АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Якими календарями користуються церкви України?


6-01-2023, 17:00 |

Основні християнські церкви в Україні сьогодні живуть за двома календарями — григоріанським та юліанським. Існує ще третій — новоюліанський календар, на який збирається перейти Православна церква України.

 

Григоріанський календар

Ця система обчислення часу була заснована на циклічному обігу Землі навколо Сонця. Середня тривалість року вважається рівною 365,2425 діб та на 400 років містить 97 високосних років. Вперше григоріанський календар був запроваджений у католицьких країнах 15 жовтня 1582 римським папою Григорієм XIII. Його ввели на зміну юліанському, який відставав на той час на 11 днів, і наступною після четверга 4 жовтня стала п’ятниця 15 жовтня. Сьогодні григоріанський календар використовується у більшості країн світу у вигляді світського календаря, в тому числі й в Україні. Крім того, григоріанський календар іноді називають “новим стилем”, а юліанський – “старим стилем”.

Новоюліанський календар

У 1918 році, коли російська імперія припинила існування, всі країни, що з’явилися в результаті цього, перейшли на григоріанський календар. Юліанський календар продовжила використовувати російська православна церква, православні Румунії, Сербії, Хорватії та Греції.

У цих державах православна церква, що має великий вплив, спочатку виступала проти запровадження нового календаря. Але 1923 року у Константинополі відбувся скликаний Вселенським патріархом Мелетієм IV собор православних східних церков, у якому обговорювалася календарна реформа. Щоб не приймати григоріанський календар, що «виходить від католицького папи», було вирішено запровадити календар, названий новоюліанським, який по суті нічим не відрізнявся від григоріанського.

Він був розроблений сербським астрономом, професором математики та небесної механіки Белградського університету Мілутіном Міланковичем. Більшість православних церков в Європі перейшли на цей календар. Проте рішення Константинопольського собору виконали не скрізь, новоюліанський календар запровадили не всі православні церкви.

Юліанський календар

Він був запроваджений едиктом Юлія Цезаря, ґрунтувався на тогочасному римському календарі та складався з дванадцяти місяців, що включали 355 днів. Так як це на 10 днів менше, ніж довжина року, у кожному другому році між 23 і 24 лютого вставляли додатковий місяць, званий мерцедонію. У 46 році до н. е. Цезар провів календарну реформу — він змінив довжину місяців так, щоб вони включали 365 днів. У юліанському календарі звичайний рік складається із 365 днів і ділиться на 12 місяців. Раз на чотири роки оголошується високосний рік, в який додається один день – 29 лютого.

Григоріанським календарем в Україні користується Римо-Католицька церква та більшість протестантів.

Православна церква України (найчисленніша), Українська греко-католицька церква та Українська православна церква (колишній московський патріархат) користуються неточним застарілим юліанським календарем.

Зараз у ПЦУ та УГКЦ серйозно роздивляються варіант із проведенням календарної реформи – тоді ці дві церкви перейдуть на новоюліанський календар (той, що близький до григоріанського).

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.