АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 НА ПІДТРИМКУ «РАННІХ ПТАШОК»


29-11-2019, 13:30 |

17 листопада відзначався Міжнародний день недоношених дітей. Педіатри, неонатологи, науковці, батьки і просто небайдужі люди з-понад 200 країн світу об’єднуються для підтримки малюків, яким судилося з’явитися на світ завчасно.

Символічно, що цього дня по всьому світу відомі архітектурні споруди підсвічують фіолетовим кольором. Така ініціатива спрямована на привернення уваги суспільства до питань здоров’я недоношених дітей і профілактики передчасних пологів.

Одеса вже втретє долучилася до міжнародної ініціативи: 17 листопада підсвічування Воронцовської колонади набуло фіолетового забарвлення.

Трохи статистики. Кожна 15 дитина або більш як 17 тисяч на рік народжуються в Україні передчасно. Серед них близько трьох тисяч — глибоко недоношеними (вагою від 500 г до

1 кг), ще близько чотирьох тисяч — від 1 кг до 1,5 кг, решта — від 1,5 до 2 кг.

Немовлята, названі «ранніми пташками», з’являються на світ із несформованими органами, не вміють самостійно дихати, ковтати, мають проблеми із зором. Перші місяці життя такі дітки проводять у реанімації, а потім потребують тривалої реабілітації, іноді, й додаткових хірургічних втручань.

На щастя, нині стараннями професіоналів більшість передчасно народжених малюків виживає.

Так, в Одесі, звітують медики, завдяки міській програмі «Здоров’я» створені умови для надання кваліфікованої допомоги та виходжування таких крихіток, у тому числі з екстремально низькою масою тіла (500—1000 грамів), відповідно до сучасних світових стандартів. На базі міської дитячої лікарні №2, що на Дачі Ковалевського, працює одне з кращих в Україні відділення реані-мації та інтенсивної терапії новонароджених. Щорічно там опікуються близько 200 немовлят, 85% з яких — недоношені. Відділення оснащене сучасним медичним обладнанням, для транспортування новонароджених є спеціальний реанімобіль. Цьогоріч закуплені ще й унікальні інкубатори та інше устаткування на 4 мільйони гривень.

Недоношених новонароджених з низькою масою тіла, запевняють у мерії, безоплатно забезпечують дорогим препаратом для профілактики і лікування дихальних розладів. Його своєчасне введення запобігає розвитку тяжкої гіпоксії та можливій інвалідизації, рятує життя крихіток.

Палати реанімації та інтенсивної терапії новонароджених із необхідним медичним обладнанням та кваліфікованим персоналом є у всіх п’яти одеських пологових будинках.

В Одесі, кажуть медики, досягнуто європейських показників виходжування «ранніх пташок», кожна з яких має шанси прожити довго, повноцінно і щасливо.

Яна СТАСІНА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.