АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Що за безпілотники атакували Одесу та наскільки вони небезпечні?


24-09-2022, 13:00 |

23 вересня Росія вперше атакувала Одесу дронами-камікадзе. Підсумки нападу: загинула одна людина, зруйновано адміністративну будівлю, пошкоджено 4 житлові будинки. «Одеське Життя» зібрало всю відому інформацію про цю нову зброю ворога.

 

Російська «Герань-2» насправді іранський Shahed-136

На уламках збитих українськими військовими безпілотиків написано їхню назву – «Герань-2». Так їх назвали у російській армії. Але їхнє виробництво до Росії не має жодного відношення. Країна-агресор закупила їх в Ірані, де дрони звуться Shahed-136 («Шахид»-136). Шахідами в радикальному ісламі називають віруючих, які прийняли мученiчеську смерть заради своєї релігії. На практиці ними виявляються фанатики-самогубці, які вбивають тих, кого вважають ворогами ісламу, і готові заради цього померти самі. Наприклад, підірвавши бомбу на своєму тілі.

 

Що це за зброя – «Шахіди»?

Дрон Shahed-136 має трикутну форму, фюзеляж у нього практично зливається з крилом, у носі розташований обтічник, в якому знаходиться вибухівка.

Силова установка – хвостовий електромотор з повітряним гвинтом, що штовхає. Розмах крил становить 2,5 метра, довжина корпусу – близько двох метрів, заявлена дальність польоту – не менше 2.000 кілометрів, вага та вага бойової частини невідомі. Швидкість польоту – близько 185 км/год.

Як застосовують Shahed-136

Іранці придумали схему масового та потайного застосування «Шахідів». До п’яти безпілотників поміщають у контейнер, який розташовують на цивільній вантажівці. Звідти їх запускають групами.

В Ірані наголошують саме на груповому використанні цих машин смерті та руйнування. Розрахунок робиться на те, що навіть якщо частина з них буде збита, якісь все ж таки долетять до мети. Є неперевірена інформація, що росіяни так і використовують «Шахідів», включаючи маскування під цивільний транспорт.

Що й показала перша атака на Одесу. З трьох дронів один був збитий, але два зуміли завдати удару. Втім, друга атака виявилася провальною, і всі чотири БПЛА було збито.

Звідки їх запускають Одесою, достеменно невідомо, це може бути як територія тимчасово окупованої Херсонщини, так і тимчасово окупованого Криму. Технічні характеристики літального апарату дають змогу здійснювати дуже далекі запуски.

 

Навіщо росії «Шахиди» і як з ними боротися

У Росії заявляли, що купують «Шахідів» для боротьби з Хаймарсами та іншою технікою ЗСУ. Але, як ми бачимо, окупанти не встояли перед спокусою атакувати будинки в самому центрі Одеси. У нашого супротивника просто маніакальне прагнення зруйнувати все, що є в Україні.

Як боротися із цими дронами-самогубцями? Збиваються «Шахиди» будь-якими засобами ППО і навіть звичайною стрілецькою зброєю. Малий розмір і низька висота польоту ускладнюють їхнє виявлення за допомогою радарів, але такі апарати можна виявити візуально, і відстежувати напрямок польоту, оскільки їхня швидкість невелика.

 

Чи зможуть іранські безпілотники змінити перебіг війни?

Українські військові експерти кажуть, що ні, хоча неприємності доставити ЗСУ може. І багато залежить від їхньої кількості. Поки що, за даними розвідки, до Росії надійшло менше сотні таких апаратів. Так, як видно з досвіду Одеси, збивати їх цілком реально, причому у великих кількостях.

Продаж Іраном «Шахидів» Росії відбився на відносинах України з цією державою. Посол Ірану вже втратив акредитацію в нашій країні. Також можуть бути посилені економічні санкції проти Ірану із боку Західних країн.

Чи небезпечні «Шахіди» для одеситів?

Іранські дрони-камікадзе становлять загрозу для життя, здоров’я та майна мешканців Одеси. Шахіди несуть досить потужний заряд на борту та мають великий радіус ураження. Вибухова хвиля 23 вересня пошкодила 4 житлові будинки – там вибиті вікна, постраждали стіни та дахи.

Крім того, такий дрон може довільно, або від попадання ППО, вибухнути в повітрі, і уламки, що падають, можуть завдати чимало бід.

Також становить небезпеку та робота засобів ППО. Уламки зенітних снарядів, кулі – все це падає на землю. Саме від таких падаючих з висоти залишків боєприпасів дістала поранення одеситка 23 вересня.

Тому при появі подібних літальних апаратів у небі слід негайно пройти в укриття, притулок чи інше безпечне місце, а не дивитися на безпілотник та знімати його політ на камеру смартфона.

 

 

 


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.