АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЗАТЕ ПОГУЛЯЛИ!


22-09-2020, 13:00 |

Як свідчать дані Ради національної безпеки і оборони, майже 3000 громадян нашої держави пішли на той світ від ускладнень, спричинених COVID-19.

Всього ж із початку пандемії в країні інфікувалися 140479 осіб. Продовжують хворіти 73999 пацієнтів.

Останніми тижнями майже щодня у нас фіксують рекордну кількість хворих на коронавірус. Найбільше нових випадків за добу зафіксовано в Києві, у Харківській, Одеській, Львівській та Тернопільській областях.

Не відаю, які причини такого поширення захворювання в інших областях, а про себе ми все добре знаємо. Думали, що проскочимо, легковажно ставлячись до елементарних захисних речей і влаштувавши пишні гулянки у День міста. Не вий-шло. І не відомо, як і чим відгукнеться надалі небезпечна легковажність.

Підступність вірусної інфекції в тому, що дехто може переносити хворобу безсимптомно, особливо молодь, яка має міцний імунітет, але при цьому заражає оточуючих, особливо якщо ті без захисної маски. У зоні ризику — люди старшого віку, ті, хто має хронічні недуги, просто слабкий імунітет.

У світі на коронавірус захворіли вже майже 30 мільйонів людей, а 58% українців і досі вважають, що особисто для них епідемія не становить ніякої загрози. Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень МРІ. Зокрема, скоріше не загрозливою епідемію вважають 34% респондентів, а зовсім не загрозливою — 24%. Про те, що COVID-19 становить загрозу, знають лише 40% наших співвітчизників, 14 % з яких визнають, що інфекція дуже загрозлива.

Департамент охорони здоров’я Одеської ОДА звернувся до обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із проханням негайно повернути обмежувальні заходи, які діяли на самому початку протикоронавірусного карантину, тобто в березні-квітні. Це необхідно, йдеться у зверненні, щоб люди схаменулися і згадали, що потрібно суворо дотримуватися простих обмежень, про які забувають: маски в громадських місцях, часте миття рук, наявність дезінфекторів та соці-альна дистанція.

Нагадаємо, що при суворому карантині навесні цього року в Одесі та області була припинена робота громадських установ, включаючи ресторани і кафе, закрилися навчальні заклади і храми, а також не працював приміський та міжміський транспорт.

Таке враження, що до виборів ніхто не хоче тиснути на людей, а відтак діє занадто обережно, щоб не викликати невдоволення. Одесі он дозволили гульнути, але після виборів, найімовірніше, гайки закрутять добряче, введуть суворі обмеження, штрафи. Але за ці півтора-два місяці вірус може натворити такого, що й не розігнемося. Тому вже зараз включаймо голову!

У COVID-19 є кілька небезпек: інфекція погано вивчена, від неї нема вакцини, а вірус передається дуже швидко. Тому ставитися до нього легковажно не варто.

Прогнозується ускладнення ситуації. У зв’язку з тенденцією до зростання захворюваності департамент охорони здоров’я, повідомляє офіційний сайт Одеської міськради, провів реорганізацію надання медичної допомоги для вивільнення додаткового ліжкового фонду міської клінічної інфекційної лікарні.

Наразі для госпіталізації хворих на COVID-19 в Одесі визначені шість медзакладів. У міській інфекційній лікарні розгорнуто 360 ліжок, у міській лікарні №5 — 90. Для госпіталізації вагітних і породіль із підозрою на COVID-19 передбачено 30 ліжок у міському пологовому будинку №2, для госпіталізації дітей — додатково 30 ліжок у дитячій клінічній лікарні №3. Крім того, відповідно до розпорядження керівника робіт із ліквідації надзвичайної ситуації, у міській клінічній лікарні №1 розгорнуті 30 ліжок та 6 реанімаційних місць, у МКЛ №10 — 60 ліжок та 15 реанімаційних місць. Отже, наразі для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 у медзакладах Одеси розгорнуто 621 ліжко. З них 189 місць підключені до системи централізованого подавання кисню.

Підготовлено та направлено документи в Національну службу здоров’я України на укладення договорів із міськими лікарнями №1, №5 та №10.

Станом на 8 вересня у міській клінічній інфекційній лікарні перебувало 250 пацієнтів із лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19. Ще 2068 одеситів із легким перебігом хвороби проходять амбулаторне лікування вдома, у режимі самоізоляції.

Проводиться регулярне контрольне тестування всіх пацієнтів мобільними бригадами Центру невідкладної медичної допомоги. Наразі бригади вже здійснили понад 2600 виїздів, під час яких провели 6800 обстежень на COVID-19.

Зростання захворюваності створює значне навантаження на чотири мобільні бригади, що працюють в Одесі, а відтак найближчим часом в Центрі невідкладної медичної допомоги заплановано сформувати додаткову, п’яту бригаду.

Проводиться також робота з виявлення й обстеження контакт-них осіб. Усього з початку реєстрації захворюваності під спостереження сімейних лікарів у центри первинної медико-санітарної допомоги передані відомості про 3620 контактерів. З них у 3034 уже закінчився період карантину, вони здорові і зняті з ізоляції.

Медики нагадують: у початковій стадії ознаки COVID-19 схожі з ознаками інших гострих респіраторних захворювань. У разі появи підвищеної температури, болю в горлі, задишки, кашлю та інших респіраторних симптомів слід забезпечити самоізоляцію вдома і зателефонувати своєму сімейному лікареві або на «гарячу лінію»:

15-50 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів;

0-800-50-15-50 — безкоштовно з мобільних телефонів.

До слова, у Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що пандемія COVID-19 — далеко не остання, яку нам доведеться пережити.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус розповів, що світ повинен бути готовим до нових пандемічних спалахів: «Це не остання пандемія. Історія вчить нас, що спалахи і пандемії — реалії життя. І коли трапиться наступна пандемія, світ має бути готовим, краще готовим, ніж цього разу».

Пан Гебрейесус вважає, що впродовж останніх років багато країн добилися величезних успіхів у медицині, але, зіткнувшись з коронавірусом, більшість країн знехтувала своїми основними системами суспільної охорони здоров’я, які є основою для реагування на спалахи інфекційних захворювань.

А ще у ВООЗ прогнозують, що широкомасштабна вакцинація від коронавірусу СОVID-19 буде організована не раніше середини 2021 року. Таку заяву зробила на брифінгу в Женеві представник організації Маргарет Харріс, інформує агентство Reuters. Вона наголосила на важливості ретельної перевірки вакцин на ефективність і безпеку. За словами пані Харріс, жодна із вакцин-кандидатів під час клінічних випробувань поки що не продемонструвала ефективності на рівні 50%, що необхідно за стандартами ВООЗ.

Ніна ЗАЛЕВСЬКА.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.