АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Папа Римський заявив, що російську культуру не можна скасовувати через політичні проблеми


5-09-2023, 19:00 |

Папа Римський Франциск визнав, що його нещодавні коментарі щодо Росії, які Україна розглядає як хвалу імперіалізму, були неправильно сформульовані, і заявив, що хотів нагадати молодим росіянам про велику культурну спадщину, а не політичну.

 

Про це він заявив журналістам на борту літака, коли летів з Монголії, пише Reuters.

У незапланованому зверненні до молодих російських католиків під час відеоконференції 25 серпня Франциск говорив про минулих царів Петра I та Катерину II, які обидва розширили російську територію, і сказав своїм слухачам, що вони є спадкоємцями "великої російської імперії".

Журналісти поцікавилися у Папи, чому у своїй промові він згадав Петра І та Катерину ІІ, на що він відповів, що мав на увазі "відповідальність за свою спадщину".

"Я не мав на увазі імперіалізм, коли сказав це",

- зазначив  Франциск, коментуючи свої скандальні заяви.

Ці коментарі викликали обурення в Україні, оскільки лідер країни-агресора  Росії Володимир Путін посилався на спадщину двох російських монархів, виправдовуючи своє вторгнення в Україну та анексію її території.

Натомість таку заяву радо зустріли у Кремлі та похвалили Папу за знання російської історії.

"Можливо, це був не найкращий спосіб висловлення, але, говорячи про велику Росію, я думав не стільки географічно, скільки культурно", - сказав Франциск, згадавши ікону російської літератури Федора Достоєвського, одного зі своїх улюблених авторів.

 Пояснюючи, чому згадав Петра і Катерину, понтифік зазначив, що "це був випадковий коментар, який спав йому на думку, тому що він вивчав  російську історію в школі".

"Російська культура має таку красу, таку глибину. Її не можна скасовувати через політичні проблеми. У Росії були темні політичні роки, але спадщина є, доступна всім",

— підкреслив Франциск.

Скандал довкола заяви Папи Римського

Напередодні в мережі поширилося відео настанови, яку Франциск зробив російській католицькій молоді під час звернення 25 серпня. У ній понтифік закликав росіян "ніколи не забувати і не відмовлятися" від того, що вони є спадкоємцями Російської імперії Петра I та Катерини II, "великої культури та великої людяності" і "йти вперед із цим" . В офіційному тексті звернення, опублікованому Ватиканом, цього напуття не було.

Зауважимо, у Міністерстві закордонних справ вважають, що Папа Римський Франциск розповсюджує серед російської молоді великодержавні ідеї та кремлівську імперіалістичну пропаганду

У прес-службі Святого Престолу заявляють, що глава католицької церкви Франциск у ході звернення до учасників 10-ї Всеросійської зустрічі католицької молоді хотів лише закликати їх зберігати те позитивне, що є у російській культурно-духовній спадщині.

Українська греко-католицька церква, у свою чергу, "з болем" заявила, що слова глави Ватикану є "найгіршим прикладом імперіалізму та крайнього російського націоналізму", який став причиною війни в Україні, та суперечать принципам, вірність яким раніше декларував сам Франциск.



Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.