АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Будинок на Молдаванці: тут мешкав Сашка-музикант з одеського «Гамбрінуса» Місто, Статті2023-02-01


5-02-2023, 19:00 |

Ми знаємо про нього досить багато – і далеко не тільки тому, що одеський музикант був описаний у відомому купринському оповіданні (до речі, вперше наш герой з’являється у великому нарисі «На дні Одеси» Лазаря Кармена в «Одеських звістках»). А де ж мешкав одеський скрипаль? Відповідь проста: на Молдаванці (і хтось скаже, мабуть: «А де ж ще?»). Але де саме? Але спочатку – трохи про самого музиканта.

 

«Його їдуть слухати з усіх кінців Молдаванки, Пересипу та Слобідки-Романківки»

…Як відомо, «Гамбрінусів» в Одесі було аж три. Той, що ми знаємо сьогодні, з’явився ближче до сімдесятих років минулого століття. Сашко ж грав у другому – на розі Преображенської та Дерибасівської (вхід був з боку Преображенської).

Його справжнє ім’я – Олександр Якович Певзнер (Шендель-Шолом Янкелев Певзнер). До речі, музикував скрипаль не лише там, а й в інших закладах. Наприклад, у кінотеатрі «Слон» на М’ясоїдівській.

По-різному описують Сашка-музиканта. У Купріна він «…плешива людина із зовнішністю облізлої мавпи, невизначених років…», інші розповідають, що «Сашка був лисий, кирпатий, з піднятим підборіддям і пухкими щічками, носив маленькі вусики і було йому років 45-50».

«Сашко! Сашко! Хто його не знає! Його їдуть слухати з усіх кінців Молдаванки, Пересипу та Слобідки-Романківки… Він душу вивертає своєю скрипкою, він може змусити каміння обливатися сльозами і зараз же змусити їх пуститися в танець!», – писав Лазар Кармен.

Поважний будинок на одеській Садиківській

Скрипаля не стало 1920 року… Михайло Бінов пише: «Влітку 1920 року, після революції та громадянської війни, Одеса зазнавала сильного голоду… І ось цього літа Олександр Певзнер, як і багато інших, їде до Волинської губернії, щоб обміняти сіль на хліб. У дорозі Олександр Якович захворів на тиф. Він помер у Єврейській лікарні».

Місцева газета повідомила про це, як і про те, що винесення тіла відбудеться з лікарні. Після прізвища та повного імені покійного було вказано у дужках: «Сашка-скрипач із «Гамбринуса»…

 

Пам’ятник Сашці-музиканту у Саду скульптур Літмузею

Ну а тепер – про заповітну адресу. Сашко-музикант мешкав на вулиці Садиківській, у будинку під номером 40. Час зберіг цей будинок до наших днів, він, як і раніше, житловий, одразу за ним уже виросла багатоповерхівка.

Вулиця тиха, мабуть, такою була вона і за часів, коли поспішав з дому наш герой на роботу до «Гамбрінуса»…

 

 

 Мария Котова


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.