АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 В обіймах чорноморського степу


13-08-2023, 15:00 |

У суботу, 29 липня, відшумів приурочений до Дня Української Державності фестиваль «Чорноморський степ» — свято культурних, етнографічних, екологічних та інших ініціатив спільнот Одещини, учасниками якого стали люди різних національностей і конфесій, вподобань та віку.

 

У високості — блакитне небо, по вінця сповнене золотого сонця, внизу — блакитне море та білосніжні чайки, а поруч, на фестивальному майданчику, наповненому жовтими й синіми кульками, — море музики, усмішок, дружніх обіймів і радості від зустрічі офлайн. Емоційну атмосферу «якдовійни» підсилювали відсутність сирен та спокій, розлитий у літньому повітрі.

 

 

Ми знаємо, кому дякувати за можливість реалізувати задумане, і тому перші слова ведучого, лідера гурту «Друже Музико» Максима Трубнікова — про наших захисників, про тих, хто боронить нашу Україну.

Короткі вітання від співорганізаторів фестивалю, а далі — лаконічна, концептуальна лекція доктора історичних наук Олександра Музичка, що задала тон усьому заходу, — про Державність, про історію боротьби за незалежність та етапи формування колориту чорноморського краю.

У фестивалі взяли участь херсонці — учасники форуму «Післявоєнне відновлення територій з практичним компонентом у вигляді використання інструменту інтеграційного заходу для відновлення на рівні громади», спрямованого на підтримку спільнот, що перебувають на лінії фронту, який напередодні провела ГО «Десяте квітня». Наші сусіди намагалися не тільки усвідомити існуючі проблеми, а й окреслити можливі шляхи їх вирішення, будувати плани відновлення вже звільнених територій та тих громад, які очікують звільнення.

Надзвичайно органічним було спілкування з поетесою, керівницею літературно-драматургічної частини у Херсонському театрі імені Миколи Куліша Альоною Мовчан та її співучим чоловіком-рятувальником Віктором Ревенком. Їхня поетична розповідь-вистава «Подружжя з Херсона» про час, проведений в окупації, нікого не залишила байдужим.

Ці молоді люди змогли виїхати з малесеньким синочком із окупованого Херсона лише у вересні 2022-го — за два місяці до звільнення рідного міста. Знаючи, що окупанти перед виходом із правобережної частини Херсонщини знищили або пошкодили об’єкти цивільної інфраструктури, замінували у місті майже все, вкрали та вивезли техніку й обладнання, подружжя започаткувало літературно-музичну акцію «Герої без зброї». У дев’яти містах України вони зібрали гроші на укомплектування тепловізорами пожежних частин Херсона, вкрай потрібними для швидшого обстеження об’єктів.

Представники громадських об’єднань Одещини — українці, молдовани, болгари, поляки, афганці, білоруси, киримли — розповіли про свою соціально-культурну, волонтерську діяльність в умовах війни, презентували книжки, видані в останні роки, пригостили смаколиками національних кухонь.

Завдяки конкурсу від розмовного інтеграційного клубу «РІКА» гості фестивалю перевірили свої знання з української мови. На виставці-продажу кожен міг помилуватись унікальними виробами професійних майстрів та придбати те, що припало до душі. Аквагрим, чудові майстер-класи з художнього розпису в південному стилі, витинанки, ляльки-мотанки, ліплення з глини, вироби з бісеру, художня обробка дерева і багато іншого запропонували дітям Одеський обласний центр української культури та майстри народного мистецтва Антоніна Димова, Тамара Білоглазова, Ліза Лісютіна, Єлизавета Лісютіна, Тетяна Аргатюк, Лілія Ліптушенко і Володимир Насипайко.

Своєрідною фотозоною стала мінівиставка робіт із дерева херсонця Олександра Кудикінського-Семенченка.

Яскраві виступи колективів та солістів полонили глядачів, змусивши їх підспівувати, підтанцьо-вувати й вітати вдячними ап-лодисментами. Любов Бегу — солістка Новоселівського будинку культури Білгород-Дністровського району, Анна Недельчева та Дарія Обертун-Нєдова — представниці Всеукраїнського центру болгарської культури, фольклорний ансамбль «Джерела» Одеського фахового коледжу мистецтв ім. К.Ф. Данькевича (наставниця — заслужений працівник культури України Жанна Козаченко), зразковий художній хореографічний колектив «Діти Планети» (керівник — відмінник освіти України Галина Дігузова), Михайло Левицький, Світлана Рубанович, вокальний гурт «Заграва» (керівниця — Валентина Прокурор), дует «Сонячний вітер» Одеського обласного центру української культури, хор «Польські квіти» Одеського імені Адама Міцкевича відділення спілки поляків України — були неперевершеними!

А гурт «Друже Музико» (Формація патріотичного позитиву) завершив перший фестиваль «Чорноморський степ» на ноті найвищого драйву.

Безсумнівно, що такий формат співпраці й взаємодії має значний потенціал для подальшого розвитку, оскільки дає можливість презентувати розмаїття та єдність народу України, унаочнювати напрацювання та активності громадського сектора, ділитися творчими здобутками професіоналів та аматорів.

Захід відбувся з ініціативи Українського інституту національної пам’яті, ГО «Кримські татари Одещини», ГО «ЕКО Березань», ГО «Центр розвитку сучасної культури» за підтримки Одеської обласної ради, департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, ГО «Десяте квітня» та Агентства ООН у справах біженців в Україні.

 

 

 

Ярослава РІЗНИКОВА.

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.