АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ЯК ГІТЛЕР ОДЕСУ ОБОРОНЯВ


15-08-2021, 19:00 |

Дивовижно, але факт, що в період Другої світової війни з фашистами воювали генерал-майор Червоної армії Борман, червоноармієць Герінг, старший технік-лейтенант Гесс, а нашу Одесу мужньо захищав кулеметник Семен Костянтинович Гітлер.

 

Захисник Одеси народився 1922 року в містечку Оринин Кам’янець-Подільської (нині Хмельницької) області, де єврейська родина Гітлерів мешкала з незапам’ятних часів. Призваний у РСЧА у листопаді 1940-го, юнак потрапив до кулеметної школи Одеського військового округу, яку закінчив лише за місяць до початку війни. Ратну службу розпочав у Тираспольському укріпрайоні навідником кулемета у дзоті, розташованому на висоті 176,5 м. В одному із запеклих боїв з німецько-румунськими окупантами він проявив мужність і героїзм, за що був нагороджений медаллю «За відвагу».

У нагородному листі червоноармійця Гітлера, підписаному 6 серпня 1941 року командуючим Приморською армією генерал-лейтенантом Георгієм Софроновим, зазначалося: «Будучи навідником станкового кулемета, підтримував вогнем наступ свого взводу. Опинившись в оточенні й отримавши поранення, товариш Гітлер вів вогонь, поки не витратив усі боєприпаси, після чого, не кинувши зброї, вибрався до своїх. Знищивши загалом більше сотні військовослужбовців Вермахту».

Згодом червоноармієць Семен Гітлер брав участь в обороні Одеси. Разом з її захисниками переправився в Крим. Загинув 3 липня 1942 року, захищаючи Севастополь.

Всі родичі відважного бійця залишилися живими, хоча в Кам’янець-Подільському фашисти знищили 85 тисяч євреїв. Після звільнення краю від німців Гітлери змінили своє прізвище на Гитлев і згодом переїхали до Ізраїлю. У їхньому сімействі дотепер існує легенда, що під час окупації місцевий гауляйтер не зважився розстрілювати євреїв, які носили прізвище його фюрера.

Юрій ФЕДОРЧУК


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.