АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Куяльник. Книга вчителя для вчителів


19-01-2023, 17:00 |

Зрозуміло, як для вчителів, але й широкого кола.Проте до Одеського центру професійного розвитку педагогічних працівників на презентацію книги «Історія Куяльницького курорту» автор Дмитро Жданов запросив шкільних вчителів.І сам — учитель, який викладає географію в ліцеї № 82, Дмитро справедливо вважає, що зібрані під однією обкладинкою відомості про Куяльницький лиман, історію курорту можна і потрібно використати викладачам історії, біології, географії.


  

Більше того, радить уроки проводити на лимані, «щоб не пояснювати, наприклад, восьмикласникам, що таке ландшафт на пальцях, а показати їм його в натурі». І додає — заразом і антропогенний вплив на лиман школярі побачать. Автор книги на презентації гаряче агітував колег проводити, на його приклад, комплексні екскурсії з учнями, за результатами яких згодом створюються талановиті дослідницькі роботи, які незмінно займають призові місця на творчих конкурсах.

Дмитро Жданов – краєзнавець, керівник пошуково-краєзнавчої групи Odessa Incognita.Його педагогічний шлях все частіше перетинається з письменницьким. З-під пера Дмитра вже вийшли книги «Колодезна ера в історії Одеси», «Трамвайні історії Одеси», «Історія Куяльницького курорту», що нині представляється, і незабаром очікувана «Водопостачання міста Одеси». Про книгу, презентацію якої охоче відвідали вчителі, Дмитро Жданов зокрема сказав, що створювалася вона багато років.

— Вперше я потрапив на Куяльницький лиман, ще будучи школярем, 1999 року. Після цього лиман став для мене своєрідним магнітом.

Куяльницький естуарій (саме така термінологія використовується у доповідях на міжнародному рівні) буквально опоетизовано автором у передмові до книги:

«Куяльник цікавий у будь-яку пору року. Влітку сюди добре приїжджати купатися та засмагати. А також спостерігати за багатим рослинним та тваринним світом лиману.Наприкінці серпня — на початку вересня у посушливі роки можна спостерігати забарвлення лиману в рожевий колір, а по берегах — білий килим із самосадкової солі. Осінь — чудова пора року для вивчення архітектури околиць грязелікарні та сіл по берегах лиману. Також ця пора року чудово підходить для багатокілометрових походів берегами лиману. Ніколи ще я не повертався з походу без «дарів» Куяльника: зубів і фрагментів кісток копалин тварин, старовинної монети, кремнієвої зброї праці, якій кілька тисяч років…фотографії лиманних ландшафтів. Навесні можна вирушати на фотополювання за первоцвітами. А ще, коли степ навколо Куяльника цвіте різнотрав'ям, так приємно вдихати це цілюще повітря, насичене ароматами різних кольорів».

Назва глав нової книги говорять самі за себе: «Доісторичні часи на Куяльнику», «Лікувальні властивості», «Епоха Андріївського», «Солепромисли», «Куяльник.Відродження», «Дачне селище»… Здається, що нового можна повідомити про лиман, неодноразово описаний дослідниками. Але з глави «З'єднання лиману з морем» дізнаємося, що таке відносно нещодавня пропозиція для порятунку водоймища від висихання зовсім не перша за всю історію і навіть не друга. Автор, використавши довгий список документів на тему, повідомляє, що переговори про поєднання лиману з морем почалися ще наприкінці XIX століття (у 1896 році лиман сильно обмілів), але й тоді обговорення проблеми затяглося на роки.А взятися за її рішення погодився Йосип Тимченко, так, той самий винахідник.Комісії, проекти, експерименти — лише 1907 року морська вода все ж таки поповнила лиман. Тричі його доводилося рятувати вливання морської води.

Переказувати не будемо. А читатимемо книгу і погодимося з автором:

«Від доктора Андріївського та багатьох інших великих діячів Одеси нам дісталася унікальна, але дуже тендітна культурна спадщина.Тому ми маємо дбайливо зберігати його для майбутніх поколінь».

 Дора Дукова


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.