АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Обережно: проблемні купюри в Одесі


26-08-2022, 11:00 |

На Одещині з’явилися в обігу пошкоджені купюри номіналом 500 та 1000 грн, завезені з окупованої Херсонської області. Вони не придатні до законних розрахунків.

 

 

Подробиці ситуації розповіла фахівець з комунікації ПриватБанку в Південних регіонах Анжела Дзінзюра.

Звідки взялися пошкоджені гроші

Купюри, про які йдеться, мають номінал у 500 та 1000 гривень та були спеціально пошкоджені або позначені українськими банками. Фінансові установи роблять так з грошима, якщо не мають можливості вивезти готівку з окупованих територій.

Робити це наказують вимоги Нацбанку. Купюри розрізаються, проколюються або покриваються спеціальним чорнилом. Після цього гроші вважаються неплатіжними.

Однак окупанти все одно намагаються використати такі купюри. Наприклад, змінюють їх у населення на меншу суму неушкоджених купюр. \

А нові власники поповнюють цими грошима свої рахунки через термінали або намагаються обміняти в банках, пояснюючи, що їм купюри видав банкомат.

Але, за словами Анжели Дзінзюри, до банкомату будь-якої фінансової установи пошкоджені купюри потрапити не можуть.

Перед цим усі гроші на касі перерахунку перевіряються автоматично спеціальними машинами. Та й касири в банках оглядають усі купюри та знають як відрізнити спеціальне пошкодження від звичайного.

Якщо виявляється пошкоджена купюра, вона вилучається, складається акт та її відправляють до Нацбанку, де вирішують повернути її в обіг чи ні.

Як  уникнути проблем і що робити з пошкодженими банкнотами?

Мічені та пошкоджені купюри у 500 та 1000 гривень уже з’явилися в Одесі та області.

Ми вже писали, що у зв’язку з цим Приватбанк тимчасово обмежив прийом таких купюр у своїх терміналах самообслуговування. Наразі всі операції з банкнотами 500 та 1000 грн у Приватбанку можна здійснити лише у касах відділень.

Загалом у банку радять поки що уникати купюр 500 і 1000 гривень або ретельно перевіряти їх. Якщо вам дають готівкову купюру 500 чи 1000 гривень її треба ретельно оглянути. Пошкодження видно неозброєним оком: фарба, порізи або отвори, то не соромлячись відмовтеся приймати таку купюру.

Але якщо пошкоджені гроші все ж таки потрапили у ваші руки, їх треба здати, звернувшись до відділення будь-якого банку.

Але слід розуміти, що підроблені та спеціально пошкоджені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про вилучення із обігу таких купюр інформуються правоохоронні органи.

Ще краще користуватись зараз безготівковими грошима, а якщо потрібні “живі” гроші — банкнотами меншого номіналу.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.