АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Українська мова — не солома, її не можна розвіяти вітром


29-05-2024, 11:00 |

Час швидкоплинний… І ось уже рік, як в Одеській національній науковій бібліотеці в читальному залі (вул. Академіка Філатова, 1) плідно функціонує мовно-літературна вітальня «Дивослово», зініційована користувачами бібліотеки і підтримана адміністрацією ОННБ.

 

Так створився своєрідний клуб за інтересами, який об’єднав людей різного віку, фаху, уподобань: серед слухачів, більшість з яких, як кажуть, поважного віку, є люди з вищою і спеціальною середньою освітою — і «технарі», і «гуманітарії»; і ті, хто через різні причини ніколи не вивчав українську мову, народившись поза межами України, як кримчанка Лейла Черкезова, родина якої була примусово виселена в 1944 році зі свого рідного Криму і переселена до Таджикистану, де Лейла й народилася; чи уфімська татарка Лена Садикова, чи журналістка Наталя Бржестовська, яка народилася в Баку, або журналіст В’ячеслав Воронков, родом з Ашгабаду.

Доля і сучасні трагічні для нашої держави обставини привели до Одеси людей, які змушені були зараз, через війну, покинути рідні місця і стати тимчасово переміщеними особами: Зою Гребенюк з Нікополя, колишніх працівниць запорізької АЕС з Енергодара Світлану Бондаренко і Світлану Трегубову.

Ведуча вітальні «Дивослово» Тетяна Ананченко, педагог з великим стажем, член НСЖУ, культуролог, одразу ж запропонувала вивчати українську мову через літературу, адже мовних курсів зараз багато онлайн — вибирай, що хочеш! А от знайомство з художніми текстами, з авторами, які створили геніальні і неперевершені взірці письменства, — це спосіб відчути мову в живому контексті, пов’язаному з реальними ситуаціями й емоціями. І ця методика, як показала практика, виправдала себе.

З часом слухачі «розговорилися», позбавилися остраху говорити українською і навіть почали робити доповіді й повідомлення. Так, ЛейлаЧеркезова виступила з повідомленням про особливості жіночого вбрання в «Енеїді» І. Котляревського, а Сергій Малахов зробив цікаву доповідь про страви і особливо напої в цьому самому творі, та ще й додавши рецепти до описаних українських трунків, викликавши цим в аудиторії активне пожвавлення. Коли ж вивчалася творчість Тараса Шевченка, В’ячеслав Воронков зробив ґрунтовне повідомлення про історію написання Шевченком малюнка «Казашка Катя», розповівши про стосунки поета з казахами.

Активність слухачів «Дивослова» виявилася одразу не лише в читанні текстів і виконуванні письмових завдань, а й в інші способи. Так, четверо з них активно долучилися до роботи в конкурсі «Книголюб», який постійно проводить ОННБ, і стали його номінантами: Лейла Черкезова, Лена Садикова, Емілія Щанова і Сергій Малахов були відзначені журі і громадською організацією «Ротарі-клуб» дипломами і цінними подарунками.

Робота вітальні «Дивослово» триває. Як жартує викладачка, Тетяна Ананченко, перший курс філологічного факультету добіг свого кінця, але попереду ще багато цікавих зустрічей з українським словом і його майстрами.

Тетяна ПАНЧЕНКО


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.