АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЗАГРОЗА — НАД КОЖНИМ ІЗ НАС


21-12-2019, 13:00 |

Пожежа, яка забрала життя 16 людей (тіла 11 загиблих відправлені на генетичну експертизу, що триватиме не менше двох тижнів), сталася на вулиці Троїцькій в Одесі у коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу 4 грудня близько десятої ранку.

Як ми вже зазначали, це вже третя цьогоріч вогняна трагедія (горіли готель «Токіо» і психлікарня), як забрала життя багатьох людей.

Займання сталося на третьому поверсі 6-поверхового навчального корпусу. Орієнтовна площа пожежі сягнула 4 тисяч квадратних метрів. Через тривалий час вогонь вдалося локалізувати, а потім повністю загасити.

Якби про займання повідомили вчасно, трагедії, принаймні таких масштабів, можна було б уникнути. Під час попереднього розслідування правоохоронці з’ясували, що завідувачка відділення коледжу першою помітила вогонь у своєму кабінеті на третьому поверсі, але злякалася, розгубилася, зачинила приміщення і побігла шукати директорку.

Студенти розповідають, що про пожежу спочатку не знали, що ніхто не давав вказівок покинути задимлене приміщення.

Якщо сигналізація і була, то вона не спрацювала. Вогонь розгорівся, і багато хто опинився у пастці. Діти почали вистрибувати з вікон на припарковані машини. Пожежники їх намагалися ловити голіруч.

Хтось розгубився, хтось рятувався, як міг, хтось діяв по-геройськи.

Ганна Леонідівна Бортюк, викладачка коледжу, 1976 року народження. За словами очевидців, вона до останнього виводила учнів із палаючої будівлі. Задихнулася.

Рятувальник Сергій Микола-йович Шатохін, який допомагав гасити вогонь. По драбині піднімався на третій поверх будівлі, щоб розвідати ситуацію. У цю хвилину з вікна вистрибнула студентка. Обоє впали вниз. Лікарі були безсилі…

Відзначають мужній вчинок Олександра Трандафіра, оператора автовишки «Міськзелентресту», який вправно підігнав техніку до палаючої споруди і встиг врятувати кількох студентів.

Сотні одеситів відгукнулися на заклик медиків і безоплатно здали кров для постраждалих, які перебувають у лікарні. Власники кількох міських кафе і ресторанів підвозили їжу на гарячі напої для рятувальників, городяни несли туди термоси і теплий одяг…

У зв’язку з трагедією, що сталася в Одесі, на вшанування пам’яті загиблих Президент Володимир Зеленський оголосив в Україні 8 грудня днем жалоби.

В Одесі побував прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Уряд, сказав він, створив комісію з розслідування причин пожежі, результати якого оприлюднять до 20 грудня. Окрім того, повідомив про звільнення керівника департаменту освіти Одеської облдержадміністрації.

Президент Володимир Зеленський доручив голові Одеської ОДА Максиму Куцому та всій місцевій владі зробити все можливе для допомоги постраждалим і їхнім родинам. Він відзначив героїчну боротьбу пожежників та рятувальників, семеро з яких перебувають у лікарнях, а також розпорядився покращити й оновити оснащення рятувальних підрозділів, служб швидкого реагування та медицини катастроф. Окремо глава держави звернувся до власників торговельних центрів, кінотеатрів, ресторанів, готелів, закликавши їх забезпечити у своїх закладах належну пожежну безпеку, не чекаючи державних перевірок.

Через смертельну пожежу поліція повідомила про підозру директорці коледжу Любові Кочерзі. Їй закидають службову недбалість та порушення правил пожежної безпеки, що спричинило тяжкі наслідки. Вирішується питання про оголошення підозри і завідувачці відділення, яка першою побачила займання, але не повідомила про пожежу.

Знайдені фрагменти електропроводки, яка загорілася, передали на експертизу.

12 грудня в Одесі озвучили попередні підсумки роботи комісії Національної академії наук України, що займалася вивченням наслідків трагічної пожежі на вул. Троїцькій, 25.

Як відомо, у будівлі за цією адресою розташувалися економічний коледж, інститути морської біології та археології НАНУ і ще ціла низка наукових організацій. Загальний матеріальний збиток, завданий вогнем, сягає 2 млн грн, і це йдеться лише про устаткування і приміщення.

Так, вже за офіційними даними, знищені цінні колекції інституту, бібліотека, а також різні звіти й дослідницькі матеріали за 65 років роботи. На щастя, більшість наукових доробків були оцифровані. Пропали також бухгалтерські документи, але, що-правда, не через пожежу, а під час її гасіння — всі вцілілі приміщення будинку з боку вулиці Пушкінської були залиті водою. Оцінити збиток у цих кабінетах допоки не можна, оскільки до завершення тривалих слідчих дій учених туди не пускають.

Одеська міськрада виділила кошти на одноразову допомогу сім’ям загиблих та особам, які постраждали внаслідок пожежі. За попередніми підрахунками, загальний обсяг виплат перевищуватиме 3,5 млн. грн. Для допомоги потерпілим станом на 12 грудня до цільового фонду міськради надійшло 248 тис. грн від представників підприємств, комерційних структур і приватних осіб.

Не повернути дітей і дорослих, яких забрав вогонь. Зрозуміло, винуватців знайдуть, когось знімуть з роботи, когось, можливо, і посадять. Зрештою, емоції поступово вщухнуть, поступившись комплексному аналізу ситуації, щоб з’ясувати: чому горить Одеса?

Найважливіше, щоб були зроблені правильні висновки й усунуті недоліки, які призводять до таких трагедій. Щоб біда не «затерлася» через іншу біду, бо загроза опинитися в епіцентрі трагедії, зважаючи на низьку якість протипожежної профілактичної роботи, вкрай ганебне оснащення рятувальних служб, непідготовленість споруд дати опір вогню тощо, сьогодні нависла над кожним із нас.

Яна СТАСІНА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.