АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Безбар’єрність — запорука подолання сухот у дітей


18-08-2023, 13:00 |

Під час «круглого столу» «Безбар’єрність — необхідний крок на шляху до подолання туберкульозу у дітей» в Одесі презентували багатопрофільну ресурсну кімнату і навчально-психологічний простір, що вже діє на базі КНП «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб».

 

На початку заходу Олена Семенова, менеджерка проєктів БО TBpeopleUkraine, розповіла про дослідження «Медико-соціальні потреби дітей, яких торкнулася проблема туберкульозу», проведене цією організацією спільно з партнерами в 2022 році. Вона зазначила, що «серед основних проблем, які виникають під час проходження лікування та про які говорили самі діти, варто виокремити: складнощі з навчанням та сприйняттям шкільного матеріалу через можливі пропуски уроків, доступом до дистанційної освіти, спілкуванням з однолітками, погіршення психоемоційного стану, самостигматизація. Водночас експерти у галузі громадського здоров’я, які працюють із дітьми, хворими на туберкульоз, наголошували на важливості комплексного підходу та необхідності впровадження мультидисциплінарних команд у складі лікарів, педагогів, соціальних працівників, психологів для ефективного лікування».

Саме висновки і рекомендації цього дослідження стали вагомим підґрунтям для створення багатопрофільних ресурсних кімнат і психологічних просторів для дітей і підлітків, які лікуються від туберкульозу, та їхніх батьків.

Координаторка програм PATH Оксана Сметаніна представила детальний алгоритм роботи ресурсної кімнати і наголосила на важливості міжсекторальної взаємодії задля забезпечення безбар’єрності під час лікування:

«В основі діяльності багатопрофільної кімнати — концепція дитиноорієнтованого підходу при наданні медичних і соціальних послуг малим пацієнтам, які лікуються від туберкульозу, а також усунення проблем, що виникають на шляху до одужання, а це є вкрай важливим для формування прихильності до лікування, протидії стигмі та дискримінації, а також подолання соціально-психологічних наслідків».

Зазначимо, що багатопрофільна ресурсна кімната вже працює в Одесі близько місяця і за цей час її послугами скористалися понад 30 дітей та їхніх рідних. У спеціально облаштованому просторі малі пацієнти можуть навчатися, розвиватися, соціалізуватися й отримувати необхідну психологічну допомогу, що сприяє їх комфортному перебуванню у медичному закладі, а також формує критично важливу прихильність до лікування.

 

На думку спеціалістів, робота ресурсних кімнат, навчально-психологічних просторів та використання мультидисциплінарного підходу допоможуть усунути низку бар’єрів на шляху до одужання дітей і забезпечать дитиноорієнтований підхід при наданні медико-соці-альних протитуберкульозних послуг.

За даними Центру громадського здоров’я, у 2022 році захворюваність на сухоти серед дітей віком до 14 років залишилася в Україні на рівні 2021-го: 7,4 % на 100000 дитячого населення (450 захворювань). Показник захворюваності серед підлітків зменшився на 17,6%: із 12,5 до 10,3 на 100000 осіб віком 15—17 років включно (127 захворювань).

Створення ресурсної кімнати БО TBpeopleUkraine стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) шляхом фінансування проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконується міжнародною організацією PATH.

Наталія КРАВЧУК,
координаторка комунікаційного відділу БО TBPeopleUkraine.

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.