емоційна розмова відбулася у День підприємця в Одесі. Хай буде на користь справі і допоможе законотворцям прийняти вірні рішення. У роботі форуму взяв участь Роман Ващук, бізнес-омбудсмен, який, крім іншого, сказав, що «готовий приймати скарги підприємців». Як відомо, рада бізнес-омбудсмена вже десять років функціонує для захисту прав бізнесу в Україні, розглядає скарги щодо порушень законних прав підприємців з боку держави. Послуги — безкоштовні.

Дора Дукова


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.