АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЗЕРНЯТКО ДО ЗЕРНЯТКА...


3-01-2020, 14:00 |

Робота художниці й учительки образотворчого мистецтва із селища Слобідки Кодимського району Світлани Нані «Свята Трійця» занесена до Національного реєстру рекордів України як «Найбільша картина з насіння».

Полотно-рекордсмен 34-річна майстриня створила у техніці флоромозаїки (флористики) із зерен, насіння сільськогосподарських та декоративних рослин. На це у неї пішло десятки кілограмів матеріалу й вісім місяців копіткої праці.

Щодо матеріалу, то це аж 17 видів різних зернин-насінин: кунжуту, маку, розмарину, червоного перцю, квасолі, чечевиці, жита, пшениці, гірчиці, льону, ріпаку, дині, а також просо та суха аджика зеленого й червоного кольорів. Уся ця дрібнота завдяки таланту мисткині склалася у картину на біблійний сюжет. «Свята Трійця» має розмір 244 на 125 сантиметрів і є наразі найбільшим художнім твором, виготовленим з насіння, що й підтвердила керівник Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова.

Зараз художниця готує полотно на виставку, яка відбудеться у Києві. Згодом дізнаємося, який храм прикрасить полотно нашої землячки.

Робота флоромозаїків дуже копітка, ба навіть ювелірна. Щоб створити фрагмент невеликого образу, зазвичай потрібно відібрати сотні чи й тисячі зерен та насінин, закріпити їх одне до одного на полотні, враховуючи забарвлення, фактуру та розмір. Такі природні матеріали тонко передають усі гами кольорів та відтінків. Здається, сама природа допомагає митцеві у роботі над його образами.

Хоча флористика — молодий жанр, вона здобуває дедалі більшу популярність і серед художників, і серед шанувальників мистецтва. У тренді — натуральні засоби, за допомогою яких створюється все те, що тішить наш зір: букети, панно, композиції, портрети і цілі сюжети.

Цей мистецький напрямок став домінуючим у творчості Світлани Нані, вчителем і наставником якої був відомий художник-флорист Петро Козловський. Саме він, до речі, першим створив у техніці флоромозаїки іконостас, який встановлений у церкві Дмитрія Солунського в рідному селі митця — Сербах.

Свої пейзажі, натюрморти, портрети, тематичні картини Світлана створює без пензля і фарб — лише з комбінацій квітів, листя, трав, соломи, насіння, моху, березової кори та інших природних матеріалів. Перед тим, як збирати їх, читає молитву і просить, щоб квіти-трави стали у нагоді, множили добро.

Як і її вчитель, віддає перевагу релігійній тематиці. Займається також графікою, створює обереги, високохудожню біжутерію, топіарії, віночки, жіночі аксесуари тощо, пише портрети. А надихнув на активну творчість екоетно«Кодимафест», де на «Ярмарку майстрів» виставила понад сотню виробів: стилізовані горнятка, підкови, обереги, ікони та картини з символікою фестивалю.

Нині роботи Світлани Нані прикрашають багато культурологічних заходів як в Україні, так і за кордом, де відзначаються грамотами й дипломами (скажімо, в експозиціях мистецького проєкту «Військово-польовий АРТ» Павла Ротара, що об’ї-хав Україну від заходу до сходу). Не з меншим успіхом проходять і персональні виставки, як-от в Одеському історико-краєзнавчому музеї, Центрі української культури та мистецтва в Києві, «Барви світу» в Словаччині тощо.

Світлана Нані увійшла до каталогу «Я — Митець», є дипломанткою премії «Творча молодь Одещини-2019» у номінації «Художник року». Підхопили естафету й учні наставниці. Тож чекаємо нових шедеврів і нових рекордів.

Віра ТИХОНОВА.

м. Кодима.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.