АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Як зберегти осетрових?


2-07-2024, 15:00 |

Наприкінці травня в Інформаційному центрі Дунайського біосферного заповідника команда WWF-Україна провела зустріч з представниками громади міста Вилкове та управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства і продовольчих програм в Одеській області (Одеський рибоохоронний патруль) щодо обговорення питань збереження осетрових видів риб.

 

Осетрові існували на Землі ще за часів динозаврів — понад 200 мільйонів років тому. На жаль, через будівництво гребель, надмірний вилов, забруднення та інші чинники вони сьогодні перебувають під загрозою зникнення і є найвразливішою групою хребетних у світі. Буквально за останні 200 років діяльність людини привела їх до фатальної межі. Збереження цих унікальних видів для наступних поколінь є нашою спільною соціальною відповідальністю.

В нашій країні осетрові найчастіше трапляються у басейнах великих річок, зокрема Дунаю. Усі шість видів занесені до Червоної книги України. При цьому два — зі статусом «зниклий» (осетер атлантичний та осетер шип). Основною причиною цього є втрата оселищ, перекриття мігра-ційних шляхів, а також браконьєрство і прилов у Нижньому Дунаї та Чорному морі.

Існуючі популяції осетрових відновлюються повільно через пізнє статеве дозрівання. Для прикладу, білуга досягає статевої зрілості лише у 13–18 років. Ось чому важливо зберігати молодь цих видів риб. Одним з ефективних заходів на цьому шляху є тимчасова заборона вилову під час нересту та скату.

«28 червня 2023 року при здійсненні науково-дослідного лову було зареєстровано початок масового скату молоді білуги, який зазвичай триває 7–10 діб. Подібний масовий скат на українській ділянці Дунаю не спостерігався вже п’ять років. Як результат того ж дня Одеське управління рибоохорони видало наказ №211 про тимчасове припинення промислу сітками в нижній течії річки Дунай на строк до 07 липня 2023-го, щоб запобігти загибелі молоді осетрових»,

— зазначив Сергій Бушуєв, старший науковий співробітник ДУ «Інститут морської біології НАНУ», який брав участь у зустрічі у Вилковому.

Історично осетрові відігравали важливу роль у житті мешканців Вилкового. Їх Вилов був одним з основних джерел доходу для багатьох місцевих родин. Та за останні десятиріччя кількість осетрових у Дунаї значно скоротилася, що (разом із російською збройною агресією проти України) негативно впливає не лише на риболовецький промисел міста, але і на його туристичну привабливість. На цьому наголосила представниця Дунайського біосферного заповідника Тетяна Балацька.

На зустрічі експерти WWF-Україна і представники управління Держагентства меліорації та рибного господарства в Одеській області поінформували про стан осетрових видів у Дунаї та про те, які заходи вживаються для їх збереження, обговорили, як вилківська громада може допомогти у цій роботі. Залучення місцевих жителів до проєктів із захисту осетрових може підвищити їхню обізнаність про важливість збереження цих риб і спонукати до участі в їх охороні.

А ще учасникам презентували міжнародний проєкт LIFE-Boat 4 Sturgeon, покликаний врятувати від вимирання чотири види осетрових, що залишилися в Дунаї. Із 2022-го по 2029-й партнери реалізують шість природоохоронних заходів для порятунку російського осетра, стерляді, севрюги та білуги. Один із цих заходів – будівництво плавучої селекційної станції на Дунаї у Відні. За період реалізації проєкту на судні планується розвести близько 1,6 мільйона осетрових риб. Додатково, для мінімізації ризиків, подібний інкубатор для маточного стада буде побудований на річці Кьорьош (Угорщина), ще один інкубаційний контейнер встановлять на березі річки Мура (Словенія).

Додаткові заходи, які впроваджуватимуться у рамках проєкту LIFE-Boat 4 Sturgeon: створення генетично різноманітного маточного стада статевозрілих плідників дунайського походження; відтворення, вирощування та випуску молоді з використанням найсучасніших методологій щодо імпринтингу та придатності для виживання; захист залишків популяцій осетрових і реінтродукованої молоді в Нижньому Дунаї та Чорному морі шляхом тісної співпраці з рибоохоронними органами та підвищення обізнаності жителів місцевих рибальських селищ; впровадження стандартизованої програми моніторингу в усіх країнах, що беруть участь у проєкті, з використанням ДНК, отриманої з довкілля (еДНК), і тегування для відстеження розвитку популяцій та успішності заходів з ре інтродукції, ну і, звісно, сприяння широкому залученню громадськості до цієї справи задля значного підвищення обізнаності щодо важливості здорових річкових екосистем і таких видів, як осетрові.

Серед партнерів проєкту – Ві-денський університет природних ресурсів і природничих наук, Федеральне міністерство сільського, лісового, регіонального та водного господарства Австрії, viadonau, місто Відень, WWF Австрія, WWF Румунія, WWF Україна, WWF Болгарія, Revivo і MATE. ЄС забезпечує більшу частину фінансування через програму LIFE.

За підсумками зустрічі у Вилковому спільно з Одеським рибоохоронним патрулем провели інспектування Дунаю, під час якого експерти WWF-Україна поспілкуватися з рибалками. На жаль, за спостереженнями останніх, осетрові дедалі рідше трапляються у водах ріки. І це підтверджує необхідність таких проєктів, як LIFE-Boat 4 Sturgeon.

Зустріч, яка зібрала учасників із різноманітними експертними знаннями та досвідом роботи в галузі охорони довкілля, стала важливим кроком у напрямку узгодженої роботи зі збереження осетрових в Україні. Учасники наголосили на необхідності подальшої співпраці та спільних зусиль для забезпечення сталого майбутнього для цих унікальних видів риб.

Джерело: https://lb4sturgeon.eu

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.