АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Кожен четвертий українець за межею бідності, а ВВП впаде на 35% – прогноз Світового банку Україні


7-10-2022, 13:00 |

Українська економіка потроху відновлюється від перших потрясінь війни, проте удару по ній завдано колосального, що призведе до суттєвого зростання бідності та залежності від зовнішнього кредитування. Про це йдеться в прогнозі Світового банку щодо ситуації в Україні.

Очікується, що ВВП України скоротиться на 35% у 2022 році з поступовим відновленням на 3-4% у середньостроковій перспективі, якщо не буде якихось додаткових економічних потрясінь. За попереднім покращеним прогнозом, у 2023 р. відновлення може становити 3,3%, у 2024 – 4,1%.

 

И це – покращений прогноз. Нагадаємо, що раніше СБ оцінював падіння української економіки за підсумками 2022 року. у 45,1%, а тепер – у 35%, що може пояснюватись деякою стабілізацією на фронті та поступовим відновленням економічної активності в регіонах, де раніше велися активні бойові дії.

При цьому війна, як і раніше, зачіпає близько 20% території України. Станом на серпень уряд втратив контроль над двома областями, які оцінюються у 2,5% у ВВП, у той час як активні бойові дії продовжувалися в трьох інших областях (15% ВВП). 7 млн ​​осіб стали біженцями, ще 7 млн ​​стали вимушеними переселенцями.

Інфляція та тотальна бідність

Інфляція споживчих цін швидко прискорилася, досягнувши 23,8% у річному обчисленні в серпні, при цьому швидке зростання цін на продукти харчування завдало шкоди багатьом сім'ям, особливо бідним. Очікується, що до кінця року інфляція прискориться до 30%, а реальна заробітна плата знизиться на 10% у річному обчисленні.

СБ прогнозує, що бідність та соціальні наслідки війни для України будуть дуже важкими. Відповідно до базового сценарію, частка населення з доходом нижче національної риси бідності може досягти майже 60% у 2022 році., Порівняно з 18% у 2021 році.

При цьому кількість українців, які проживають за глобальною рисою бідності в 6,85 дол. на добу (250 грн., за курсом НБУ), зросте з 5,5% у 2021 р. до 25,4% у 2022 р. з високими ризиками погіршення ситуації у разі посилення ситуації на фронті та погіршення енергетичної безпеки.

Головні проблеми української економіки

Оскільки війна триває, Україна, на думку СБ, стикається із трьома ключовими макроекономічними проблемами:

  • високими потребами у фінансуванні на тлі нездатності мобілізувати внутрішні доходи та зростаючу залежність від фінансового фінансування;
  • погіршенням якості активів у фінансовому секторі;
  • слабшою зовнішньоекономічної позицією.

Реальні податкові надходження впали на 30% у річному обчисленні у березні-червні. Хоча другорядні державні витрати було скорочено до мінімуму, загальні витрати різко зростали приблизно на 40% на місяць у реальному вираженні. Різницю покривали за рахунок зовнішніх запозичень та монетизації.

Очікується, що потреби у бюджетному фінансуванні, що включають покриття дефіциту та необхідність виплачувати борги, зростуть з 4 млрд дол. на місяць у 1 півріччі 2022 р. до 4,5 млрд дол. на місяць у 2 півріччі 2022 р. (2 млрд дол. без урахування військових витрат). Нагадаємо, раніше представники української влади неодноразово заявляли, що країні потрібно 5 млрд дол. на місяць.

Крім того, гроші можуть піти ще й на закупівлю газу «Нафтогазом» для опалювального сезону (2,2 млрд дол.) та на найважливіші потреби реконструкції (3,4 млрд дол.).

Україні доведеться друкувати гроші

У середньостроковій перспективі можливості залучення додаткового зовнішнього фінансування неясні. Донори виділили Україні 16,7 млрд. доларів США на другу половину 2022 року. Цих коштів достатньо лише для покриття невоєнних фінансових потреб, а інші витрати мають бути покриті за рахунок монетизації, яка з початку війни у ​​вересні досягла 9,7 млрд дол. У разі затримки виплат Україні доведеться обирати між продовженням монетизації чи подальшим скороченням соціальних витрат. Обидва сценарії мають негативні соціальні наслідки.

Також ми писали про те, що, за оцінками експерта, Україна може повернутися до зарплат у 150 доларів, як у дев'яності роки (і, як бачимо, країна вже близька до цього), а також розповідали, які запаси перед зимою не будуть зайвими для українців.

ЄВА АНТОНЕНКО


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.