АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Культурна столиця чи бандитське місто?


18-01-2024, 15:00 |

Планувати, яким буде культурний розвиток нашого міста після війни — дуже важливо. І це варто робити саме зараз. Війна — це те, що знищує, а от первинне значення слова «культура» — обробляти. Культура — це те, що людство створювало за тисячоліття свого існування.

 

 

Громадська організація «Піксельовані реальності» у партнерстві з департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради, за підтримки ЄС у рамках проєкту EU4Culture, реалізує ініціативу «Сприяння створенню культурної стратегії міста Одеси».

Яким місто було, є і має стати в майбутньому?

У рамках проєкту були проведені фокус-групи соціологічного дослідження громадської думки щодо культурних потреб містян. За його результатами, 38,5% респондентів сприймають міф про Одесу як «Місто моря та сонця», «Місто туризму та гарного відпочинку», «Місто смачної їжі та гарних ресторанів», і це — переважна більшість.

Міф про Одесу як «Місто кримінальності та корупції» підтримують 24,0% опитаних. Міф про Одесу як «Місто творчості та культури» — 21,25%.

Оксана Довгополова, професорка, докторка філософських наук:

— Міф — це не вигадка, а це та історія, яку ми розповідаємо про себе, щоб зрозуміти, хто ми. Міф — це базова категорія, яка дозволяє нам пояснити, як ми бачимо своє місто і як його бачать зовні. Ми працювали з міфом тому, що ми бачимо в ньому певні проблеми, як він на нас працює і як заважає чи допомагає розвиватися. Проблема міфу в тому, що в ньому акцентована тільки одна частина, пов’язана з так званим бандитським міфом і «колоритом», а дуже велика частина сенсових вузлів випадає. Нам важливо зрозуміти, на чому варто наголосити, щоб Одеса могла розвиватися інакше, чого варто позбутися.

Іван Ліптуга, директор департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції міськради:

— Саме зараз, під час війни, ворог використовує різні культурні образи, щоб виправдати свою агресію, нам потрібно переосмислити ставлення до культури і сфокусувати свою увагу на тому, щоб ми, з одного боку, себе захистили, а з іншого — щоб не втратили себе.

Робота над документами допомагає опрацювати дорожні карти і стратегічні цілі на кількох напрямках. По-перше, це дослідження міфів про Одесу, по-друге, напрацювання дорожньої карти розвитку сфери культури, по-третє, формування білої книги щодо збереження культурної спадщини і створення дизайн-коду, який допоможе вияскравити комфортний простір як центру, так і околиць міста.

Важливо, мабуть, зауважити, що в наш страшний, воєнний час цей проєкт втілюється за грантові кошти.

Робота над культурною стратегією, яка має за мету показати, що Одеса є українським, європейським, мультикультурним містом, триває.

Зміни вже відбулися. І вони — на краще.

Ольга ФІЛІППОВА

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.