АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Дві планети мають імена на честь міст Одеської області


30-03-2023, 17:00 |

24 січня 1968 року науковий співробітник інституту теоретичної астрономії Академії наук СРСР Людмила Чорних відкрила в сузір’ї Рака малу планету, яка була занесена в міжнародний каталог планет під номером 1792.

 

Коли планеті присвоєний номер, астроном, який відкрив малу планету, має право привласнити їй ім’я. І Людмила Чорних скористалася цим правом: вона назвала планету Рені.

Через вісім років у 1976 році чоловік Людмили, астроном Микола Чорних у Кримській обсерваторії відкрив малу планету — астероїд № 2606 і назвав її «Одеса».

Чому планету назвали «Рені»

Вибір назви Людмила Чорних пояснила тим, що у місті Рені «народився Олександр Миколайович Дейч (1899-1986 рр.) – пулківський астроном, відомий дослідник малих планет, авторитет у галузі астрометрії та зоряної астрономії». Тобто Людмила Чорних присвятила відкриття своєму вчителю – професору Олександру Дейчу.

На згадку про цього вченого жителі міста Рені встановили меморіальну плиту на будинку, де він виріс (сьогодні тут розташований відділ освіти Ренійської міськради).

Пам’ятник планеті «Наша спадщина» в Рені

 

З ініціативи громадської організації «Наша спадщина» у 2018 році, коли місто Рені відзначало 470-річний ювілей, у парку Перемоги було відкрито пам’ятний знак малої планети №1792.

За даними Кримської астрофізичної обсерваторії, мала планета Рені здійснює один оберт навколо Сонця за 4,63 земних роки, рухаючись по еліптичній орбіті. Як і інші малі планети, астероїд Рені має неправильну форму, його максимальний діаметр досягає приблизно 20-23 кілометри.

Антонина Бондарева


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.