АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЧОЛОВІЧІ ХАРАКТЕРИ ГАРТУЮТЬСЯ У ВІЙСЬКУ


21-04-2021, 15:00 |

Системне реформування, що охоплює різні сфери життєдіяльності держави, не оминуло і Збройні сили України. Ця надважлива структура, що стоїть на сторожі нашої безпеки, поступово переходить від загальновійськового обов’язку до служби на контрактній основі. Сьогодні маємо перехідний період, коли паралельно існують і строкова, і контрактна служба.

Розповісти детальніше про умови служби за контрактом я попросив військового комісара Доброславського територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковника Олега НОМЕРОВСЬКОГО.

— Олеже Івановичу, розкажіть, будь ласка, що таке військова служба за контрактом і на який термін може бути укладений контракт.

— Служба за контрактом є державною службою, по суті, це робота, яку виконує громадянин згідно з договором, підписаним між ним та Міністерством оборони України і за яку він отримує відповідну грошову винагороду. Перший контракт для військовослужбовців рядового складу підписується на три роки, на сержантську посаду — на п’ять років. За бажанням контрактник може продовжувати термін дії договору аж до виходу на військову пенсію.

— Які вимоги до кандидата на проходження військової служби за контрактом?

— На військову службу за контрактом приймаються громадяни України віком від 18 до 55 років, які мають відповідну фізичну підготовку та визнані військово-лікарською комісією придатними до служби за станом здоров’я, ті хто має вищу, професійно-технічну або базову загальну середню освіту, військовозобов’язані, які не мають військових звань офіцерського складу, жінки, придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний час.

До речі, за контрактом в армії можуть служити також юнаки, які ще не досягли 18-річного віку. У них є можливість із 17 років вступити до спеціалізованих навчальних закладів, по закінченні яких (термін навчання 2,5 року) можуть приступити до контракт-ної служби з освітою молодшого спеціаліста, відповідними військовим званням та окладом.

— На яке грошове забезпечення можуть розраховувати воїни-професіонали?

— Заробітна плата контрактника залежить від займаної посади, військового звання, кваліфікації, терміну та умов проходження військової служби, а також виду Збройних сил України.

При укладанні першого конт-ракту воїну виплачується сума в розмірі від 15 до 18 тисяч гривень, залежно від місця проходження. Крім того, існує низка допоміжних виплат, зокрема для вирішення соціально-побутових проблем один раз на рік видається матеріальна допомога. У разі відбуття у щорічну чергову відпустку виплачується грошова допомога на оздоровлення. При переїзді до нового місця служби належить грошова допомога у розмірі 100% місячного грошового забезпечення та 50% на кожного члена сім’ї.

— Які переваги контрактної служби?

— Найперше — це добровільні засади. На відміну від військовослужбовців строкової служби, контрактник, йдучи в армію, робить свідомий самостійний вибір професії і виду служби. Професійним військовослужбовцям гарантується п’ятиденний робочий тиждень (субота, неділя — вихідні), стабільна оплата праці, високоякісне безкоштовне медичне обслуговування, забезпечення службовим житлом, літнім та зимовим обмундируванням, безкоштовний обід в їдальні або отримання грошової компенсації. Соціальні гарантії та правовий захист конт-рактників розповсюджуються і на членів їхніх сімей.

Після закінчення терміну першого контракту військовослужбовці мають право на безкоштовне отримання заочної вищої освіти та шанси на подальше проходження служби в елітних військових формуваннях (СБУ, МВС тощо). Їм надається право безкоштовно отримати нову цивільну спеціальність на курсах з перепідготовки військовослужбовців, які підлягають звільненню з лав ЗСУ. А ще контрактники можуть брати участь у миро-творчих операціях та інших заходах міжнародно-військового співробітництва за подвійним окладом. Ті, хто обере військову службу своєю професією на тривалий час, мають можливість отримати службове житло у власність коштом Міністерства оборони України. Через 25 років контрактної служби військовий має право на достойне пенсійне забезпечення.

— Були часи, коли служба в армії вважалася справою честі для кожного. Але в останні десятиліття юнаки ідуть до армії здебільшого з примусу, а деякі будь-що намагаються взагалі уникнути виконання свого громадянського обов’язку. Цікаво, яку мету переслідують хлопці, що йдуть на військову службу добровільно?

— Насправді професія захищати Батьківщину не втрачає своєї актуальності. Сьогодні у нас виховується патріотично налаштована молодь.

Основною метою військово-службовців є і має залишатися служба своїй рідній землі та народу. Не таємниця, що справжні чоловічі характери гартуються саме на військовій службі. Тут юнаки мужніють, звикають до дисципліни, самостійності та відповідальності. Саме тому при влаштуванні на роботу завжди надається перевага тим, хто відслужив в армії.

Для контрактників служба у Збройних силах — це ще й зайнятість та заробіток. Звісно, жителі передмість Одеси мають можливість отримувати більше на якійсь іншій роботі, але зарп-лата та пільги в армії — це стабільність і впевненість у завтрашньому дні, чим може похвалитися далеко не кожен цивільний. Служба за контрактом може стати трампліном для успішної військової чи й цивільної кар’єри. Це реальний шанс на гідне майбутнє.

— Що ви порадите тим, хто вже вирішив або тільки обдумує можливість служити у війську професійно?

— Усіх, хто зацікавився умовами контрактної служби та відповідає поставленим вимогам, ми запрошуємо на індивідуальні консультації до Доброславського, чи до іншого — залежно від місця проживання — територіального центру комплектації та соціальної підтримки. Раді бачити усіх бажаючих.

Іван РАФАЛЬСЬКИЙ.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.