АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Усе життя працюю, а офіційного стажу немає. Що робити?


16-08-2022, 19:00 |

Починаючи з 2028 року, пенсія за віком призначатиметься у 60 років тільки тим, у кого буде не менше 35 років стажу (це стосується і чоловіків, і жінок).

 

«Нещодавно я перебирала документи і наткнулася на синю книжечку. То була моя трудова. Відкрила її, почитала записи – не густо. На сайті Пенсійного фонду знайшла онлайн-калькулятор і порахувала стаж – 3 роки 9 місяців і 10 днів, адже я працюю з 19 років.

Зрозуміло, що мало хто хоче оформлювати співробітників офіційно. Поки що є час (мені 40 років), мабуть, треба з цим щось робити. Інакше, щоб мати необхідну для пенсії кількість стажу, працювати мені доведеться майже до 80 років.

Підкажіть, що робити в такій ситуації. Чи варто про це думати , або поки «доживемо до пенсії» – таке поняття зовсім зникне?

Одеситка Ганна, питання зі сторінки в Фейсбуке»

Хто зможе вийти на пенсію через п’ять років?

роками, може впасти відразу. З іншого боку, без плану також погано. Так чи інакше, більшість людей доживає до пенсії. І найчастіше наші люди не встигають зібрати собі достатньо коштів для забезпеченої старості. Тоді виявляється, що єдиним джерелом існування стає пенсія. Звичайно, якщо є можливість, то краще намагатися щось заробити заздалегідь, відкладати гроші під подушку ,, зберігати у банку чи недержавному пенсійному фонді. Але так вже склалося, що у питанні пенсій ми таки звикли покладатися на державу.

Згідно з нинішнім законодавством,починаючи з 2028 року, пенсія за віком призначатиметься у 60 років тільки тим, у кого буде не менше 35 років стажу (це стосується і чоловіків, і жінок). Якщо на той час людина матиме від 24 до 34 років стажу, то на пенсію вона зможе піти у 63 роки. Якщо стажу від 15 до 24 років, то пенсію призначатимуть у 65 років. Втім, за чинними правилами, ті, хто пенсію собі не заробив, у 65 років замість пенсії може розраховувати на соціальну допомогу. Тобто працювати вам доведеться не до 80 років, а, в крайньому випадку, до 65 років, що само собою радує (хоча оптимізм цей, швидше, іронічний).

Як «зібрати» стаж для пенсії?

Для початку нагадаємо, що стаж до 2004 року вважається за трудовою книжкою. Також у стаж за періоди до 2004 року зараховується:

  • стаціонарне навчання в училищі, технікумі, інституті тощо;
  • служба в армії;
  • періоди догляду непрацюючої матері за дітьми віком до трьох років.

Після 2004 року головним критерієм заліку до стажу є сплата страхових внесків. Немає внесків – немає стажу. Тому важливим є саме офіційне працевлаштування. Дані щодо сплати внесків можна перевірити, наприклад, через портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Стаж можна купувати

І ще, що ми хотіли сказати – стаж можна купувати. Якщо людина має дохід, але офіційно не працює, то вона може самостійно сплачувати за себе внески, уклавши договір добровільного пенсійного страхування у податковій. Такий договір укладається щонайменше на один рік. Наразі місяць стажу коштує 1430 гривень – це розмір єдиного соціального внеску (22% від мінімальної зарплати). Таким чином людина може поступово заробляти свій майбутній стаж, навіть не будучи офіційно влаштованим. И при цьому не будемо забувати про те, що законодавство періодично змінюється.

Сергій Коробкін, незалежний консультант


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.