АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Настрій на прийдешній рік


30-12-2022, 15:00 |

Соціологічна група «Рейтинг» провела дев’ятнадцяте загальнонаціональне комплексне дослідження щодо оцінок змін у різних сферах життя, очікувань та сподівань громадян нашої країни на наступний рік.

 

Окремий акцент соціологи зробили щодо ставлення наших співвітчизників до ймовірного перенесення святкування Різдва з традиційного для пострадянського простору 7 січня, на шановану більшістю християнського світу 25 грудня.

Отож,    за останній рік дещо зросла кількість тих, хто святкує Різдво лише 25 грудня (із 4% до 11%), і тих, хто відзначає його в обидві дати (із 18% до 25%). Більше половини (55%) святкуватиме Різдво 7 січня (у 2021-у — 71%). 8% взагалі не святкують Різдво (найбільше таких серед молоді, мешканців півдня та столиці). Частіше про подвійне святкування Різдва або ж святкування лише 25 грудня говорили жителі заходу, Києва, молодші опитані та греко-католики.

За рік значно побільшало і тих, хто підтримує ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня: із 26% до 44%. Проти такої ідеї — 31% (у 2021-у — 58%). Ще 23% зазначили, що їм байдуже це питання і 2% — не змогли відповісти.

Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва серед мешканців заходу країни і Києва: більше половини підтримує цю ідею. Серед жителів центру відносна більшість (44%) також не проти цієї ініціативи. Окрім того спостерігається значна підтримка ідеї перенесення святкування Різдва серед греко-католиків. Серед прихожан ПЦУ — таких майже половина (46%), при цьому третина з них проти такої ідеї. Натомість серед мешканців півдня та сходу відносна більшість не підтримує ідеї перенесення дати святкування Різдва. У віковому розрізі найбільше суперечностей спостерігається у старшій та середній вікових групах, де відносна більшість (понад 40%) підтримує ідею з перенесенням дати, але й значна кількість (не менше третини) — проти. Серед молоді третина — за перенесення, третина — проти і ще стільки зазначили, що їм це байдуже.

Щодо оцінок змін та очікувань, то результати такі.

На кінець 2022 року більше 82% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, лише 7% — у неправильному. Оцінка напрямку розвитку справ як правильного домінує в усіх регіональних розподілах та вікових групах.

Абсолютна більшість опитаних (97%) впевнена, що Україна зможе відбити напад росії.

Дві третини опитаних очікують, що наступний 2023 рік буде кращим за попередній. 12% вважають, що рік буде таким самим, 16% — гіршим. Порівняно із минулорічним дослідженням показники оптимістичніші. Також майже 90% дивляться у 2023-й з оптимізмом, лише 6% — з песимізмом.

Оцінюючи зміни у різних сферах за останній рік, більше позитивних оцінок було зафіксовано щодо політичної ситуації (близько половини зазначили, що вона покращилася) та відчуття впевненості у майбутньому (майже 40% опитаних сказали про покращення).

Щодо оцінки власного здоров’я, то дві третини вказали на відсутність змін, третина — на погіршення.

Найкритичніше опитані оцінили економічну ситуацію в країні: 80% відчули погіршення, 10% — відсутність змін, лише 6% — покращення. Про погіршення матеріального становища родини сказали більше 60%, третина — про відсутність змін, про покращення — лише 4%.

Щодо змін в окремих сферах, найкращі оцінки спостерігаються в оцінці обороноздатності країни (90%) та міжнародному іміджі України (86%).

У сфері свободи слова і демократії половина опитаних не відчула змін, 34% — вважають, що тут ситуація покращилася, 12% — погіршилася.

Щодо стану доріг, то 42% зазначили, що змін не відбулося, 24% — побачили покращення, 28% — погіршення.

Ситуація в боротьбі з корупцією не змінилася для 46% опитаних, покращилася — для 22%, погіршилася — для 17%.

Найгірше опитані оцінили ситуацію з цінами на основні товари та ліки (погіршилася для 94%), можливості знайти роботу (погіршилася для 72%) та якості освіти (погіршилася для 55%).

Довідково.

Опитування проводилося 20—21 листопада серед українців старше 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також тих, де на момент дослідження відсутній український мобільний зв’язок. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.